Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Dvakrát vedl doma o dvě branky, Motor ale utkání s Kometou nakonec ztratil

, aktualizováno 15. února 2021, 21:06

Deset zápasů do konce, poslední šance v honbě za play off. „Bude to o disciplíně,“ prorokoval realizační tým Motoru před čtvrtým střetnutím v sezoně s brněnskou Kometou. A měl pravdu. Oba celky se totiž prosazovaly především v přesilových hrách. Jihočeši dvakrát výrazněji vedli, ale náskok pokaždé ztratili. Ve třetí třetině si Brno nakonec dokráčelo pro vítězství, když se pod všechny jeho branky podepsala velmi aktivní první formace. České Budějovice tak po prohře 4:5 mohou s největší pravděpodobností zapomenout na boje ve vyřazovací části.

„Předchozí zápasy s Kometou nám ukázaly, že je to hratelný soupeř,“ ohlížel se před druhým domácím duelem s Brnem za třemi zápasovými zkušenostmi s nejbližším soupeřem asistent trenéra Aleš Totter a dodal zajímavý fakt: „Kometa není v pohodě.“ A na jeho slovech bylo dost pravdy. Hosté, kteří zavítali na jihočeské kluziště, patří překvapivě ke slabším celkům aktuálního ročníku Tipsport extraligy, v tabulce aktuální formy navíc figurují až pod Motorem.  I proto Jihočeši věřili, že by na Kometu mohli vyzrát. „Chceme je poprvé v sezoně porazit za tři body,“ uzavřel Totter pro klubový web.

Úvod zápasu však patřil hostům z Brna, aktivní formace s velmi produktivním Peterem Muellerem naháněla Jihočechům strach. Postupem času se však herní obraz v Budvar aréně vyrovnal a růžky začali vystrkovat také domácí. Ale v první vážnější šanci utkání byla Kometa. Talentovaný obránce Filip Král si vybruslil až před Strmeně, který jen s dávkou štěstí vytěsnil kotouč mimo tři tyče jihočeské klece. A tak byli na řadě domácí. V přesilové hře se jim ale nevedlo podle představ, brněnský brankář Lukáš Klimeš zůstal téměř bez práce. To samé však nelze říct v souvislosti s druhou početní výhodou Motoru. Krásná akce po ose Slováček – Přikryl nakonec doputovala až ke Zdeňku Doležalovi, který přesnou ranou poslal domácí ve 14. minutě do vedení – 1:0. Když si následně Strmeň poradil s výpadem Vojtěcha Němce, Motor trestal další vyloučení Komety. Tři minuty před první přestávkou dotlačil puk za záda Klimeše s přispěním obrany soupeře pohotový Miroslav Holec – 2:0. Těsně před koncem první dvacetiminutovky mohl vedení Českých Budějovic navýšit Doležal, ale úvodní dějství už další branku nepřineslo.

Hosty mělo při startu druhé periody nabudit střídání v brankovišti, do nějž se místo Klimeše postavil Karel Vejmelka. A možná i tento tah přinesl ovoce. Kometa totiž využila přesilovou hru, kterou získala ještě v první třetině. Na vrcholu kruhu se do kotouče opřel osamocený Jakub Klepiš a ranou pod horní tyč snížil na rozdíl jediné branky – 2:1. Následně domácí podržel fantastickým zákrokem Strmeň, když zneškodnil šanci Martina Zaťoviče. Ten musel smutnit. Jeho promarněnou šanci na srovnání totiž záhy potrestal Motor dalším gólem. Roman Přikryl našel před Vejmelkou osamoceného Doležala, který ranou pod horní tyč přidal svůj druhý přesný zásah v utkání – 3:1. Ani tato situace nezůstala bez rychlé odpovědi. A znovu u toho byl Jakub Klepiš, jakožto člen speciální formace. Bývalý reprezentant pálil v přesilové hře do odryté klece – 3:2. O čtyři minuty později už bylo srovnáno. Peter Mueller si sjel k levé tyči, kde ho přesnou přihrávkou našel Petr Holík. Pro amerického střelce už nebyl problém dopravit puk za Strmeňova záda – 3:3. A tak bláznivé prostřední dějství ovládli hosté z Brna.

