Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeň urvala druhý bod před koncem prodloužení

Šlágr 31. kola Tipsport extraligy ledního hokeje hostila v neděli večer budějcká Budvar aréna. Na led vedoucího Mountfieldu totiž přijela průběžně třetí Plzeň, která Jihočechům v prvním vzájemném zápase sezony podlehla 4:2. Tentokrát měli navrch hráči ze západočeské metropole, kteří i přes to, že nebyli střelecky zdaleka tak aktivní jako domácí celek, přetavili efektivnější koncovku v zisk většiny bodů za výhru v prodloužení.

Od prvních minut zápasu měl více ze hry Mountfield, který se dostával častěji do zakončení. Po necelých pěti minutách prověřil lapačku plzeňského gólmana Svobody obránce Mikuš, zanedlouho jeli Langhammer s Podlešákem na jediného bránícího hráče hostů, bohužel střela druhého jmenovaného skončila mimo.

Po ohrožení domácí svatyně Andrašovským a Janem Kovářem musel hostující brankář do konce třetiny řešit ještě přízemní střelu Sailera i projektily Šimánka a Kranjce. Protože žádná z akcí neskončila gólem, do kabin se šlo za bezbrankového stavu. Zajímavá byla statistika zásahů – Jakub Kovář v první třetině zlikvidoval dva puky, Svoboda se musel ohánět hned jedenáctkrát.

Převaha domácích pokračovala i po přestávce. K první větší šanci se dostal ve 26. minutě Martynek poté, co se k němu od mantinelu odrazila jedovka Kranjce. Plzeňští o sobě dali vědět zanedlouho, když nebezpečně pálil Vlasák. V čase 27:07 najednou zůstala Budvar aréna v šoku. Po nenápadném nahození před branku kanadským obráncem ve službách Indiánů Nicolasem St. Pierrem se puk odrazil od některého z domácích hráčů za Kovářova záda a Plzeň šla do překvapivého vedení.

Obrovskou šanci na vyrovnání měl ve 31. minutě kapitán Motoru Ptáček, jehož tvrdá bomba orazítkovala horní tyč Svobodovy branky, stav zůstal nezměněn i po promarněných šancích Gulaše a Kotalíka. Druhý gól dali Plzeňští ve 35. minutě díky důrazně dohrávajícímu Johnsonovi, stalo se tak už ale po odpískání Květoňova faulu. Dvě minuty na to se však Západočeši přeci jen dočkali. Po krásné přihrávce od zkušeného kapitána Straky propálil bezmocného Kováře Dušan Andrašovský – 0:2. Jelikož akci dva na jednoho Gulaš s Kotalíkem minutu před koncem opět neproměnili, z dvoubrankového  vedení se mohli radovat hosté.

Nejzajímavějším momentem úvodní poloviny poslední dvacetiminutovky bylo dvojité vyloučení Kotalíka za hru vysokou holí. Oslabení Jihočechů však netrvalo dlouho, protože byli za fauly potrestáni hosté Kaberle a Duda. V případě prvně jmenovaného však mělo být odpískané trestné střílení, protože bývalý český reprezentant viditelně fauloval Kašpaříka při samostatném úniku. Tyčka, o kterou se v 55. minutě otřel puk odražený od Svobodovy výstroje, nemusela hráče Motoru až tak mrzet, jelikož prakticky vzápětí dostal Milan Gulaš přihrávku od Ptáčka a plzeňského brankáře v přesilové hře poprvé překonal – 1:2.

Domácí byli v laufu a i nadále ohrožovali hostující svatyni. Na ledě se objevovali už jen statisticky nejproduktivnější hráči, kteří měli samozřejmě za úkol vyrovnat. Po velkém náporu Motoru se napjatí fanoušci Mountfieldu přeci jen dočkali! Dvaadvacet vteřin před koncem byl Kovář na střídačce, dva hráči Plzně zase na trestné, takže se hrálo šest na tři. Kotalík poslal puk od modré před branku, kde se strhla neuvěřitelná trma vrma, v níž se nejlépe zorientoval Pavel Kašpařík a zajistil svému týmu minimálně bod.

Obraz prodloužení byl velmi podobný tomu, co se dělo na ledě během celého zápasu. Domácí začínali více než minutovou přesilovkou, bohužel bez efektu. Velkou šanci zahodil Květoň, skórovat se nepodařilo ani Langhammerovi. Odpověď Indiánů ale přišla náhle – jedenadvacet sekund přes poslední sirénou našla Vlasákova přihrávka zpoza branky volného Nicolase St. Pierra, jenž svým druhým gólem střetnutí Budějc a Plzně rozhodl.

I přes porážku zůstal HC Mountfield na čele extraligové tabulky s jednobodovým náskokem na pražskou Spartu, třetí jsou plzeňští Indiáni.

Ohlasy hráčů a trenérů po střetnutí jihu se západem Čech Budějcká Drbna přinese v průběhu týdne.

HC Mountfield – HC Plzeň 1929 2:3p (0:0, 0:2, 2:0 – 0:1)

Branky a asistence: 56. Gulaš (Ptáček, Kotalík), 60. Kašpařík (Gulaš, Kotalík) - 28. St. Pierre (Kovář), 37. Andrašovský (Vlasák, Straka), 65. St. Pierre (Vlasák, Straka). Vyloučení:  5:10. Využití: 1:1. Rozhodčí: Husička, Souček – Bejček, Charvát. Diváci: 4752.

HC Mountfield: Jakub Kovář – Ptáček, Kranjc, Novák, Vydarený, Němeček, Mikuš – Martynek, Kašpařík, Šimánek – Gulaš, Kotalík, Květoň – Červený, Langhammer, Podlešák – Sailer, Mertl, Pšurný. Trenér František Výborný.

HC Plzeň 1929: Svoboda – Růžička, Kaberle, Marušák, Kinrade, Vykoukal, Dresler, St. Pierre – Stránský, Straka, Vlasák – Duda, Jan Kovář, Sedláček – Dvořák, Pitule, Johnson – Kubalík, Heřman, Andrašovský – Mrňa. Trenér Marian Jelínek.

Štítky HC Škoda Plzeň, Mountfield Hradec Králové, Madeta Motor České Budějovice, Milan Gulaš, Budvar aréna, Jan Kovář, Extraliga ledního hokeje, Pavel Kašpařík, Dušan Andrašovský, Jakub Kovář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň urvala druhý bod před koncem prodloužení  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.