Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nejdéle fungující zimní stadion slaví výročí. Budvar aréna vznikala ze zbytků synagogy

Přesně 75. výročí dnes slaví českobudějovický zimní stadion. Ten za svou historii prošel řadou proměn a zažil nespočet významných událostí. Dnes je Budvar aréna nejdéle kontinuálně fungujícím zimním stadionem v České republice. Na její proměnu z roku 2000 zavzpomínal i mistr světa a hráč Motoru Jiří Novotný.

Zimní stadion vznikl na břehu řeky Vltavy v roce 1946. Nové sportoviště se stavělo z jiné významné budovy - synagogy, kterou nechal v roce 1942 zbourat tehdejší německý starosta. Na základy ledové plochy se tak použilo 900 kubíků suti. 

„Slavný den prvního otevření nastal 27. října 1946, kdy se hrálo památné utkání místního AC Stadion s československou reprezentací. Hokej se díky novému stadionu stal okamžitě místním fenoménem, českobudějovičtí hráči šli díky pravidelnému tréninku ohromně nahoru a hned 4 z nich se stali už v roce 1949 mistry světa,“ popisuje Tomáš Kučera, hokejový historik a také marketingový a PR ředitel HC Motor České Budějovice.

Stadion poškodil požár

Krajské město vzápětí začalo hostit i zápasy reprezentace. Velmi brzo ale přišla velká tragédie. V únoru roku 1957 začal zimní stadion hořet, někteří hráči dokonce stihli uprchnout na poslední chvíli. Škody byly rozsáhlé. „Na obnovu umělé ledové plochy přišly dary od všemožných organizací i jednotlivců z celé země. Aby mohl Slavoj (tak se zrovna v té době náš klub nazýval) dohrát ligovou sezonu, musel si dokonce vypůjčit dresy, protože všechny sady shořely v kabinách,“ vypráví Kučera.

Foto: Jan Luxík

Následovala rekonstrukce a už v říjnu 1957 se na tribuny fanoušci vrátili. V roce 1966 se ledová plocha zastřešila, do té doby se hrálo ve vánicích či dešti. Další významný moment nastal v roce 2000, kdy začala dlouho chystaná oprava. Podle původních plánů měla stát 235 milionů korun, ale částka byla nakonec vyšší. 

Na proměnu stadionu z přelomu století si pamatuje i hokejový mistr světa a současný hráč českobudějovického Motoru Jiří Novotný. „Aréna se změnila hodně. Na tu původní podobu si vzpomínám, hala pro mě osobně měla velké kouzlo, možná větší než po opravě. Připadalo mi, že v ní byla i lepší atmosféra, ale to může být také tím, že jsem byl tehdy mladší a prožíval to jinak. Oprava ale hodně pomohla, mimo jiné v tom, že je ze všech míst lépe vidět na led,“ líčí zkušený hokejista.

„Jako malý kluk jsem tam jezdil na extraligu“

Ten má k budějovické aréně silný vztah už od dětství. „Jako malý kluk jsem tam jezdil z Jindřichova Hradce koukat na extraligu. Snil jsem o tom, že si to taky jednou zahraju. Pak jsem do Budějovic přestoupil a zažil tam skvělé časy, kromě jiného jsme dvakrát vyhráli dorostenecký titul,“ popisuje. Na zimním stadionu si pak zahrál i extraligu a kromě jiného si tam připsal hattrick proti pražské Slavii.  

Jiří Novotný si pamatuje i ničivé povodně z roku 2002. „Rozvodněná stoletá voda na Vltavě způsobila, že byl stadion kompletně vytopen. Pohled na nedávno zrekonstruovaný stadion po odtoku vody byl více než k pláči,“ líčí Kučera. Voda tehdy na ledové ploše dosahovala do výšky téměř dvou metrů. 

Zdroj: archiv Tomáše Nováka

A znovu se ukázalo obrovské nadšení všech místních, nebyl čas se litovat, uklízelo se a opravovalo a od 4. října 2002 už se v Budvar aréně, jak byla hala nově pojmenována, hraje zase skvělý hokej,“ připomíná tehdejší nadšení Kučera. 

V novodobé historii hostila aréna, která patří městu, řadu významných utkání či kulturních akcí. Budvar aréna, kde své domácí zápasy hraje Motor České Budějovice, má dnes kapacitu 6 421 diváků. Areál se nachází 500 metrů od historického centra.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Tomáše Nováka

Štítky zimní stadion, historie, hokej, budějovice, Budvar aréna, Madeta Motor České Budějovice, Jiří Novotný, Česko, ledová plocha, Tomáš Kučera, Vltava, HC Slavia Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejdéle fungující zimní stadion slaví výročí. Budvar aréna vznikala ze zbytků synagogy  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.