Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Akademici Black Dogs VŠTE jsou mezi osmi účastníky nové Univerzitní ligy. Je to šance studovat a hrát dobrý hokej, říká trenér Oulík

V Česku v září začne projekt, jaký nemá v Evropě obdoby. S podporou Českého svazu ledního hokeje vznikne Univerzitní liga ledního hokeje, která umožní mladým hráčům skloubit svůj sport s vysokoškolským studiem. A mezi elitní osmičkou klubů, složených z celkem třinácti českých vysokých škol a univerzit, bude i tým českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické Black Dogs Budweis. Hrát se bude o Pohár Jana Palacha.

„Je to revoluční krok a pro kluky šance studovat a hrát dobrý hokej. Jsme pyšní, že jsme jeho součástí. Věřím, že s pomocí hokejového svazu a agentury BPA Marketing se univerzitní hokej dostane až na úroveň, která se přiblíží podobným soutěžím v Severní Americe,“ říká David Oulík, trenér a člen vedení klubu, který stál u zrodu vysokoškolského týmu Black Dogs Budweis. Ten na led poprvé vyjel v lednu 2018 a úspěšně hrál Evropskou univerzitní hokejovou ligu. Nyní se zapojuje do ryze českého projektu. 

Rozpočet Black Dogs se tím paradoxně zdvojnásobí, přestože soutěž tým odehraje jen v Česku. Musí například změnit sady dresů s logy partnerů soutěže a nakoupit víc hodin na ledě k tréninkům a zápasům v Hokejovém centru Pouzar. „Na ledy ale nečerpáme, na rozdíl od jiných klubů, žádné dotace. Rádi bychom si samozřejmě, podobně jako loni, zahráli v Budvar Aréně. Šlo by o tři nejsledovanější zápasy, ale přes velkou snahu se nám do ní nedaří dostat. Přitom náš tým příkladně reprezentuje město i kraj,“ poznamenal trenér. Významnou část nákladů naštěstí škole uhradí organizátoři a sponzoři.

Nová soutěž se dostane i na televizní obrazovky, ale jestli se bude z Českých Budějovic koncem září vysílat atraktivní sousedské derby Black Dogs Budweis – Akademici Plzeň není jisté. Domácí VŠTE zvažuje, že se tohoto práva vzdá a přenechá ho Akademikům. Hrálo by se tedy a vysílalo 22. září z Plzně.

„Hala ve Čtyřech Dvorech není pro takový přenos technicky vhodná. Navíc nemá ani dostatečnou diváckou kapacitu. A Budvar Aréna je pro nás zatím uzavřená,“ vysvětluje David Oulík.

Podle Tomáše Hlaváče, předsedy ČAUH, národní liga, která je úzce spojená se vzdělávacím systémem a spolupracuje s profesionální strukturou hokeje, existuje jen v Americe. „Před dvěma lety začala ještě nějakým způsobem v Rusku, takže v Evropě tento projekt nemá obdoby. Pro nás je to velké vítězství,“ dodal.

Univerzitní liga přichází s heslem: Jedna cesta, dva cíle. Chce vybudovat soutěž, která bude navazovat na juniorskou ligu a nabídne hráčům možnost skloubit sport s plnohodnotným vysokoškolským studiem. Vedle tohoto propojení chce nabídnout i program a show, které by na zápasy univerzitních týmů přilákaly co nejvíc diváků.

V premiérovém ročníku se osm týmů střetne navzájem ve třech kolech. Play off se zúčastní všechny týmy, první tři po základní části ale budou mít unikátní výhodu – soupeře si vyberou samy.

Tisková zpráva

Štítky hokej, univerzita, České Budějovice, trenér, Česko, projekt, Evropa, Český svaz ledního hokeje, Univerzitní liga ledního hokeje, Jan Palach, HC Škoda Plzeň, Budvar aréna

Akademici Black Dogs VŠTE jsou mezi osmi účastníky nové Univerzitní ligy. Je to šance studovat a hrát dobrý hokej, říká trenér Oulík  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.