Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Světelné efekty i hvězdná jména. První zápas Samsonu bude velká show, říká Martin Hanzal

Dlouhá kariéra v NHL, dvojnásobná účast na mistrovství světa i olympiáda v Soči. To je vizitka Martina Hanzala, třiatřicetiletého rodáka z Písku, který stojí za zrozením nového českobudějovického klubu. HC Samson, jak zní jeho název, má co nabídnout. Vedle hvězdných posil ze zámoří čeká na fanoušky při domácí premiéře s Hlubokou i světelná show. „Chci, aby na to lidé nezapomněli,“ říká vytáhlý centr, jemuž stále běží platný kontrakt v Dallasu.

Jak byste zhodnotil svou kariéru v zámoří? Nemrzí Vás, že jste opustil NHL tak trošku bez rozloučení?
Tak já jsem jí ještě oficiálně neopustil, zatím mám platnou smlouvu v Dallasu. Ale počítám s tím, že po letošní sezoně v NHL skončím. To, že nestihnu rozlučku mě vlastně mrzí i nemrzí. V Dallasu jsem toho moc neodehrál. Je škoda, že jsem si nemohl říct: Tohle je poslední zápas kariéry… Lépe by se to ukončovalo. Ale zdraví mi to nedovolilo, nedá se nic dělat.

Ještě, než jste v Budějovicích nastartoval nový klub, nebyl na místě návrat do Motoru?
Když teď kluci postoupili do extraligy, tak si nejsem jistý, že bych to zvládl… Občas cvičím, občas si zahraji na ledě, ale tu úroveň extraligy a asi i první ligy bych už fyzicky nezvládl. Na to už moje zdraví nestačí.

Co Vás vedlo k založení zbrusu nového celku, který ponese název HC Samson České Budějovice?
Přišel s tím můj kamarád Franta Mrázek někdy v lednu. Ptal se mě, jestli by to něco, co by bylo zajímavé. Shodli jsme se, že tu máme spoustu kamarádů, kteří hokej hráli nebo stále hrají a chtěli by se ještě sklouznout. Takže když s tím Franta přišel, začali jsme to dávat dohromady. Myslím si, že se nám povedl i název klubu, který zní dobře.

V něm je jméno hlavního sponzora. Jak vznikala spolupráce se Samsonem, nejstarším českobudějovickým pivovarem?
Kousek od mého bydliště se Samson točí. Takže když jsme začali shánět hlavního sponzora, logicky mě napadl. Přes své známé jsem se dostal ke kontaktu na pana ředitele. Spolu jsme to ladili, až se nám podařilo vyjednat podmínky, za kterých jsme se spojili.

Bude to jediný podporovatel klubu? Vaše dresy jsou totiž čisté, bez reklam…
Na dresech bude opravdu jen HC Samson. Myslím si, že se nám dresy opravdu povedli, za což sem moc rád. Když to není přeplácané reklamami, tak to vypadá moc hezky. Ale samozřejmě máme i jiné sponzory. Třeba DCD Ideal, který bude na kalhotách. Na helmách budeme mít ONG Power a INVEST GATE… Zkrátka jsme se snažili všechno dostat mimo dresy.

S jakou ambicí jste klub zakládali? Myslíte na budoucnost, třeba posun o patro výše?
Tohle jsme samozřejmě také tak nějak řešili. Uvidíme během sezony podle toho, kolik se nás bude scházet, jak to bude kluky bavit. Důležité taky bude, jak se nám bude dařit na ledě. Samozřejmě kdyby se dařilo, tak můžeme s týmem probrat případný postup. Ale ono to nebude tak, jak si všichni myslí. Když to poslouchám, tak si všichni myslí, že každého přejedeme. Tak to nebude (směje se). Takže uvidíme, jak se to celé vyvine. Třeba se staneme áčkem u Lvíčat, které rovněž působí u Pouzara.

Můžete tohle téma rozvinout?
Byla to taková myšlenka. Oni působí u Pouzara, my taky. Říkali jsme si, že bychom jim mohli dělat A tým. Všechno se řeší, je to v jednání. Ono se to celé bude nějak krystalizovat a uvidíme kam to dospěje. Může se stát, že za rok, za dva bude tenhle klub áčkem Lvů. Ale je to jen myšlenka, kterou jsme nadhodili…

Na soupisce máte zajímavá jména, která prošli zámořím. Vrbata, Klesla, Nedorost… Připojí se k nim v blízké době i někdo další?
Zatím asi ne. Teď máme soupisku takovou, jakou jsme ji oznámili. Kluci přijedou na první zápas, aby to byla pro lidi trošku show. Později uvidíme, jak to bude kluky bavit. Když by je to bavilo, tak by mohli zase někdy přijet. Buďto všichni, nebo jeden či dva… To záleží na nich. Bavili jsme se ale třeba o Vánocích nebo o play-off. Takové varianty jsou ve hře.

Jak jste se na úvodní duel Krajského přeboru naladili? Máte za sebou i první přátelské utkání…
Tak každý chce vyhrávat (směje se). Je to ještě nějakých čtrnáct dní, takže se připravujeme. Kluci se o tom baví, mluví o tom dost lidí, co jsem zaslechl od známých. Doufám, že náš první mistrovský zápas zvládneme. Navíc proti Hluboké, takové derby. Věřím, že lidé budou chtít výhru, snad to vyjde. Může se stát cokoliv. To, že máme hráče, kteří mají něco odehráno, neznamená, že se porazí každý sám.

Jak jste na tom aktuálně se zdravím, které Vás nepouštělo do duelů v NHL?
Teď je to dobré. Chodím dvakrát týdně sklouznout na led. Zdraví zatím drží, takže uvidíme, jak to bude během sezony. Může se stát, že chvíli hrát nebudu. U mě je to specifické, protože se můžu taky jeden den probudit a bude mě to bolet, pak zase další měsíc nic.

Co Vaše budoucnost? Chcete zůstat u hokeje? Třeba v manažerské či trenérské roli jako vaši hvězdní spoluhráči ze Samsonu?
Už vlastně rok pomáhám trénovat v Motoru děti. Vypadá to, že v tom budu letos pokračovat. Zatím nevím, jak to bude dál. Uvidím, jestli mě to pořádně chytne u těch starších. Tímhle vším si já teď aktuálně procházím. Když mě to bude bavit, tak u toho rád zůstanu. Ale jak říkám, musí mě to hlavně bavit.

Očekáváte na první domácí duel nával fanoušků? Na co byste je nalákal?
Věřím, že jich dorazí hodně. Aktuálně řešíme kapacitu stadionu kvůli covidu. Chceme ji navýšit, aby se tam vešlo co nejvíce fanoušků. Doufáme, že ten zájem bude opravdu veliký. Věřím, že se nám to podaří vše nachystat včas. A jak říkám: Bude to velká show. Zajímaví hráči, světelná show… Chci, aby na to lidé nezapomněli a chodili na hokej, který je bude bavit, celý rok.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com/hc-samson-české-budějovice

Štítky hokej, české budějovice, samson, Martin Hanzal, krajský přebor, National Hockey League, Dallas Stars, kariéra, City of New York, Zimní olympijské hry 2014, Mistrovství světa v ledním hokeji, Madeta Motor České Budějovice, Písek, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světelné efekty i hvězdná jména. První zápas Samsonu bude velká show, říká Martin Hanzal  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.