Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Poslední tým tabulky budějcké hokejisty potrápil

Na ledě Budvar arény se v pátek večer představili Energetici z Karlových Varů. Domácí HC Mountfield byl proti nejméně úspěšnému týmu dosavadního průběhu extraligové sezony favoritem, vývoj zápasu ale tak jednoznačný nebyl. Západočeši budějcké hokejisty notně potrápili, přesto většina bodů nakonec zůstala na jihu.

O průběhu duelu 10. kola Tipsport extraligy ledního hokeje jsme vás telegraficky informovali nedlouho po skončení zápasu, proto se před dnešním střetnutím se Zlínem (začátek je v 17 hodin) budeme věnovat zápasu mezi Českými Budějovicemi a Karlovými Vary trochu obsáhleji.

Poprvé ochozy zaburácely v čase 3:20, když Lukáš Květoň po asistenci Mikuše unikl po levém křídle a střelou do šibenice otevřel skóre – 1:0. Na konci 10. minuty však Karlovarští odpověděli vyrovnávací brankou v přesilové hře. Po střele Noska od modré se puku zhostil Lukáš Pech a v pádu prostřelil Kováře, přitom byl navíc zasažen do obličeje hokejkou Ptáčka, takže kromě gólu vybojoval hostující forvard další početní výhodu. Parádní akci předvedli zanedlouho hráči Motoru. Martynek vysunul Rudolfa Červeného, ten puk zavezl před Závorku a bekhendovou střelou, i přes faul dotírajícího zadáka, se trefil pod horní tyčku. Energetiky ale další inkasovaná branka nepoložila, spíše naopak. Po šanci Skladaného se prosadil v 16. minutě Rastislav Dej, jenž využil závaru před brankou a překonal ležícího Kováře.

„Našeho vedení jsme si nevážili, Vary začaly hrát důrazně před brankou a dostali jsme dva góly z dorážky. Hráli jsme laxně dozadu,“ měl jasno autor prvního gólu Lukáš Květoň. „V první třetině jsem klukům moc nepomohl. Dostal jsem dva góly, zbytek byly spíš takové nahození od modré,“ uvedl karlovarský gólman Tomáš Závorka, který toho v extralize zatím moc neodchytal: „K pozici jedničky jsem přišel jako slepý k houslím. Snažím se s tím nějak vypořádat a podávat co nejlepší výkony, abych Lukáše Mensatora a Marka Bendu nějak nahradil,“ řekl Závorka, který ve svatyni Energie nahradil oba zraněné kolegy.

Druhá třetina sice branku nepřinesla, zato na obou stranách byly k vidění více než stoprocentní příležitosti. Ve 24. minutě domácí nevyužili odraženou střelu Kranjce ve skrumáži před brankářem, gólmanské mistrovství předvedl nedlouho poté Jakub Kovář, který skvělým semaforem zlikvidoval možnost Košťála. V oslabení mohl poslat Mountfield do vedení Kotalík, který dostal nezištnou přihrávku od Gulaše, pálil však mimo. Počet vyloučených hráčů Karlových Varů se začal zvyšovat, a tak měli domácí hokejisté hned několik možností skórovat. Ve 38. minutě pálil Šimánek z dobré pozice mimo, a chvilku před sirénou namazal Mertl volnému Martynkovi, Závorka ho ale vychytal.

Poté, co měl na začátku poslední dvacetiminutovky velkou šanci Pech, šli Karlovarští poprvé v zápase do vedení. V čase 42:17 vystřelil Rastislav Dej z pravého kruhu na Kováře, puk proletěl přes obránce a skončil až za zády domácího strážce branky. Domácí měli vzápětí možnost reagovat vyrovnávací trefou, ale Martynek opět před sebevědomým Závorkou neuspěl. Hostující defenziva fungovala spolehlivě, a tak se Motor musel o prodloužení rvát ze všech sil. Domácí se dočkali v 56. minutě, když se Lukáš Květoň z podobné akce jako u prvního gólu prosadil i tentokrát – 3:3. Poklidný zbytek základní hrací doby oživila jen potyčka Červeného s Bombicem, za kterou oba vyfasovali dvouminutový trest.