Rozuzlení na branky velmi bohatého utkání měla nabídnou až poslední dvacetiminutovka. Velkou příležitost na završení hattricku odmítl zkraje třetí třetiny Zdeněk Doležal, jehož kličku zneškodnil pohotový Vejmelka. A i díky jeho zákroku se Kometa mohla poprvé ujmout vedení. Ve 46. minutě šikovně tečoval Muellerovu ránu Dávid Bondra, čímž nedal brankáři Motoru sebemenší šanci zasáhnout – 3:4. A po třech minutách udeřili hosté znovu. Nevydařená přihrávka Petra Holíka se s přispěním teče Reného Vydareného zatoulala až do jihočeské brány a českobudějovičtí prohrávali už o dva góly – 3:5. Když následně Prospalův soubor odmítl snížit v početní výhodě, zdálo se, že je jeho cesta za bodový ziskem z tohoto utkání u konce. Minutu a půl před koncem utkání se domácí přeci jen zmohli na pořádné drama. Jan Štencel se nejlépe zorientoval na brankovišti a znervózněl Kometu – 4:5. Nic dalšího už však domácí nepředvedli a nadějné utkání nakonec ztratili. Brno si z jihu Čech odvezlo všechny tři body.

Další utkání čeká Jihočechy v nabitém programu už za dva dny. Ve středu se svěřenci trenéra Václava Prospala představí na ledě Vítkovic, v pátek pak sehrají další domácí utkání. V rámci 46. kola vyzve Motor na ledové ploše Budvar arény Bílé Tygry z Liberce.

Madeta Motor České Budějovice - HC Kometa Brno 4:5 (2:0, 1:3, 1:2).

Branky a nahrávky: 14. Z. Doležal (R. Přikryl, Slováček), 17. Holec (Slováček, Z. Doležal), 26. Z. Doležal (R. Přikryl), 59. Štencel (Holec, D. Voženílek) - 22. Klepiš (P. Holík), 29. Klepiš (Mueller, P. Holík), 32. Mueller (P. Holík, Zaťovič), 46. D. Bondra (Mueller, S. Svozil), 50. P. Holík (Mueller). Rozhodčí: Micka, Pražák - Ganger, Klouček. Vyloučení: 3:5. Využití: 2:2. Bez diváků.

Sestavy: České Budějovice: Strmeň - Š. Kubíček, Vydarený, Slováček, Štencel, Plášil, Lytvynov - Holec, D. Voženílek, Jonák - Z. Doležal, R. Přikryl, Karabáček - G. Ville, Gilbert, Martin Novák - Alderson, M. Toman, M. Beránek. Trenér: Prospal.

Brno: Klimeš - Zámorský, F. Král, Holland, Kučeřík, S. Svozil, Gulaši, P. Trška - Mueller, P. Holík, Zaťovič - Klepiš, V. Němec, Schneider - Vincour, Rákos, Valský - D. Bondra, Střondala, Kusko. Trenér: L. Zábranský st.

Hlasy trenérů:

Václav Prospal (České Budějovice): "Měli jsme dobře rozehraný zápas, ale dali jsme soupeři šanci vrátit se do hry v přesilovkách, které má Brno nadstandardní. Zase jsme se dělali fauly a dopadli jsme jako už mnohokrát v sezoně. Vstřelené góly zvedly soupeři sebevědomí. Kometa disponuje rozdílovými hráči na tuto soutěž, kteří táhnou mužstvo a dokážou rozhodovat v početní výhodě."

Jan Zachrla (Brno): "Nezačali jsme moc dobře. Byli jsme lehkovážní a trochu jsme zaspali úvod. Domácí nás potrestali v přesilovkách. Začátek a konec utkání byl z naší strany horší, prostředek bych hodnotil kladně."

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky hokej, české budějovice, motor, madeta, extraliga, kometa, brno, Madeta Motor České Budějovice, FC Zbrojovka Brno, Peter Mueller, Zdeněk Doležal, přesilová hra, Petr Holík, Jakub Klepiš, Roman Přikryl, Miroslav Holec, Lukáš Klimeš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Dvakrát vedl doma o dvě branky, Motor ale utkání s Kometou nakonec ztratil  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.