Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za nabídku od Motoru jsem moc rád, říká nová akvizice Martinš Dzierkals

Minulý rok strávil v Plzni, nyní se přesouvá do Motoru. Útočné řady Českých Budějovic rozšíří lotyšský útočník Martinš Dzierkals, který v týmu bude působit se svým krajanem Kristofersem Bindulisem. Na západě Čech se v základní části ukázal celkem 30 body, vstřelil 10 branek, u 20 z nich asistoval. Je rovněž účastníkem dvou mistrovství světa a olympijských her. Jak se na angažmá v Motoru těší a co od něj očekává?

Jak došlo k vašemu spojení s klubem?
Hledal jsem tým, který by o mě měl zájem. Jednoho dne mi zavolal agent a sdělil mi, že Motor má zájem. Agent komunikoval s vedením a na konci dne mi přišla od Motoru nabídka, za kterou jsem byl moc rád a přijmul jsem ji.

Měl jste také nabídky od jiných týmů z extraligy?
Nějaké náznaky tam byly, ale já svému agentovi řekl, ať mi předloží pouze konkrétní nabídky, které bych mohl zvážit. Tu konkrétní jsem dostal právě od Motoru.

V kabině se budete potkávat s vaším krajanem Kristofersem Bindulisem, se kterým se znáte z reprezentačních akcí. Rovněž se potkáte i s Filipem Přikrylem, kterého znáte ze svého působení v Plzni. Jak se těšíte na spolupráci s těmito hráči?
S oběma se znám velmi dobře. Těším se, až si s nimi za Budějovice zahraju. Je hezké, že budu mít v týmu krajana, protože v Plzni jsem byl jediným Lotyšem. Bude skvělé moct mluvit s někým lotyšsky, i když hrajete v jiné zemi.

Bylo trochu překvapivé, že jste od Plzně neobdržel nový kontrakt, když jste měl za základní část na kontě 30 bodů. Navíc se vám povedl začátek sezony.
To je hokej. Je to byznys. Na začátku minulé sezony mi Plzeň nabídla smlouvu, ale já si nebyl jistý. Bylo to na mě moc brzo.

Určitě jste už slyšel o Milanu Gulašovi, který v Plzni působil dlouho v roli kapitána. V roce, kdy jste přišel do týmu, odešel zpátky do Budějovic. Nyní nosí kapitánské céčko v Motoru. Už jste se o něm něco dozvěděl?
Samozřejmě. Slyšel jsem o něm toho mnoho. A nejenom o něm, ale také o hlavním trenérovi Jaroslavu Modrém, který kdysi v Plzni hrával. Milan byl superhvězdou v kádru. Jsem si jistý, že v celé lize je pořád jednou z největších hvězd. Každý ho zná a každý ví, jakým skvělým hokejistou je.

Co od tohoto angažmá očekáváte?
Motor měl skvělou sezonu, dostal se do semifinále play-off. To může být pro mě cesta, jak se hokejově zlepšit.

Už jste se předtím něco dozvěděl o českobudějovickém hokeji?
Vím, že to není daleko od Plzně. (úsměv) Budějovice jsou podobné město jako Plzeň. Od pár lidí jsem slyšel, že je tu obrovské náměstí. Jen samá chvála. Jsem moc rád, že tam budu hrát.

Před angažmá na západě Čech jste strávil dva ročníky v KHL v barvách Dinama Riga, nyní jste hrál rok v české nejvyšší soutěži. Jak hodnotíte úroveň extraligy?
Každá liga je jiná. V extralize je mnoho skvělých hráčů, což jsme mohli vidět i na mistrovství světa. Úroveň je vysoká. Myslím, že tenhle rok se ještě zvedne kvůli té situaci, která je. Je dost možné, že do ligy přijdou hráči z KHL.

Už jste v České republice?
Ještě ne. Přiletím příští týden.

Už jste stihl mluvit s hlavním trenérem Jaroslavem Modrým?
Ano. Bylo to moc milé. Když jsem se chystal podepsat smlouvu, zavolal mi a sdělil mi, co ode mě očekává. Přivítal mě v organizaci a bylo to moc hezké.

Když se vrátíme k vaším hokejovým začátkům, kdo vás k hokeji přivedl a kolik vám bylo let?
Mám velkou rodinu a oba moji bratři hrají hokej. Když jsem vyrůstal, viděl jsem, jak hrají hokej. Mým cílem tehdy bylo, abych byl lepší než oni. Celý svůj život jsem strávil s hokejem. Ve čtyřech letech to celé začalo, v tomto věku jsem se učil bruslit. Každý den jsem se chtěl zlepšovat.

V roce 2015 si vás na draftu NHL vybralo Toronto. Do NHL jste nikdy nezasáhl, zato na farmě jste odehrál čtyři utkání. Proč to v nejslavnější lize na světě nevyšlo?
Je to nejlepší liga na světě a každý by tam chtěl hrát. Když jsem byl draftován, šlo vše podle mého plánu. Ukázal jsem to nejlepší, co jsem mohl. Samozřejmě nějakou roli mohlo hrát štěstí, ale takhle se to prostě stalo. Mám ale zkušenosti z AHL. Hodnotím to pozitivně.

Minulý rok jste reprezentoval Lotyšsko na domácím mistrovství světa. Vstřelil jste dvě branky, a to proti Finsku. Nemohl jste si ale užít tu atmosféru, poněvadž kvůli covidu se hrálo bez diváků.
To je pravda. Ale i tak je to krásný pocit, když se trefíte na mistrovství světa. Naši fanoušci tam sice nebyli. Příznivou věcí je ale to, že příští světový šampionát bude rovněž znovu v Lotyšsku, a pokud bude vše v pořádku, budeme si to moct užít všechno naplno. Lotyšští fanoušci hokej zbožňují. Bude to svátek.

V únoru jste se také účastnil olympijských her v Pekingu. Mají pro vás větší cenu olympiáda, nebo světový šampionát?
Řekl bych, že olympiáda. Je to sen každého sportovce, je to pocta. Této události se účastní ti nejlepší sportovci a vždy to má skvělou atmosféru. Tyto olympijské hry ale byly ovlivněny covidem a všemi možnými opatřeními, takže po této stránce to nebylo ono. Byla to fantastická zkušenost, a doufám, že se pod pěti kruhy ještě představím.

Jak hodnotíte vývoj lotyšského hokeje? Dá se říct, že se Lotyšsko rok od roku zlepšuje?
Myslím, že ano. Pravdou ale je, že téměř vždy skončíme ve čtvrtfinále. V posledních třech letech tomu tak bylo. Domácí šampionát konající se příští rok by mohl přinést ovoce. Všichni v týmu vždy věří, že bychom mohli dokázat velké věci a překvapit hokejovou veřejnost. Na olympiádě se to povedlo Slovákům. Pokud tam budou moct být fanoušci, jsem si jistý, že nás poženou za úspěchem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HC Motor České Budějovice

Štítky hokej, motor, rozhovor, Madeta Motor České Budějovice, HC Škoda Plzeň, Mārtiņš Dzierkals, olympijské hry, Mistrovství světa v ledním hokeji, Česko, Lotyšsko, National Hockey League, Kontinentální hokejová liga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za nabídku od Motoru jsem moc rád, říká nová akvizice Martinš Dzierkals  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.