Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Nedotažený comeback. Motor doháněl zpackaný vstup marně, Mountfieldu doma podlehl 3:5

Nejdřív vysoká porážka na hradeckém ledě, pak prolomení domácí kletby s extraligovým lídrem. Českobudějovický Motor se na odvetu s neoblíbeným Mountfieldem naladil skvěle. Posilněni první domácí výhrou se Jihočeši postavili po pěti dnech znovu proti Hradci Králové. A na ledě Budvar arény se děli velké věci. Hosté zvládli excelentně první třetinu, ale náskok čtyř gólů se jim postupem času zužoval. Vytouženou vyrovnávací branku ale domácí nevstřelili a neoblíbenému soupeři podlehli i potřetí – 3:5.

Fantastický výkon. Prospalův soubor předvedl v pátek na ledové ploše Budvar arény skvělé představení, když v prodloužení předčil extraligového lídra z Třince. Desátý domácí utkání chtěli hokejisté českobudějovického Motoru zopakovat i v nedělním, prestižním duelu s neoblíbeným soupeřem z Hradce Králové, v čemž mu měla pomoci i nová posila z pražské Sparty – Miroslav Forman.

Ale domácí nezačali vůbec dobře. Spíše katastroficky. Už ve 43. sekundě totiž poslal hosty do vedení Radim Šalda. Střela od modré hradeckému obránci sice nesedla, přesto nakonec skončila v českobudějovické brance – 0:1. A ve 4. minutě už vedl Hradec Králové dokonce o dvě branky, když Koukalovu přihrávku zužitkoval krátce po vypršení Formanova trestu kapitán Mountfieldu Radek Smoleňák – 0:2. Fantastický vstup do utkání potvrzovali hosté i nadále. A opět u toho byl hradecký kapitán. Při přečíslení dva na jednoho mu předložil krásně puk Jakub Orsava a hosté vedli o tři branky – 0:3. Pak se o slovo přihlásili poprvé i domácí. Karel Plášil si sjel před brankáře Marka Mazance, ale pohotovou přihrávku z rohu v branku nepřetavil. A tak úřadoval opět Hradec Králové. Tentokrát se za hosty trefil Jordan Perret, který se uvolnil na modré čáře a střelou zápěstím přes obránce nedal Paterovi šanci. Právě čtvrtá branka znamenala pro jihočeské brankoviště střídání. Nešťastného Jiřího Pateru nahradil Jan Strmeň. Čtyři minuty před koncem první periody došlo málem k další korekci skóre. Doležalovu šanci ale zlikvidoval pozorný Mazanec a z následného zmatku Motor nic nevytěžil.

Do druhé třetiny vstoupili domácí o poznání lépe než do té první. Díky obrovské chybě brankáře Marka Mazance se dostal Motor zpátky do zápasu. Ve 24. minutě totiž hradecký brankář zaváhal za vlastní brankou a agilní Jihočeši dokázali snížit. Před odkrytou svatyní hostů zužitkoval nabídnutou příležitost novic v Prospalově souboru Miroslav Forman – 1:4. A zhruba v polovině bohatého duelu to mohlo být pouze o dvě branky. David Gilbert se pokusil o zakončení, které nasměroval jeden z bránících hráčů do zadního mantinelu. Právě od něj se ale kotouč odrazil zpět do brankoviště, kde Motoru chybělo ke snížení opravdu málo. To ale přeci jen přišlo. Čtyři minuty před koncem druhého dějství se v nepřehledné situaci před brankovištěm hostí zorientoval nejlépe ze všech Vít Jonák – 2:4. A hned v následném střídání se hnal Motor za další brankou, ale Marek Mazanec tentokrát odolal. Pak měli však Jihočeši výbornou příležitost na definitivní návrat do utkání. Ale v přesilové hře se hokejisté v modrém neprosadili, a tak je čekalo v poslední dvacetiminutovce hodně práce.

