Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Věřím, že do play-off vstoupí jiný tým, říká prezident budějckého Motoru Roman Turek

Padesát dva kol druhé nejvyšší hokejové soutěže v České republice má tým budějckého Motoru za sebou. Nyní hokejistům začíná nejdůležitější část sezony, která začíná právě dnes, v úterý 27. února v 17:30 hodin, proti Havířovu. A to je ideální chvíle pro to, aby se za základní částí WSM ligy ohlédl prezident klubu ČEZ Motor České Budějovice Roman Turek. Ten ale mluvil i o tom, co osobně od Havířova očekává a před vyřazovací částí také prozradil, jak vrchol sezony prožívá.

Základní část WSM ligy je minulostí, Motor obsadil konečnou druhou příčku za Karlovými Vary. Jak se ohlížíte za první fází sezony? 
Osobně si myslím, že je škoda, že jsme nedokončili základní část na první příčce. Více než polovinu sezony jsme figurovali na první pozici, ale kvůli posledním zápasům jsme ji neuhájili. Vždy je příjemné skončit po základní části na nejvyšším stupínku, proto nás to mrzí. Bohužel musím přiznat, že jsme nedokázali navázat na bodově nejúspěšnější třetí čtvrtinu soutěže a v té poslední jsme neuhrávali jak body, tak jsme nepředváděli ani dobré výkony. Náš projev v poslední fázi základní části neodpovídal tomu, abychom si zasloužili udržet vedení v tabulce.

V polovině října došlo u týmu k výměně trenéra. Přinesl Marian Jelínek do kádru to, co jste si přáli? 
To je věc, kterou můžeme hodnotit po více stránkách. Spokojeni jsme s tím, že se výrazně zlepšila komunikace s trenéry, vylepšil se tréninkový proces a plno dalších věcí. To všechno šlo rapidně nahoru, od nových trenérů jsme to očekávali. Na druhou stranu naše hra často nebyla podle našich představ, spokojeni nebyli ani trenéři. Věřím ale, že po několika pohovorech nejen s hráči, se náš herní projev a výsledky zlepší. Každý jsme si k tomu něco řekli, doufám, že to bude mít pozitivní vliv na začátek play-off.

Čím si vysvětlujete, že tým uhrál nejméně bodů v poslední čtvrtině, tedy v době, kdy by se měla forma vylaďovat na play-off? 
Dívali jsme se na to s ostatními do statistik a paradoxně jsme vyjma „nulté“ sezony neměli nikdy dobrý konec základní části soutěže. Vždy to bylo z nějakého důvodu a letos jsme si mysleli, že k tomu nedojde. Bohužel, stalo se nám to znovu. Doufáme, že to na play-off nebude mít vliv.

O vyřazovacích bojích se často říká, že se v nich hraje naprosto odlišný hokej od základní části. Věříte, že by to mohla být cesta, jak zapomenout na poslední čtvrtinu základní části WSM ligy? 
Přesně tak. Z pohledu hráče je to pro mne lepší varianta, než kdybych do toho vstupoval s tím, že se mi všechno dařilo, vše vycházelo a nemůže se nic stát. V tomto případě si myslím, že si mužstvo uvědomí, že to není žádná legrace. Každý hráč se sám nad sebou zamyslí a do play-off vstoupí jiný tým.

V týmu máte tři brankáře, všichni v základní části odchytali více než dvacet utkání. Jak jste byl spokojen s jejich výkony? 
Po gólmanské stránce jsme byli spokojeni s tím, jaké měli naši brankáři v základní části vytížení. U nás toho nejvíce odchytali David Gába s Petrem Kváčou a musím říct, že odchytali kvalitní základní část. Petr byl vytížen o něco víc, ovšem pokud dostal příležitost David, tak situaci zvládl a chytal dobře. Nebudu tajit, že i přesto proběhlo pár jednání, které jsme vedli s jinými brankáři. Nic z toho ale nevyšlo, tím pádem máme k dispozici tři brankáře, v čemž nevidím žádný problém. Mám v ně důvěru.

Půjdete do čtvrtfinále play-off s určeným brankářem číslo jedna? 
Ano, půjdeme. Z mého pohledu i z pohledu trenérů jsme se shodli, že je lepší mít do vyřazovacích bojů stanovenou brankářskou jedničku. Musí od trenérů cítit důvěru, nejsme zastánci toho, že chytá ten, koho to častěji trefuje. Petr Kváča bude zastávat pozici jedničky, druhým brankářem bude David Gába, protože s Petrem vytvářeli gólmanskou dvojici po většinu sezony. Připraven bude i Ondřej Bláha, na něhož budeme spoléhat, pokud nastane cokoliv neočekávaného. Sezona může být ještě pořádně dlouhá a připraveni musí být všichni tři brankáři.

Mezi nejlepší osmičkou narazíte na slezský Havířov. Co lze od série očekávat? 
Žádný soupeř není v play-off jednoduchý, o to více, když nemá co ztratit. Jsou to s nimi nesmírně náročné série. Na poslední chvíli se do play-off probojoval i Vsetín, se kterým to Karlovy Vary také nebudou mít vůbec lehké. S Havířovem máme ze základní části vyrovnanou bilanci, ale víme, že to nic neznamená. Havířovští nebudou vystaveni žádnému tlaku, naopak my se s rolí favorita musíme vypořádat. Na venkovní duely pojedeme už v pátek, což beru ve vyřazovací fázi jako samozřejmost. Čeká nás těžký soupeř.

O víkendu skončil olympijský turnaj v Pchjongčchangu. Vybavily se vám vzpomínky na vaši účast v roce 1994, kdy stejně jako letos chyběli hráči z NHL? 
Musím se přiznat, že jsem si to vůbec nespojoval s olympiádou, které jsem se zúčastnil. Nevím proč, ale vůbec jsem to neprožíval s pocitem, že jsem na olympijských hrách startoval také. Je to už spoustu let, co jsem na nich hrál a za ty roky se toho hodně změnilo.

Vyřazovací část přináší plno emotivních momentů a časté nervové napětí. Zvládáte zápasy v klidu? 
Přiznám se, že jsem daleko nervóznější, než když jsem nastupoval. Od té doby, co jsem s kariérou skončil, tak naše zápasy prožívám daleko více. Člověk si to neuvědomuje, ale pokud hrajete, tak se na zápas připravujete, na ledě pro to můžete něco udělat a vnímáte to úplně jinak než teď. Nyní zápas sleduji z tribuny a pouze čekám, co se bude dít. Je to úplně jiný pocit.

Autoři | Foto Bramberka Nová | Zdroj hcmotor.cz

Štítky Motor, hokej, WSM liga, Turek, prezident, Madeta Motor České Budějovice, playoff, Roman Turek, HC AZ Havířov 2010, soutěž, trenér, Česko, olympijské hry, David Gába, HC Energie Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Věřím, že do play-off vstoupí jiný tým, říká prezident budějckého Motoru Roman Turek  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.