Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Po domácí výhře míří Mountfield za rekordem do Vítkovic

Po volnějším programu z posledních dnů se hokejisté Mountfieldu České Budějovice připravují na ostré extraligové tempo, které je během nadcházejících týdnů čeká. Poté, co nedělní duel proti brněnské Kometě vyhráli s odřenýma ušima 2:1, odcestovali už dnes do Ostravy, kde se v půl šesté střetnou v dohrávce 22. kola s domácím celkem HC Vítkovice Steel. A kromě třech bodů budou hrát o pokoření klubového rekordu starého třicet let!

Ještě než se ale Budějcká Drbna dostane k utkání ve Slezsku, telegraficky se naposledy vrátí k domácímu střetnutí s Kometou. O průběhu vás již informovala, nyní věnuje prostor ohlasům hráčů čtvrté lajny, která se o vítězství postarala oběma góly.

Nejlepší hráčem zápasu byl vyhlášen centr Tomáš Mertl, který sám vsítil první branku a druhou gólovou akci založil. Jeho pětka si navíc dobrými výkony řekla o mnohem víc prostoru na ledě, než tomu bylo v minulých zápasech. „Trenér viděl, že se nám daří. Jsme rádi, že jsme skórovali a tento urputný a vyrovnaný zápas zvládli. Mrzí nás jen několik dalších neproměněných šancí. Kdyby soupeř dal druhý gól, mohlo to potom vypadat úplně jinak,“ odhadoval Tomáš Mertl.

Ve třetí třetině měl přitom Tomáš Mertl ještě jednu tutovku, když postupoval po návratu z trestné lavice na Hoviho sám, bohužel ale trefil jen horní tyčku. Co chybělo k tomu, aby opět skóroval? „Trefit se trochu níž,“ usmíval se po zápase. „Dal jsem si tam koleno, aby mi obránce nesáhnul do puku, a snažil jsem se to zvednout na gólmanovo rameno. To se mi sice povedlo, ale střela šla do břevna,“ dodal.

Gól a asistence, to je nedělní vizitka Mertlova parťáka Davida Kuchejdy. Čtyřiadvacetiletý útočník bezprostředně po návratu z kabiny, ve které ještě dozníval vítězný pokřik, řekl: „Je to vybojovaná výhra! Tři zápasy ze čtyř jsme doma nezvítězili, takže jsme byli v křeči. Myslím si ale, že bylo vidět, jak obrovskou chuť a vůli po vítězství máme. Konečně jsem se cítil dobře a mám za naši lajnu radost, že nám to tam po osmi zápasech konečně spadlo. A můj gól? Dostal jsem perfektní přihrávku od Pšurňáka a pak už jsem to jenom doklepl do prázdné branky,“ smál se Kuchejda a dodal: „Hovi však chytal famózně, až na dvě akce byl doslova neprůstřelný. Výsledek měl být tak 6:2.“

„Po zápase s Libercem, který jsme smolně prohráli, to určitě dneska nebylo vystoupení pro oko diváka. O to je však naše vítězství cennější! Po střeleckém trápení se naše pětka konečně dokázala prosadit a týmu pomoci. Snad nám to vydrží. Když je člověk víc na ledě, pak si dovolí mnohem víc,“ doplnil na závěr své spoluhráče Roman Pšurný.

Hodnocení trenérů

Trenér Českých Budějovic František Výborný: „Bylo to podobné utkání jako s Libercem. Kvalita mu určitě nechyběla. Kometa od posledního vzájemného zápasu udělala hodně změn v sestavě, proto jsme za tři body moc rádi. Momentálně nám tam totiž nepadají takové ty lehčí góly, které jsme dávali na začátku sezony. Kdybychom odskočili na 3:1, mohlo se nám dýchat klidněji. Vzhledem k množství neproměněných šancí hostů si výhry moc vážím a věřím, že nás hodně posílí. Mile mě překvapila čtvrtá lajna, jejíž chvíle jednou musela přijít. Snažili jsme se klukům dát víc prostoru, protože si ho zasloužili. Před zápasem jsme s nimi měli pohovor, protože v minulých duelech hráli méně důrazný hokej. Jako příčinu vidíme postupné zranění Mertla a poté i Kuchejdy.“

Trenér Komety Brno Zdeněk Venera: „Odehráli jsme dobrý zápas, ale mrzí nás neproměněné šance hlavně v první třetině. Vytvořili jsme si jich poměrně dost. Druhý gól domácích nás srazil, navíc se projevilo, že jsme hráli v jednom týdnu čtvrtý těžký zápas. Bylo znát, že hráči toho mají poměrně dost. Zápas se pak těžko obrací, i když v power-play jsme k tomu možnost měli. Ke konci se k nám bohužel nepřiklonilo štěstíčko.“

Vybojují si ve Vítkovicích svačinku až do kabiny?

Už dnes mají hráči Motoru na dosah překonání třicet let starého klubového rekordu v počtu vítězných zápasů ve venkovních zápasech za sebou. Jihočeši nejvíce výher v řadě zaznamenali v sezoně 1980/1981, kdy se jim povedlo triumfovat šestkrát. Současný rekord již vyrovnali před reprezentační přestávkou na Spartě, sedmá výhra by pak znamenala stanovení nového maxima od založení klubu v roce 1926.

V kádru tehdejšího českobudějovického mužstva byli také dva zástupci současného vedení HC Mountfield, kteří se jako pamětníci rekordu za jeho pokoření rozhodli uzavřít sázku. Generální manažer František Joun a obchodní ředitel Petr Míšek v případě výhry ve Vítkovicích na středeční den osobně do kabiny připraví hráčům svačinku.

První vzájemné střetnutí mezi Mountfieldem a Vítkovicemi v této sezoně se hrálo 7. října a vyhráli ho domácí v poměru 4:2. Tento zápas byl zároveň obnovenou premiérou navrátilce z NHL Aleše Kotalíka.

Štítky HC Vítkovice Ridera, rekord, Mountfield Hradec Králové, Madeta Motor České Budějovice, HC Kometa Brno, Tomáš Mertl, Bílí Tygři Liberec, National Hockey League, HC Sparta Praha, Slezsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po domácí výhře míří Mountfield za rekordem do Vítkovic  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.