Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Budějovice míří do předkola. V něm vyzvou Karlovy Vary

Derniéra základní části postavila českobudějovický Motor před pořádnou zkoušku. Svěřenci Ladislava Čiháka se na půdě suverénních Pardubic pokoušeli na poslední chvíli vybojovat přímý postup do čtvrtfinále. Pardubice, které slavily zisk Poháru Jaroslava Pouzara, si ale oslavy pokazit nenechaly. Budějovice tak po vysoké prohře míří do předkola play - off. Nejlepším hráčem utkání byl za Jihočechy vyhlášen Jan Ordoš.

Pardubické Dynamo vstupovalo do zápasu už jako jistý vítěz dlouhodobé části. Motivace před utkáním však svěřencům Marka Zadiny rozhodně nechyběla. Tým z města perníku po páteční prohře v Třinci po samostatných nájezdech vyrovnal bodový rekord Liberce, což znamenalo jediné: Jakýkoliv zisk ze střetnutí s Budějovicemi by pro Pardubice znamenal překonání milníku a stanovení nového rekordu. To Jihočeši ještě živili šanci na poslední chvíli proklouznout mezi elitní čtyřku, i oni tedy měli rozhodně o co hrát. V sestavě hostů došlo po utkání s Kladnem k několika změnám. Ve druhém útoku nahradil Beránka Dominik Simon. Návrat do zápasu pak hlásil Roman Vráblík, který zaskočil za Milana Douderu.

To, že se rozhodně nebude hrát v rukavičkách, ukázala už první minuta. Michal Gulaši u mantinelu dohrál Lukáše Radila, následné problémy s plexisklem tak ihned v úvodu zaměstnaly údržbáře enteria arény. Náraz domácího útočníka ale nerozhodil, byl to právě Radil, který se na pravém kruhu objevil v první větší šanci utkání, nezamířil však přesně. Skóre se tak poprvé změnilo v sedmé minutě. S Mandátovou střelou si ještě Strmeň poradil, na dorážku Tomáše Vondráčka už byl ale krátký. Inkasovaná branka donutila budějovické hokejisty zvýšit své ofenzivní snažení. V dobré příležitosti se po Valského zadovce objevil Lukáš Pech, jeho ránu musel lapačkou krýt Will. Blízko srovnání byl i Matěj Toman, k zakončení ho ale nepustil jeden z pardubických beků. Ve 13. minutě Dynamo potvrdilo, jak nebezpečné přesilovky má. Kousalovu bombu brankář Motoru vykopl pouze k Tomáši Zohornovi. Ten, ač tísněn Pavlem Pýchou, dokázal kotouč propasírovat až do hostující klece. Pardubice byly nadále lepším týmem. Po Štencelově chybě na modré čáře se na Strmeně řítil Robert Kousal, i tento souboj ale s budějovickým brankářem prohrál. Jihočeši si šanci na korekci stavu v první třetině přeci jen ještě vypracovali. Kondelík se výborně uvolnil v rohu kluziště, předložil kotouč trestuhodně volnému Gulašimu, jehož jedovka po Willově zásahu způsobila tlačenici před jeho brankovištěm. Žádný hráč v modrém dresu ale puk na místo určení dostat nedokázal.

Na začátku prostřední části měli možnost se v početní výhodě předvést i českobudějovičtí hokejisté. Hned v jejím úvodu dvakrát nebezpečně střílel Ordoš. V mnohem větší příležitosti byl Milan Gulaš, budějovický kapitán ale přihrávku po krásném Kondelíkově sólu nezužitkoval a odkrytou branku minul. Pardubice neproduktivní hosty nemilosrdně trestaly. Strmeň neudržel Říčkův pozdrav, v brankovišti se nejlépe zorientoval Lukáš Sedlák, který už neměl žádný problém skórovat. O 68 vteřin později už to bylo 4:0. Střelu Jana Košťálka od modré čáry nešťastně tečoval obránce Štencel mimo dosah Jana Strmeně, kterému tímto momentem skončila šichta, a své místo přenechal Dominiku Hrachovinovi. Ani druhý budějovický brankář neudržel čistý štít dlouho. Poprvé lovil puk zpoza svých zad v momentě, kdy nezkrotil projektil Davida Musila. Dorážející Patrik Poulíček už měl snadnou práci. Gólové žně pokračovaly. A prosadil se i Motor. Skvěle hrající Kondelík předal kotouč najetému Pavlu Pýchovi, který střelou na zadní tyč smazal nulu na střeleckém účtu hostů. Dynamo ale přispěchalo s dalším direktem. Obránci Jihočechů si nepohlídali rozjetého Lukáše Sedláka, odchovanec Budějovic pak tváří v tvář prostřelil Hrachovinu – 6:1. Hrozivé resumé pak ještě v závěru druhého dějství mírnil po Gulašově milimetrové přihrávce v přesilové hře Jan Ordoš. Nejlepšímu střelci Motoru už stačilo pouze nastavit hůl a změnit tím trajektorii kotouče tím správným směrem.

Českobudějovičtí do závěrečné třetiny nastoupili aktivně, Roman Wiil ale žádným záludným pokusům čelit nemusel. To se ale nedalo o hostujícím gólmanovi. Ve 44. minutě se na něj řítil Radil, o několik vteřin později si pak Hrachovina oddechl, když Válova střela do jeho protipohybu prolétla těsně vedle levé tyče. Klidnější průběh zápasu byl narušen o pět minut později. Hrachovina už byl překonaný, ale po zakončení jednoho z domácích borců ho zachránila tyč. Stejný scénář už ale neplatil v 54. minutě. Dynamo svíralo hosty v jeho obranném pásmu. Tlak Dynama střelou nad Hrachovinovy betony ukončil Jan Mandát a rozradostnil tak vyprodanou pardubickou arénu. Pošramocené sebevědomí si brankář Motoru alespoň částečně zahojil těsně před koncem, kdy fantastickým zákrokem nedovolil skórovat Richardu Pánikovi. A protože v samostatném úniku o pár vteřin poté neuspěl ani českobudějovický Koláček, mohli domácí příznivci oslavit vysoké vítězství svého týmu. Dynamo stanovilo rekord v počtu získaných bodů, České Budějovice po porážce na jejich ledě čeká předkolo play –off.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HC Banes Motor České Budějovice

Štítky Hokej, motor, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějovice míří do předkola. V něm vyzvou Karlovy Vary  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.