Z beznadějného stavu zpátky do hry. Třetí třetina slibovala napjatou bitvu, kterou zahájili lépe Jihočeši. A byla to zase formace s Miroslavem Formanem, která zatápěla v obranném pásmu Hradce, tentokrát však bez gólového efektu. Další střídání už to ale Motoru vyšlo na jedničku. Zásluhou Zdeňka Doležala, který proměnil samostatný únik, snížili domácí na rozdíl jediné branky – 3:4. A drama bylo na světě. Hra se v následujících minutách trošku uklidnila a šancí bylo na ledové ploše pramálo. Devět minut před koncem utkání se ale přeci jen Motor do šance dostal. Z rohu kluziště si v rychlosti najel před Mazance René Vydarený, střela slovenského obránce ale skončila v lapačce hostujícího brankáře. Vypjaté utkání, které bylo plné potyček, pokračovalo další aktivitou Motoru. Zajímavou příležitost zakončoval bekhendem šest minut před závěrečnou sirénou Matěj Venkrbec, ale srovnání z toho nebylo. A když se neujala ani nepřehledná situace v brankovišti Marka Mazance, vypadalo to s Jihočechy tři minut před koncem bledě. Domácí ale zvládli i minutové oslabení a díky své aktivitě si vynutili hru čtyři na čtyři. Půl minuty před koncem se trenér Václav Prospal odhodlal k závěrečné power play. Ve velké příležitosti na srovnání neuspěl Miroslav Forman a z protiútoku rozhodl o osudu utkání střelou do prázdné klece Jakub Lev – 3:5.

V náročném programu se hokejisté Českých Budějovic představí už za dva dny v Praze. V tamní O2 aréně narazí svěřenci Václava Prospala na Spartu. Po utkání v hlavním městě čeká na Jihočechy vyhlížené týdenní volno.

Madeta Motor České Budějovice - Mountfield HK 3:5 (0:4, 2:0, 1:1).

Branky a nahrávky: 24. M. Forman, 37. Jonák, 44. Z. Doležal - 1. Šalda (Smoleňák, J. Sklenář), 4. Smoleňák (Koukal, Hronek), 8. Smoleňák (Orsava, Šalda), 10. Perret (Kevin Klíma, Hronek), 60. Lev. Rozhodčí: Pešina, R. Svoboda - Pešek, Malý. Vyloučení: 5:3. Bez využití. Bez diváků.

Sestavy: České Budějovice: J. Patera (10. Strmeň) - Slováček, Vydarený, Plášil, Pýcha, Pavel, Lytvynov, Roth - Jonák, Venkrbec, Christov - D. Voženílek, Gilbert, Michnáč - Z. Doležal, A. Raška, M. Forman - J. Suchánek, Prokeš, Karabáček. Trenér: Prospal.

Hradec Králové: Mazanec - Hronek, Nedomlel, F. Pavlík, Šalda, Zámorský, Jank, Čáp - Kevin Klíma, Koukal, Perret - Smoleňák, Zachar, J. Sklenář - Kelly Klíma, Cingel, Orsava - Jergl, Lev, Pilař. Trenér: V. Růžička st.

Hlasy trenérů:

Václav Prospal (České Budějovice): "Úvodní třetina určila ráz celého zápasu. Působili jsme ustrašeně a hráli s příliš velkým respektem. Nebruslili jsme, neměli pohyb. Byli jsme strašidelní. Za dalších čtyřicet minut nemám nic, co bych mužstvu vytknul. Forman potvrdil, co si od něho slibujeme. Je výborný v útočném pásmu a přinesl do týmu extraligovou kvalitu, která může pozvednout náš výkon."

David Kočí (Hradec Králové): "Povedl se nám výborně vstup do utkání. Po získání náskoku se ale hráči uspokojili a mysleli si, že to bude pohodový zápas. Domácí bojovali a zaslouženě korigovali. Ve třetí třetině jsme měli štěstí, že Budějovice nevyrovnaly."

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky hokej, české budějovice, motor, madeta, extraliga, moutfield, Madeta Motor České Budějovice, Mountfield Hradec Králové, FC Hradec Králové, Miroslav Forman, Marek Mazanec, Budvar aréna, Radek Smoleňák, Radim Šalda, Václav Prospal, AC Sparta Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nedotažený comeback. Motor doháněl zpackaný vstup marně, Mountfieldu doma podlehl 3:5  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.