Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

HC Mountfield slaví první výhru v novém roce

Poprvé v kalendářním roce 2012 se hokejisté budějckého Mountfieldu představili na svém ledě, když do Budvar arény zavítali podruhé v této sezoně hráči Energie z Karlových Varů. Svěřenci kouče Výborného po páteční prohře 0:4 s Kometou Brno chtěli za každou cenu bodovat, jelikož v následujících dnech je čekají čtyři těžká venkovní utkání v řadě – hrát budou v Plzni, proti Zlínu, na Kladně a s Mladou Boleslaví.

K vysněnému vítězství se Jihočeši přiblížili už ve 3. minutě během první přesilové hry, kdy tvrdá rána Lukáše Květoně od modré skončila za zády dvojnásobného mistra světa a bronzového olympionika z Turína Dušana Salfického. Nedlouho po vedoucí brance se ke slovu dostal hostující Skuhravý, jenž se prodral s pukem až před Kováře, naštěstí ale před čerstvým nejlepším jihočeským sportovcem roku 2011 neuspěl.

V následujících minutách měli herně navrch Karlovy Vary, které těžily především z aktivní a důrazné hry do těla. Do velkých šancí se však ani jeden z celků nedostával - sporadické střely se dařilo oběma gólmanům s přehledem likvidovat, nebezpečný byl především pokus útočníka Energetiků Pecha ve 13. minutě. Takřka vzápětí mohl vedení domácích navýšit Květoň, prázdnou branku ale bohužel netrefil.

Druhá třetina přinesla přeci jen více vzruchu. Mladý Burian pálil v zajímavé šanci nad horní tyčku Salfického svatyně, zachytal si i Kovář, jenž musel likvidovat dva pokusy Proška. Když svoje šance neproměnili Červený a Gulaš, udeřilo na druhé straně. Po nevyužitých možnostech Zaťoviče a Kotrly se kapitán hostů Václav Skuhravý v početní výhodě dokázal dostat za domácí obranu a po samostatném úniku bekhendovým blafákem vyrovnal – 1:1.

Utkání po půlhodině hry tedy znovu začalo, a stejně jako v úvodních minutách střetnutí mohli hráči Mountfieldu skórovat. Nejprve se málem prosadil důrazný Kuchejda, mnohem větší příležitost poslat Jihočechy do vedení měl v oslabení Kašpařík, když dostal od mantinelu přesnou přihrávku od Šimánka, sám mezi kruhy však pálil jen do Salfického betonu.

Motor se ale přeci jen dočkal. Tlak započatý velkou šancí Buriana využil ve 34. minutě gólem na 2:1 forvard Jakub Langhammer, který v pádu prodloužil Gulašovu přihrávku až do sítě. V tu chvíli měl domácí mančaft navrch, což dokazoval i ve zbytku prostřední dvacetiminutovky. Jelikož ale další branka nepadla, očekávala se velmi zajímavá třetí část hry.

Hned v úvodní minutě poslední třetiny putoval na trestnou lavici kapitán Karlových Varů Skuhravý, který před vlastní brankou bezostyšně zezadu fauloval Květoně a musel si odsedět kromě dvou minut ještě osobní desetiminutový trest. Dvojnásobnou přesilovku sice Budějčáci nezužitkovali, ale osm vteřin před vypršením Skuhravého menšího trestu propálil slovenský bek ve službách Mountfieldu Peter Mikuš všechno, co mu stálo v cestě, a jeho tým šel do zaslouženého vedení 3:1.

Ve 45. minutě se přesto podařilo Západočechům vykřesat jiskřičku naděje díky šikovnému objetí branky a zasunutí puku za Kovářova záda z hole Petra Kumstáta. V dalších minutách se hrálo spíš ve středním pásmu a žádná větší šance k vidění nebyla. To až v 58. minutě musel Jakub Kovář likvidovat dvě nebezpečné střely hráčů Energie.

Poslední možnost zvrátit nepříznivý stav měli Karlovarští dvě minuty a šestnáct vteřin před koncem, když odvolali Salfického a do pole poslali šest hráčů. Ani to však tým ostříleného kormidelníka Františka Výborného, který na začátku zápasu dodatečně dostal od klubu pamětní cenu za 700 odtrénovaných extraligových duelů v základní části, nepřekvapilo a nejproduktivnější hráč Motoru Pavel Kašpařík uzavřel skóre do prázdné brány na konečných 4:2.

Ohlasy hráčů a trenérů po skončení zápasu 37. kola Tipsport extraligy ledního hokeje vám Budějcká Drbna přinese na začátku příštího pracovního týdne.

HC Mountfield – HC Energie Karlovy Vary 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)

Branky a asistence: 3. Květoň (Kranjc), 34. Langhammer (Gulaš), 43. Mikuš (Burian), 59. Kašpařík – 31. Skuhravý (Gawryletz), 45. Kumstát (Pech). Vyloučení: 5:6, navíc Skuhravý (K. Vary) 10 minut. Využití: 2:2. Rozhodčí: Polák, Turčan – Bláha, Kostka. Diváci: 4324.

HC Mountfield: Kovář – Ptáček, Kranjc, Novák, Vydarený, Němeček, Mikuš – Květoň, Kašpařík, Šimánek – Gulaš, Langhammer, Burian – Kuchejda, Mertl, Podlešák (12. Sailer) – R. Pšurný, Červený, Marek. Trenér František Výborný.

HC Energie Karlovy Vary: Salfický – Mocek, Gulaši, Gawryletz, Gřegořek, Gründling, Prošek, J. Látal, Lučka – Dej, Skladaný, Skuhravý – Kumstát, Pech, Košťál – Zaťovič, Mikeska, Kotrla – Zucker, T. Sýkora, Kuběna. Trenér Vladimír Kýhos.

Štítky Mountfield Hradec Králové, HC Energie Karlovy Vary, Václav Skuhravý, František Výborný, FC Viktoria Plzeň, Lukáš Květoň, Dušan Salfický, Jakub Kovář, FK Mladá Boleslav, FC Fastav Zlín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

HC Mountfield slaví první výhru v novém roce  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.