Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dramatický závěr zvládla lépe česká reprezentace

I když pro extraligový Mountfield sezona již skončila, budějčtí fanoušci se před letní přestávkou dočkali skvělého bonusu. Do jihočeské metropole dorazily reprezentační výběry České republiky a Německa, aby tady sehrály přípravné dvojutkání před letošním mistrovstvím světa v ledním hokeji.

Na první vzájemný duel do Budvar arény dorazilo v pátek večer takřka pět tisíc diváků. A všichni přítomní byli svědky nebojácného nástupu Němců, kteří se od úvodních minut tlačili dopředu. K tomu jim pomohly i laciné chyby svěřenců kouče Hadamczika. Branka ale nepadla.

„V první třetině jsme nepodali ideální výkon. Byli jsme trochu zaskočeni, soupeř začal agresivně, zbytečně jsme propadali v útočném pásmu a byla z toho přečíslení,“ přiznal kapitán českého nároďáku Jiří Novotný. „Naštěstí nás podržel výborný Kuba Kovář, takže třetina skončila bez branek,“ pochválil jeden ze čtyř Jihočechů v reprezentačním dresu brankáře domácího HC Mountfield.

Ještě než hráči odešli do kabin, velký vzruch na ledě způsobil zákrok jednoho z Němců na Jakuba Nakládala, kterého orazítkoval na hrazení. „Při tom zákroku mi zatrnulo, vypadal hrůzostrašně,“ nechal se po zápase slyšet trenér Alois Hadamczik. „Šel jsem tam moc naivně. Před koncem třetiny jsem to mohl řešit jinak. Soupeř mě odstrčil rukama a letěl jsem proti mantinelu. Myslel jsem, že bude špatná hlava, pak mě ale začalo bolet koleno,“ popsal inkriminovanou situaci Jakub Nakládal. „Jsem zmlácený jak pes. Cítím se hrozně,“ řekl po utkání, při kterém utržil od důrazně hrajících hostů několik dalších ran.

Po tomto zákroku na Nakládala putoval Flaake na trestnou lavici a Češi dokázali přesilovku za 44 sekund druhé třetiny využít. Petružálek byl důrazný před brankovištěm a pro Lukáše Kašpara už nebylo složité puk uklidit do odkryté branky – 1:0.

Vstřelená branka náš výběr probudila a ten v dalších minutách na hřišti kraloval. Rachůnek orazítkoval ve 23. minutě horní tyčku a po střele Nedvěda v čase 26:29 už celá hala křičela gól. Videorozhodčí však byl opačného názoru. Ve zbytku třetiny sice měl český mančaft převahu, dobře bránící Němci už ale neinkasovali.

Divácky nejzajímavější byla poslední dvacetiminutovka. V čase 44:00 se Češi konečně dočkali dvoubrankového vedení. Skvělá kombinace po ose Kašpar – Petružálek – Novotný musela lahodit oku každého hokejového příznivce. Rodilý Pelhřimovák Jiří Novotný zakončoval do prázdné svatyně, německý tým jen přihlížel.

„Kluci to vymysleli výborně, měl jsem před sebou prázdnou bránu. I když mi střela nesedla, nakonec puk skončil v síti,“ vysekl Novotný poklonu svým parťákům z první lajny. „Hraje se mi s nimi fantasticky. Máme za sebou třetí společnou přípravu a pokaždé jsme se dokázali gólově prosadit. Když nám to vydrží až do mistrovství světa, vůbec bych se nezlobil. Je to ale ještě dlouhá doba,“ dodal.

Zdánlivě rozhodnutý zápas přesto zdaleka nekončil. Němcům se povedlo v rozmezí třech minut a čtyřiceti šesti vteřin zásluhou Patricka Reimera a Christopha Schuberta vyrovnat na 2:2. „Je trestuhodné, že jsme si vedení nepohlídali!“ zlobil se kapitán českého celku Jiří Novotný. V té době už ale věděl, že zápas přeci jen skončil lépe pro jeho tým. A byl to zrovna on, kdo 26 sekund před koncem prodloužení po spolupráci s Nakládalem rozhodl. „Za útok Novotný – Kašpar – Petružálek jasně hovoří výsledky,“ liboval si při rozhovoru s novináři kouč Alois Hadamczik.

„Německo není jednoduchý soupeř, vždyť vloni na šampionátu dokázal porazit Rusy. Letos ho navíc máme ve skupině,“ doplnil český trenér a pokračoval: „Už nyní byli Němci až na čtyři hráče kompletní a v osobních soubojích i nasazení nás přehrávali. Škoda, že jsme ten zápas za stavu 2:0 ztratili. Musíme se podívat na video, jaké momenty zlepšit. V sobotu nebudou hrát Nedvěd, Němec a Průcha.“

Odveta se v Budvar aréně hraje dnes v 16.30 hodin. Zápas živě vysílá televizní stanice Nova Sport.

Česká republika – Německo 3:2p (0:0, 1:0, 0:2 – 1:0)

Branky a nahrávky: 21. Kašpar (Petružálek), 44. Novotný (Petružálek, Kašpar), 65. Novotný (Nakládal, P. Nedvěd) – 50. Reimer (Buchwieser, Hager), 54. Schubert (Barta, Gogulla). Rozhodčí: Minář, Šindler – Jelínek, Pouzar. Vyloučení: 6:9, navíc Flaake (Německo) 10 minut. Využití: 2:1. Diváci: 4856.

Česká republika: Jakub Kovář – Němec, Čáslava, Mojžíš, Nakládal, Kudělka, Zámorský, Krejčík – Petružálek, Novotný, Kašpar – Průcha, P. Nedvěd, Vondrka – Tenkrát, Jan Kovář, Veselý – Kumstát, Pech, I. Rachůnek. Trenér Alois Hadamczik.

Německo: Pätzold – Fischer, Schubert, Petermann, Schüle, Kohl, Müller, Lavallee, Akdag – Kaufmann, Barta, Lewandowski – Reimer, Hager, Buchwieser – Furchner, Hospelt, Flaake – Gogulla, Pietta, Schütz. Trenér Jakob Kölliker.

Štítky Jiří Novotný, Německo, Němci, Česko, Mistrovství světa v ledním hokeji, Lukáš Kašpar, Mountfield Hradec Králové, Jakub Nakládal, Alois Hadamczik, Patrick Reimer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dramatický závěr zvládla lépe česká reprezentace  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.