V prodloužení dostal Mountfield výhodu přesilové hry, ale kromě střely Kotalíka a hattrickové šance Květoně se na hřišti nic zásadního neudálo. O vítězi se tedy muselo rozhodnout při penaltách. Začali domácí a hned šli do vedení - Milan Gulaš efektním blafákem na Závorku vyzrál. Hráč Energie Klíma Jakuba Kováře nepřekonal, a tak svoje kvality mohl ukázat Aleš Kotalík. Útočník Buffala Sabres, který hrál za Budějovice teprve třetí zápas, si dal puk na bekhend a žabičkou přes beton přidal druhý gól. Jelikož domácího brankáře neprostřelil ani Pech, z bonusového druhého bodu se radoval HC Mountfield.

„Oproti první třetině se naše hra ve zbytku zápasu zlepšila, přesto musíme hrát ještě lépe. Měli bychom se doma víc tlačit do třetiny a držet se častěji na puku. V některých momentech jsme byli hodně pod tlakem a vůbec jsme se nedostávali k zakončení. Kdybychom ve druhé třetině proměnili všechny šance, mohli jsme vyhrát dříve,“ řekl střelec dvou českobudějovických branek Květoň. „Jsem rád, že jsme to při nájezdech zvládli, navíc když jsem mohl k vítězství přispět gólem. Dlouho jsem si na takovou fintu nevěřil, ale dneska jsem tušil, že by to mohlo vyjít. Závorka je nový gólman, který mě nezná, a tak jsem se na to připravil. Naštěstí to vyšlo!“ těšilo autora rozhodujícího nájezdu Milana Gulaše.

Zlepšený výkon předvedl ve zbytku zápasu třiadvacetiletý karlovarský gólman Tomáš Závorka. „Povedlo se mi pár zákroků, ale měl jsem i ohromné štěstí. Snad třikrát byla za mnou odkrytá síť. Jednou se mi tam povedlo vrátit beton, zbytek šancí domácí nevyužili. Po gólu na 3:2 jsem si pořádně zachytal,“ řekl Závorka a pokračoval:„Po rozbruslení jsme se s Pavlem Kněžickým dívali na videa z penalt, které domácí hráči jezdili minulý rok na Mensatora. Stříleli mu na lapačku, tak jsem tam Gulaše taky zkusil nalákat, ale udělal to pěkně. Počkal si, až odkloužu k tyčce a zasunul puk do prázdné brány. U vytříbeného střelce Kotalíka jsem zase čekal, že se mě bude snažit propálit.“

Hodnocení trenérů

Trenér Českých Budějovic František Výborný: „Hráčům vštěpujeme celý týden do hlavy, ať se nedívají na tabulku, protože mužstvo Karlových Varů je kvalitní. Při zápase rozhodují detaily, je to o formě určitých klíčových hráčů, kluci si přitom mysleli, že to bude volnější zápas. Naše předpoklady se ale nakonec potvrdily. Karlovy Vary to na nás zkusily - v útoku byly díky svým velikým hráčům důrazné a nepříjemné. Přesto se pro nás utkání vyvíjelo dobře. Sestavu jsme museli zkorigovat, ale vyložené šance jsme stejně nedali. Vítězství si vážím, protože jsem byl, s ohledem na vývoj zápasu, rád i za bod. Mám radost, že to tým nevzdal a rval se až do konce. Jsem tady třetí sezonu a všechny výsledky s Energií jsou podobné, takže statistika takovému výsledku nahrávala.“

Asistent trenéra Karlových Varů Martin Pešout: „První půlku zápasu jsme odehráli velice dobře, možná jsme domácí zaskočili. Spoléhali jsme na to, že nás trochu podcení, proto jsme se snažili drát se víc do útoku. Škoda, že jsme neproměnili další šance. Zbytečné vyloučení nás stály tři body, v závěru nám už scházely síly. Domácí jsme nechali ujet při hře čtyři na čtyři, což by se stávat nemělo. O penaltách se mi těžko mluví. Včetně přípravy máme bilanci 22:0. Zatím jsme tedy z nájezdu neskórovali ani jednou…“

Štítky hokejista, HC Energie Karlovy Vary, Mountfield Hradec Králové, Tomáš Závorka, Madeta Motor České Budějovice, Lukáš Květoň, Jakub Kovář, Budvar aréna, Aleš Kotalík, Milan Gulaš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední tým tabulky budějcké hokejisty potrápil  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.