Počasí dnes17 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Památkářům vadí dres na Samsonovi. Hejtman je prosí o špetku větší soudnosti

Samsonova kašna je v posledních dnech horkým tématem číslo jedna. Nejprve se fanoušci zasadili, aby socha Samsona byla oblečena do dresu hokejového klubu, krátce nato byla posprejována neznámým vandalem, který si však nevybral jen ji. Teď se ozývají i památkáři, podle kterých asi nebylo s dresem úplně vše v pořádku.

„Socha je podle mě vystavena v současné době zvýšenému nebezpečí. Jakmile se totiž stane centrem takového sportovního happeningu, tak všechny pozitivní i negativní emoce, které se kolem toho točí, zvyšují riziko poškození,“ říká ředitel územní památkové správy Petr Pavelec.

S tím ale nesouhlasí hejtman Jihočeského kraje. „Obléct sochu Samsona do motoráckého dresu osobně považuji za skvělý nápad. Především se jedná o výborný marketingový tah, plně odrážející hokejovou horečku způsobenou na jihu Čech tažením Motoru za návratem do extraligy, díky kterému se kašna i českobudějovické náměstí objevilo v hledáčku mnoha médií,“ oponuje Jiří Zimola.

Podle něj se u ní zastavují i lidé, kteří ji už řadu let míjeli prakticky bez povšimnutí a maximálně je se slovem Samson napadlo pivo. „To není zrovna dobrá vizitka pro město a obecně pro myšlení lidí, jestli mají na svém hlavním náměstí sochu, která něco znamená pro historii města a poprvé, kdy si jí všimli, bylo když se oblékla do sportovního dresu,“ reaguje Pavelec.

„Ten povyk památkářů a to, že se k dobře myšlené věci staví kriticky, mě zaráží. Ano, ochrana památek je věc důležitá a nadmíru prospěšná. Ale je přitom třeba brát v potaz to, že doba pokročila!“ volá Zimola a uvádí jako příklad zámek Hluboká. „Nikomu nevadí, že v 19. století nechal kníže Jan Adolf II. barokní Hlubokou přestavět na zámek v romantickém stylu. Kdo ví, zda by tato památka dosáhla takového věhlasu, pokud by ji nechali stát v jejím starém kabátě,“ přemítá Hejtman. 

Ředitel územní památkové správy je toho názoru, že graffiti na kašně může mít přímou souvislost s dresem hokejistů. Z hlediska významu sochy se tím prý její hodnota devalvuje. „Chtěl jsem jenom upozornit na to, že kromě sportovních fanoušků a možná recesistů existuje velké množství lidí, kteří to celé považují za nešťastnou záležitost. Budeme v budoucnu dělat vše pro to, aby se nic podobného neopakovalo,“ zdůrazňuje Pavelec. Národní památkový ústav už ale v této věci nejspíše konat nebude.

Jiří Zimola ale památkáře prosí, aby si do repertoárů svých vyjádření zařadili o špetku více soudnosti. „My všichni vám za to budeme určitě velice vděční.“

Souhlasíte s oblečením Samsona do dresu hokejového klubu?

Celkem hlasovalo525 čtenářů

Štítky Samson, kašna, památkáři, dres, hokej, baráž, ČEZ Motor České Budějovice, hejtman, Jiří Zimola, památková péče, socha, Zámek Hluboká, Česko, Národní památkový ústav, Jan Adolf II. ze Schwarzenbergu, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Nikomu nevadí, že v 19. století nechal kníže Jan Adolf II. barokní Hlubokou přestavět na zámek v romantickém stylu. Jenže milý soudruhu socane Zimolo, on přestavěl SVŮJ majetek, vy žvaníte o majetku který rozhodně není váš. To jestli se vám líbí nebo nelíbí dres na soše je docela jedno, pokud podle zákona se má "debil na radnici" nejdříve zeptat památkářů, pak tím že tak neučinil, ten zákon porušil. A vaše cancy na věci nic nemění, jen ukazují vaše křupanství. Na svoji sochu si navlékněte třeba jégrhózny, to je vaše věc, klidně i s hnědou domovenkou vzadu, ale jinak jste i vy socani povinní ctít zákon, což byste si měl uvědomovat.

Pondělí, 13. dubna 2015, 22:23Odpovědět

Památkářům vadí dres na Samsonovi. Hejtman je prosí o špetku větší soudnosti  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.