Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hendikepovanému hokejistovi Romanu Bernatovi se plní sny

Snil o kariéře profesionálního hokejisty, mezitím se však odehrála tragická událost, která mu převrátila život naruby. Místo zápasů před vyprodanými arénami bojoval o život, o to nejcennější, co každý z nás může mít. Tento zápas ale vyhrál a nyní si může aspoň částečně splnit svůj sen.

Jednadvacetiletý hokejový talent Roman Bernat přišel po nehodě v Hluboké nad Vltavou během cyklistického tréninku na extraligovou sezonu 2012/2013 o pravou nohu. Jiní by svůj život zabalili a přemýšleli, jak ho co nejdřív ukončit. On ale chtěl bojovat a žít dál. Začal studovat vysokou školu s vizí, že se jednou stane úspěšným mezinárodním obchodníkem. Kromě toho se pustil do trénování nových hokejových nadějí budějckého Motoru. A právě jeho klub mu dal příležitost zažít něco, o čem snil.

Sobotní prvoligové utkání mezi ČEZ Motorem a Piráty Chomutov bude nejen skvělým sportovním šlágrem, jelikož se utká druhý tým tabulky s prvním, současně se ale stane tento duel nezapomenutelným pro Romana Bernata. Ten si obleče dres s číslem 16, které ho provázelo většinou jeho hokejové kariéry, a nastoupí s týmem na led. Pravda, sice jenom při rozbruslení a během první třetiny zůstane sedět na střídačce, jeho comeback ale bude sledovat zaplněná Budvar Aréna! S klubem dokonce podepsal formální smlouvu na jeden zápas.

Motor na svého bývalého hráče nezapomněl

„To, co se Romanovi stalo, máme všichni i po letech v hlavách, nejde to jen tak vytěsnit. Alespoň střípek z toho, co by zažil jako profesionální hokejista, jsme mu ale chtěli umožnit, proto jsme se rozhodli ho pro jedno utkání angažovat,“ vysvětluje důvody celé akce mistr světa a vítěz Stanley Cupu, v současné době prezident českobudějovického Motoru Roman Turek.

Pro Romana Bernata, který obdrží od Nadace ČEZ finanční dar v hodnotě 100 tisíc korun, určený na jeho velmi drahou protézu, bude duel 37. kola druhé nejvyšší soutěže předčasným vánočním dárkem. „Chtěl bych všem za tuto akci mockrát poděkovat. Je to pro mě krásný předčasný vánoční dárek. Už jsem samozřejmě vůbec nečekal, že bych se mohl do atmosféry takového duelu vžít jako člen týmu, o to víc se těším. Snad kluci zápas dotáhnou do vítězného konce,“ svěřil se Roman Bernat na úterní tiskové konferenci v útrobách Budvar Arény.

Kromě injekce od společnosti ČEZ, která věnovala jako bonus dalších 200 tisíc korun na budějckou mládež, můžou Romanu Bernatovi přispět samotní fanoušci. Pro ně budou u vstupů na zimní stadion připraveny kasičky, ve fanshopu navíc dostanou speciální náramky s nápisem „Motor pro Romana“ v hodnotě 30 Kč. Přestože mladý hráč nezasáhne do hry, jelikož by v opačném případě domácímu týmu hrozila kontumace za porušení pravidel o nedovolené výstroji, už nyní je jisté, že právě on bude hlavní hvězdou sobotního duelu, který začne v 17 hodin. Roman se však na ledě objeví už 40 minut před úvodním buly.

„Před setkáním s Romanem Bernatem jsem měl rozporuplné pocity, vzhledem k tragédii, která tohoto mladého hokejistu předloni postihla. Nyní však můžu konstatovat, že je to vyrovnaný mladý muž, který studuje a chce být úspěšným mezinárodním obchodníkem. Jménem Jaderné elektrárny Temelín a Skupiny ČEZ děkuji českobudějovickému Motoru, že s myšlenkou zapojit Romana do svého týmu přišel. To svědčí o tom, že se vedení klubu nedívá jen na vstřelené branky, získané body a postavení v tabulce, ale má zájem pomoci hráči, který by za běžných okolností mohl být s ostatními spoluhráči na ledě,“ uvedl na úterní tiskové konferenci tiskový mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.

Páteční trénink na první ligu stačí, ne?

Zajímá vás, jestli se Roman Bernat na svůj Den D nějak připravuje? Recept má naprosto jednoduchý. „Přes týden jsem v Praze, kde na led nechodím, skoro každý pátek ale přijedu ze školy do Budějc a jdu rovnou na trénink. Pomáhám totiž jako asistent trénovat osmou třídu. Na první ligu ale taková příprava stačí, ne?“ usmál se Bernat při pohledu na prezidenta Motoru Romana Turka. „Viděl jsem tě na ledě, střelu máš dobrou, takže myslím, že seš připraven,“ odpověděla budějcká brankářská legenda.

Štítky hokej, ČEZ Motor České Budějovice, Piráti Chomutov, 1. liga ČR, 37. kolo, Roman Bernat, charitativní zápas, hokejista, Madeta Motor České Budějovice, ČEZ, trénink, Budvar aréna, Roman Turek, Stanley Cup, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hendikepovanému hokejistovi Romanu Bernatovi se plní sny  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.