Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

První výhra nad Piráty v sezoně zajistila důležité body

Téměř celou sezonu museli hokejisté Mountfieldu čekat, než se jim podařilo udolat extraligového nováčka z Chomutova. Vítězství se ale nerodilo lehce, Piráti celý zápas statečně vzdorovali. První branka padla až deset minut před koncem z hole Květoně, skóre uzavřel zanedlouho Ptáček.

První třetina nabídla pouze průměrnou hokejovou podívanou. Lépe začali hosté, kteří dlouho nepustili Mountfield z jeho vlastního obranného pásma. Ve 3. minutě měl velkou šanci ke skórování Kubinčák, odkrytou klec ale netrefil. Podlešák nedlouho poté nepřesnou střelou rozezvonil brankovou konstrukci.

V dalším průběhu úvodní periody se domácí hráči přeci jen začali častěji tlačit do zakončení, jejich pokusy ale úspěšně likvidoval gólman Pirátů Hanuljak. Největší budějckou šanci dosavadního průběhu viděla Budvar Aréna v 16. minutě, kdy Mertl namazal zpoza branky Sujovi, ten však zblízka trefil jen náruč strážce chomutovské svatyně.

Urputný boj bez branky pokračoval také po přestávce. Přesto v první polovině prostřední třetiny bylo k vidění několik slibných gólovek především před Hanuljakem. Kotalík i Vydarený, stejně jako na druhé straně Divíšek, však byli proti mužům v maskách neúspěšní.

Ve 27. minutě fauloval unikajícího Šimánka chomutovský bek Macháček, a tak byli hosté po zásluze potrestáni trestným střílením. S tím si však kapitán Motoru neporadil zrovna nejideálněji a Hanuljak měl lapačku ve správný moment na správném místě.

Po nepřesném projektilu Deje spálil nedlouho poté další obrovskou šanci nový hráč v kádru Mountfieldu, mladý útočník Lukáš Luňák. Díky skvělému pasu Kotalíka se dostal do úniku, gólmana Chomutova si položil na led, v těžké pozici už ale zavěsit nedokázal.

Ve zbytku druhé části hry Budějčáky přibrzdila hned tři vyloučení, a tak do sirény branka už nepadla. Přitom Pirátům se podařilo domácí hokejisty zatlačit na jejich polovinu hřiště, naštěstí pro domácí branku za velkého přispění skvělého Kováře neinkasovali.

I když se hosté vrátili před koncem druhé třetiny zpátky do zápasu, poslední dvacetiminutovka vyšla lépe Motoru. Ve 43. minutě zahrozil Podlešák tvrdou bombou, která se opřela o horní tyčku, gólu se ale napjatí diváci dočkali až v čase 48:27.

Budějčáci ujeli v oslabení do přečíslení tři na dva a spolupráce po ose Ptáček - Langhammer - Lukáš Květoň skončila za zády jinak velmi dobře chytajícího Hanuljaka. Jak se později ukázalo, tato branka rozhodla o osudu celého zápasu.

A po dvou minutách to bylo 2:0. Tentokrát hrál Mountfield přesilovou hru, Dej nahrál Františku Ptáčkovi a ten za přispění některého z hráčů týmu Pirátů stanovil konečné skóre. V závěru ještě zkoušel Chomutov hru bez brankáře, nejlepší hráč zápasu Jakub Kovář už ale žádný puk za svá záda nepustil.

Domácí kouč Peter Draisaitl k výkonu svých svěřenců řekl: „Byl to těžký zápas, který se dal očekávat. My to na Chomutov moc neumíme, navíc jsme po delší pauze hráli doma a náš výkon nebyl příliš jistý. Šlo o to neztratit trpělivost, dostávat se postupně do zápasu a čekat na jednu akci, která rozhodne. V duelu, kdy oba gólmani podali výborný výkon, jsme získali velmi vzácné tři body.“

Po 47. kole Tipsport extraligy se HC Mountfield posunul díky porážce Vítkovic na osmou příčku tabulky, sedmí kladenští Rytíři mají jen dvoubodový náskok. V pátek od 18.15 hodin čeká Budějčáky doma další důležitý mač proti Ocelářům z Třince.

HC Mountfield - Piráti Chomutov 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 49. Květoň (Langhammer, Ptáček), 51. Ptáček (Dej). Rozhodčí: Hribik, Jeřábek - Bláha, Kostka. Vyloučení: 7:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4085.

HC Mountfield: Kovář - Ptáček, Harant, Frühauf, Vydarený, Vráblík, Jank, Dietz - Suja, Mertl, Podlešák - Dej, Kotalík, Šimánek - Luňák, Langhammer, Květoň - Rousek, Knotek, Červený - Švihálek. Trenér Peter Draisaitl.

Piráti Chomutov: Hanuljak - Pavlas, Pulpán, Palin, Bartejs, Ruta, Macháček, Jakub Stehlík, Mrázek - Hruška, Divíšek, Kubinčák - Šagát, Kraft, Hřebejk - Důras, Sikora, Hromas - Zálešák, Kůs, Káňa. Trenér Jiří Čelanský.

Štítky hokej, HC Mountfield, Piráti Chomutov, extraliga, Mountfield Hradec Králové, František Ptáček, Lukáš Květoň, Madeta Motor České Budějovice, Jakub Kovář, Peter Draisaitl, Lukáš Luňák, Budvar aréna, Extraliga ledního hokeje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První výhra nad Piráty v sezoně zajistila důležité body  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.