Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Jediná branka Filppuly stačila Finům na vítězství proti Rusku

Dlouhou dobu bezbranková podívaná čekala na diváky v Budvar aréně během utkání Ruska a Finska. Na gól se čekalo téměř padesát minut, pak se ale prosadil Valtteri Filppula a přisoudil tři body svému týmu. Finové si tak po porážce s Českou republikou spravili chuť.

Zatímco ještě někteří diváci hledali cestu do útrob stadionu, Rusové už se připravovali na první přesilovou hru, kterou jim faulem věnoval Hietanen. V ní měl dobrou šanci Kučerov, ale Korpisalo proti nebezpečné střele dokázal zakročit. Asi největší příležitost na otevření skóre střetnutí měl na začátku šesté minuty Šipačjov, jenže finský brankář se na jeho samostatný únik skvěle připravil.

Diváci v Budvar aréně měli od prvních minut jasno, komu budou fandit, a tak se hlasitého skandování „Suomi, Suomi“ dostali do šance i hráči Finska. Konkrétně při vyloučení Kiseleviče. Útočník Caroliny Hurricanes Aho se na konci dvanácté minuty prezentoval velmi aktivně z levého kruhu pro vhazování a Vasilevskij musel být na jeho pokusy a následné dorážky finských útočníků připraven. Pěknou střelu z voleje nabídl Kučerov na začátku čtrnácté minuty Gusevovi, naštěstí pro Finy však Korpisalo šanci nadvakrát zkrotil. Do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu.

Druhá část začala pěkně zostra. Tělegin mohl hned po čtyřiceti sekundách využít nepřesné rozehrávky Korpisala, lehkou pozici na přesné zakončení ale neměl. Na druhé straně se o minutu později dostal Juhamatti Aaltonen ke střele z mezikruží, Vasilevskij vyrazil pokus betonem a z dorážky do odkryté klece trefil finský forvard pouze tyč. Zkraje šestadvacáté minuty měl v přesilové hře dobrou bekhendovou příležitost Andronov, se slabým projektilem mezi nohy Korpisala neuspěl.

Bezbrankové klání se podařilo v polovině utkání oživit především maskotům a fanouškům na budějckém zimním stadionu. Z letargie probudil obecenstvo v pětatřicáté minutě Plotnikov, na kterého ale vyzrál semaforem finský strážce svatyně. Pozadu poté nezůstali ani jeho kolegové, z pravého kruhu to na ruského gólmana nejprve zkoušel Juhamatti Aaltonen a dvě minuty nato i Puljujärvi. Nicméně Vasilevskij potvrdil, že souboj Ruska s Finskem je především bitva brankářů.

Oba týmy nastoupily do třetí třetiny s cílem neudělat chybu, proto měl Ljubimov vážnější možnost až v pětačtyřicáté minutě. Po pěkné kombinační akci volil střelu místo přihrávky na volného spoluhráče, Korpisalo si prostor u pravé tyče zkušeně pohlídal. Ukázat své schopnosti musel brzy i Vasilevskij, proti Puljujärvimu ale obstál. Nakonec se Finové přece jenom dočkali. V padesáté minutě nahodil od modré čáry Honka puk na Vasilevskije a vyražený kotouč dorazil z prostoru před brankovištěm za jeho záda Valtteri Filppula.

Rusové museli šlápnout do pedálů a vzadu několikrát otevřeli svou obranu. Finům se však nedařilo podruhé vyzrát na jejich muže s maskou. Na ledě se následně přiostřilo a docházelo i k vážnějším pěstním soubojům. V jednom takovém se objevili Naměstnikov s Kukkonenem. A ačkoliv si Rusko v tomto souboji asi připsalo drobné vítězství, na vyhecování sborné to nestačilo. Přesný zásah Filppuly tak přisoudil tři body Finsku.

„Je to velké vítězství. Hráli jsme proti velmi dobrému týmu se spoustou kvalitních hráčů. Vždycky jsou to skvělé zápasy a jsem rád, že se nám podařilo vyhrát. Hráli jsme hodně defenzivně, takže bychom měli do zítra zapracovat na útoku, abychom v soupeřově pásmu strávili více času. Ale když hrajete proti týmu jako je Rusko, tak je vždycky dobré, když jeho hráče nenecháte vstřelit branku,“ komentoval úspěch střelec jediné branky Valtteri Filppula.

Carlson Hockey Games pokračují v Budějcích od 17 hodin střetnutím České republiky proti Švédsku.

Rusko – Finsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 50. Filppula (Hännikäinen, Honka). Rozhodčí: Hejduk, Hradil – Lhotský, Svoboda (všichni Česká republika). Vyloučení: 7:7. Bez využití. Diváci: 6401 (vyprodáno).

Rusko: Vasilevskij – Gavrikov, Kiselevič, Mironov, Provorov, Naumenkov, Antipin, Zub, Běreglazov – Ničuškin, Andronov, Tělegin – Kučerov, Naměstnikov, Gusev – Plotnikov, Šipačjov, Ljubimov – Burdasov, Světlakov, Golyšev. Trenér Oleg Znarok.

Finsko: Korpisalo – Honka, Ohtamaa, Lajunen, Jaakola, Hietanen, Vittasmäki, Kukkonen, Järvinen – Puljujärvi, Filppula, Aho – Rantanen, M. Aaltonen, Manninen – J. Aaltonen, Kemppainen, Pyörälä – Hännikäinen, Sallinen, Osala. Trenér Lauri Marjamäki.

Foto Bramberka Nová

Štítky Rusko, Finsko, Valtteri Filppula, Česko, Budvar aréna, Juhamatti Aaltonen, Carolina Hurricanes, Oļegs Znaroks, Lauri Marjamäki, Švédsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jediná branka Filppuly stačila Finům na vítězství proti Rusku  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.