Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jubileum Františka Ptáčka korunované třemi body

Ve slavnostním duchu se neslo nedělní utkání českobudějovického HC Mountfield se zlínským PSG. Zápas pětadvacátého kola Tipsport extraligy ledního hokeje byl totiž jubilejním tisícím pro kapitána domácího celku Františka Ptáčka, který si svůj debut v nejvyšší tuzemské soutěži odbyl v listopadu roku 1993 jako hráč Sparty Praha právě proti Zlínu. Na ledě šly ale všechny formality stranou a oba celky urputně bojovaly o další důležité body.

Poté, co se Jihočeši utkali se Zlínem na vlastním ledě před měsícem a půl, přijeli Ševci na led Budvar arény na podzim už podruhé. Důvodem byla výměna pořadatelství tohoto střetnutí z důvodu konání kulturní akce na zlínském stadionu. Po minulé přesvědčivé výhře 4:0 se tak mohli svěřenci kouče Františka Výborného blýsknout dalším dobrým výsledkem, který po dvou venkovních prohrách ve Vítkovicích a Karlových Varech nutně potřebovali.

Několik počátečních náznaků šancí Zlínských ke skórování se podařilo domácímu týmu ve spolupráci s Jakubem Kovářem odvrátit, a tak se ke slovu začali pomalu dostávat hráči v poslední době přidírajícího se Motoru. V 10. minutě navíc dostali výhodu dvojnásobné přesilovky, kterou se jim podařilo využít. Hned po odchodu Linharta na trestnou lavici vystřelil Kotalík, jeho projektil sice ještě Sedláček kryl, ale dorážející Milan Gulaš už strážce svatyně Beranů překonal – 1:0.

Za čtyři minuty se mohli čtyři tisícovky přihlížejících diváků radovat podruhé. Dlouho atakovaný Šimánek se v rohu kluziště nakonec dokázal vymanit ze zlínského sevření, přihrál na modrou čáru René Vydarenému, ten vypálil přesně a Jihočeši se dostali do dvougólového vedení. Náskok mohl zvýšit zanedlouho Sailer, ale exkluzivní přihrávku do jízdy od Podlešáka nevyužil a trefil se vedle levé tyčky Sedláčkovy brankové konstrukce.

Kvalitní výkon ze závěru první třetiny dokázali Českobudějovičtí napodobit i po přestávce, když byli aktivnějším týmem a dokázali ohrožovat branku hostů. Za zmínku určitě stojí dělovky obránců Kranjce a Nováka v další přesilové hře Mountfieldu, které však zůstaly neproměněny. Naopak akce Aleše Kotalíka v oslabení síťku rozvlnila, jelikož zlínský bek Galvas přihrál přímo na hůl budějckému útočníku a ten znovu prokázal svoje kvality – 3:0.

Po polovině zápasu o sobě začali dávat vědět i hosté, kteří i přes relativně vysoké vedení Jihočechů nesložili zbraně a snažili se s nepříznivým výsledkem něco udělat. Pokusili se především přitvrdit v osobních soubojích a domácí hráče vyprovokovat. Ti se však nedali a dotírající Ševce si drželi i přes několik nepříjemných zákroků od těla. Nejvíce na zlínský důraz doplatil Šimánek, který zůstal po zákroku do obličeje ležet na ledě v kaluži krve.

Zdálo se, že třetí třetina se už bude dohrávat celkem v poklidu, opak byl ale pravdou. Dobrou šanci měl hostující Ondráček, ale spolehlivého Kováře nepřekonal. To se nepovedlo na druhé straně ani oslavenci Ptáčkovi, jehož pro změnu vychytal Sedláček. Příležitosti ke zkompletování výsledku měl ve 48. minutě Gulaš, který dostal při hře čtyři na čtyři dobrou přihrávku od Kotalíka, bohužel se mu puk zamotal mezi nohama a budějcký útočník už nedokázal vystřelit.

Poslední minuty přinesly drama, o které určitě žádný z příznivců domácího týmu nestál. V čase 55:55 si při přesilovce Zlína najel mezi kruhy mladý útočník Petr Holík a střelou švihem Kováře prostřelil – 3:1. Minutu a tři čtvrtě před koncem poslední dvacetiminutovky navíc hosté odvolali brankáře, ale vzhledem k vyloučení Kuchejdy i Vlacha se hrálo pět na čtyři. Třiatřicet sekund před závěrečnou sirénou ještě vykřesal jiskřičku naděje pro hostující celek Bedřich Köhler, který před gólmanem Mountfieldu tečoval nahozený puk od Lešky a snížil ztrátu Beranů na rozdíl jediného gólu. Poslední půlminutu už ale dokázali domácí ubránit, čímž podruhé v sezoně porazili zlínský PSG a získali další důležité tři body v boji o čelo extraligové tabulky.

V týdnu pro vás Budějcká Drbna kromě ohlasů hráčů připraví i rozhovor s Františkem Ptáčkem, kterému po odehrání tisícovky zápasů patří v historických análech druhé místo za Josefem Řezníčkem, jenž má na svém kontě 1035 utkání.

HC Mountfield – PSG Zlín 3:2 (2:0, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 10. Gulaš (Kotalík), 14. Vydarený (Šimánek), 30. Kotalík – 56. Holík (Důras), 60. Köhler (Leška, Hamrlík). Rozhodčí: Blecha, Trombík – Dřínovský, Čech. Vyloučení: 7:7. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 4098.

HC Mountfield: Kovář – Ptáček, Kranjc, Novák, Vydarený, Mikuš, Kolarz – Martynek, Kašpařík, Šimánek – Gulaš, Červený, Kotalík – Sailer, Langhammer, Podlešák – Kuchejda, Mertl, Pšurný. Trenér František Výborný.

PSG Zlín: Sedláček – Hamrlík, Linhart, Matějíček, Galvas, Zámorský, Lučka, Míka, Tesařík – Holík, Leška, Köhler – Důras, Čajánek, Veselý – Kubiš, Vlach, Ondráček – Honejsek, Sýkora, Čech. Trenér Rostislav Vlach.

Štítky František Ptáček, PSG Zlín, Mountfield Hradec Králové, Aleš Kotalík, Extraliga ledního hokeje, HC Sparta Praha, Madeta Motor České Budějovice, Jakub Kovář, Milan Gulaš, Petr Holík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jubileum Františka Ptáčka korunované třemi body  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.