Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Mountfield díky heroickému výkonu porazil Spartu

Třetí vítězství v řadě si připsali hokejisté budějckého Mountfieldu v úterním domácím zápase proti Spartě Praha. Loňský vítěz Prezidentského poháru na jihu Čech sahal po vyrovnání, naplno bojující mančaft vedený trenérem Peterem Draisaitlem však velmi cenný tříbodový zisk udržel.

Domácí branku tentokrát nebránil Jakub Kovář, jenž si na ranním předzápasovém tréninku poranil ruku a kvůli zlomenině bude Jihočechům několik týdnů chybět. Mountfieldu rovněž chyběli útočníci Květoň, Mertl a dlouhodobě zraněný bek Mikuš.

Do utkání nenaskočila ani posila z NHL Radek Martínek, jenž duel sledoval osobně jen z tribuny. Naopak branku Sparty Praha hájil Michal Neuvirth, který minulý týden přiletěl do republiky z hlavního města USA Washingtonu.

Budějčáci vstoupili do utkání aktivně a hned v úvodu měli výhodu přesilové hry. Nejvážnější gólovou příležitost mohl zužitkovat kapitán Šimánek, odrytou Neuvirthovu bránu ale nakonec neohrozil.

V čase 7:03 přesto šli domácí hokejisté po velmi pohledné akci Aleše Kotalíka do vedení. Tomu namazal do jízdy Vydarený, ostřílený útočník si poradil s bránícím Gawryletzem, dostal se před hostujícího gólmana a povedeným blafákem do bekhendu otevřel skóre utkání - 1:0.

Růžky s postupem času začala vystrkovat i Sparta, v 8. minutě hrozil přes Sáblíkem důrazný Tenkrát. O vyrovnání se však postaral další zkušený hráč pražského celku osmatřicetiletý Petr Ton, jenž sedm vteřin po vyloučení Soudka ranou o modré propálil všechno, co mu stálo v cestě.

Rychlý a divácky atraktivní hokej v dalších minutách neztratil nic na kvalitě a především Michal Neuvirth, gólman Washingtonu ve sparťanském dresu, se měl co ohánět. Za první třetinu si připsal celkem osmnáct zákroků!

Do vedení přesto šli hosté, když Pacovský s Hlinkou unikli v oslabení, prvně jmenovaného sice ještě Sáblík vychytal, proti dorážce důrazného Jaroslava Hlinky už byl ale krátký. Po úvodní periodě tedy vedla Sparta na budějckém ledě 2:1.

Tempo hry ve druhé třetině poněkud opadlo, ubylo i gólových příležitostí. Na obou stranách sice bylo k vidění několik nebezpečných střel a dorážek, brankáři ale neměli s těmito pokusy příliš mnoho práce. Domácí fanoušci se přesto mohli radovat, když na konci 25. minuty získal v přesilové hře puk Tomáš Knotek a přesnou střelou ke vzdálenější tyči pokořil Neuvirtha - 2:2.

Sparta poprvé zahrozila až ve 28. minutě v početní výhodě, budějcký strážce branky Sáblík byl ale proti Tenkrátovi úspěšný. A těsně před sirénou mohl jít Mountfield dokonce do vedení - za střelou Deje se Neuvirth jenom ohlédnul, sparťanského gólmana však v ten pro domácí nejnevhodnější okamžik zastoupila tyčka.

Rozhodnutí zápasu přišlo ve čtvrté minutě poslední třetiny. Pěknou kombinaci po ose Kotalík - Šimánek zakončil střelou z úrovně kruhu pro vhazování obránce s číslem sedm na zádech Peter Frühauf a zajistil domácímu mužstvu velmi cenné tři body.

Doslova zlaté jsou především s ohledem na zbytek utkání, jelikož posledních dvanáct minut hráli českobudějovičtí hráči prakticky pořád pod tlakem. Několik stoprocentních šancí Pražanů však dokázal Lukáš Sáblík společně s heroicky bránícím celým mančaftem zlikvidovat. Drtivý nápor Sparty tedy nakonec kýžené ovoce nepřinesl a zápas skončil výsledkem 3:2 ve prospěch HC Mountfield.

Další extraligový mač čeká Motor tento pátek od 17 hodin v jihomoravské metropoli, kde je v Kajot Areně přivítá vicemistrovská Kometa Brno. A už v neděli 30. Září zažijí jihočeští hokejoví příznivci velký svátek. Do Budějc přijedou kladenští Rytíři vedeni Jaromírem Jágrem, Tomášem Plekancem a několika dalšími hráči z kanadsko-americké NHL.

HC Mountfield - HC Sparta Praha 3:2 (1:2, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Kotalík (Vydarený), 25. Knotek, 44. Frühauf (Šimánek, Kotalík) - 14. Ton (Vallin, Rachůnek), 20. Hlinka (Pacovský). Rozhodčí: Pešina, Šindler - Jindra, Skopal. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 4012.

HC Mountfield: Sáblík - Ptáček, Jank, Frühauf, Vydarený, Kolarz, Vráblík, Prokop - Soudek, Kotalík, Šimánek - Dej, Langhammer, Rousek - Červený, Kašpařík, Podlešák - Švihálek, Knotek, Suja - Marek. Trenér Peter Draisaitl.

HC Sparta Praha: Neuvirth - Vallin, Philipp, Husák, Milam, Kočí, Gawryletz, Sobotka - Rachůnek, Broš, Ton - Pacovský, Hlinka, Tenkrát - Bahenský, Luňák, Jánský - S. Treille, Foster, Y. Treille (od 21. Simon). Trenér Richard Žemlička.

Štítky hokej, HC Mountfield, Sparta Praha, extraliga, HC Sparta Praha, Mountfield Hradec Králové, Peter Draisaitl, Michal Neuvirth, Aleš Kotalík, Lukáš Sáblík, Česko, Jaroslav Hlinka, National Hockey League, Petr Ton

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mountfield díky heroickému výkonu porazil Spartu  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.