Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Tygrům oplatili vyřazení z playoff minulé sezony

Slavnostní nádech měl páteční duel 3. kola extraligy mezi HC Mountfield a Bílými Tygry z Liberce. Obránce domácích František Ptáček se totiž stal absolutním rekordmanem soutěže v počtu odehraných zápasů, když nastoupil ke svému 1036. utkání. A důvod k oslavám měl i po jeho skončení. Jihočeši porazili hokejisty z Podještědí 4:1.

Večerní duel v Budvar Aréně byl kromě pokoření historického mezníku soubojem brankářů světové extratřídy. Domácí svatyni hájila aktuální reprezentační jednička Jakub Kovář, na druhé straně stál jeho předchůdce z MS 2011 a gólman kanadského Winnipegu Ondřej Pavelec. Tomu Kanaďané potvrdili transfer kartu až patnáct minut před rozbruslením, takže nechybělo mnoho a výstroj by na sebe v Budějcích vůbec neoblékl.

Stejně jako v obou předchozích zápasech nové extraligové sezony Jihočeši vedli, na rozdíl od utkání s Vítkovicemi a Litvínovem ale dokázali svůj náskok nejen udržet, ale dokonce zvýšit. V 7. minutě po už hala křičela „gól“, puk z hokejky Langhammera ale rozvlnil jen boční síťku.

Neúspěšný byl vzápětí i Dej, na něhož zívala odkrytá branka. Po pár sekundách se přesto Motor dočkal. Kotalík vypálil od modré, trefil sice jen Pavla Kašpaříka, od něho se ale puk odrazil a skončil za Pavelcovými zády - 1:0.

Liberecké hráče vedení jejich rivalů do kolen rozhodně nesrazilo a v dalších minutách začali přebírat otěže zápasu. Jejich tlak umocnila i přesilovka po vyloučení Rouska, naštěstí domácí mančaft měl v brance Jakuba Kováře. Bronzový medailista z uplynulého mistrovství světa famózně likvidoval jeden pokus Severočechů za druhým a živil naději domácích na udržení vedení. Nejvíce mu zatopili Netík a Novotný.

Čtrnáct vteřin po skončení přesilovky ale udeřilo na druhé straně. Slovenský obránce Peter Frühauf v čase 13:04 využil přihrávku mladého útočníka Mountfieldu Rouska a sám před Pavelcem protlačil kotouč pod jeho levým betonem - 2:0. Tomáš Rousek hrozil za další dvě minuty, tentokrát byl ale liberecký brankář proti němu i dalšímu projektilu Frühaufa úspěšnější.

Překvapení Tygři ztratili na svém elánu a do konce první periody už zahrozili pouze pokusem Cebáka, jenž při nájezdu dva na jednoho minul. Když zazněla první siréna, na kostce nad ledem svítil pro Budějčáky velmi příznivý stav 2:0.

Druhá třetina nenabídla tolik vyložených šancí jako ta úvodní, přesto byl k vidění velmi pohledný útočný hokej. Daleko více ze hry měli domácí hokejisté, kteří hlavně od poloviny zápasu létali do obranného pásma Liberce jako stíhačky.

I podle optické převahy bylo jasné, že více práce měl v prostřední části hry Pavelec, největší gólovka ale byla k vidění na druhé straně kluziště. To když se střela nejzkušenějšího Tygra Petra Nedvěda ve 34. minutě odrazila od horní tyčky Kovářovy svatyně zpátky do hřiště.

V dobrých pozicích se ocitli při samostatných akcích Knotek a Rousek, vždycky jim ale ke skórování chyběl krok navíc a přesnější zakončení. Skóre se nezměnilo ani těsně před koncem, když domácí nezužitkovali nabídnutou početní výhodu.

Velký potlesk by si za druhou třetinu zasloužil i budějcký kotel, který hned dvakrát vyvolával jméno hostujícího gólmana a hrdinu národního týmu z loňského světového šampionátu na Slovensku Ondřeje Pavelce. Ten pokaždé jihočeských divákům uznale poděkoval lapačkou. Moc pěkný moment!

Obraz závěrečné třetiny byl hodně podobné té předchozí, okořeněn byl ale brankami. Po nevyužitích šancích Květoně a Knotka připravili domácí hokejisté velmi pohlednou akci. Založil ji ve vlastní třetině Rousek, když vybojoval puk, přihrál Kašpaříkovi, ten ho jenom posunul na ujíždějícího Martina Podlešáka a útočník Mountfieldu tváří v tvář Pavelcovi zakončil přesně mezi jeho betony - 3:0.

Když už to vypadlo, že Jakub Kovář vychytá nulu, sedm minut před koncem se svěřencům trenéra Draisaitla nepovedla přesilová hra. Po akci dva na jednoho se Michal Bulíř proti skvělému brankáři jihočeského celku nejprve neprosadil, nedlouho poté však šel na domácího strážce brankové konstrukce úplně sám a tentokrát se nemýlil - 3:1.

Dvě a tři čtvrtě minuty před koncem Liberečtí odvolali brankáře a pokusili se s nepříznivým skóre ještě něco udělat. Proti byl ale kapitán Mountfieldu Jiří Šimánek, jenž kotouč v čase 57:58 odvezl až do branky. Motor si tak připsal první tři body v této sezoně za vítězství 4:1.

Sehrát další zápas odjedou Jihočeši v neděli do Pardubic, kde se v 17 hodin představí proti úřadujícímu mistrovi extraligy. Do dalšího domácího zápasu pak nastoupí už v úterý 25. září. Do Českých Budějovic přijede pražská Sparta (17.30).

Při obou mačích jim ale nejspíš bude chybět útočník Lukáš Květoň, který v 50. minutě střetnutí s Bílými Tygry zablokoval vlastním tělem ránu hostujícího beka a z Budvar Arény odcházel po zápase se sádrou na pravé ruce.

HC Mountfield - Bílí Tygři Liberec 4:1 (2:0, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 8. Kašpařík (Kotalík), 14. Frühauf (Rousek, Červený), 52. Podlešák (Kašpařík, Rousek), 58. Šimánek (Kotalík) - 54. Bulíř (Čakajík). Rozhodčí: Homola, Trombík - Jindra, Hlavatý. Vyloučení: 3:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 3875.

HC Mountfield: Kovář - Ptáček, Jank, Frühauf, Vydarený, Kolarz, Vráblík, Kříž - Šimánek, Kotalík, Soudek - Dej, Langhammer, Květoň - Rousek, Kašpařík, Podlešák - Suja, Knotek, Červený - Švihálek. Trenér Peter Draisaitl.

Bílí Tygři Liberec: Pavelec - Výtisk, Čakajík, Cebák, Derner, Čutta, Jánošík, Štich - Netík, Nedvěd, Vlach - Urban, Filippi, Novotný - Bárta, Dušek, Víšek - Krejčík, Galamboš, Kica - Bulíř. Trenér Marian Jelínek.

Štítky hokej, HC Mountfield, Liberec, extraliga, Bílí Tygři Liberec, Mountfield Hradec Králové, Madeta Motor České Budějovice, Tomáš Rousek, Ondřej Pavelec, hokejista, Jakub Kovář, František Ptáček, Peter Frühauf, Pavel Kašpařík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tygrům oplatili vyřazení z playoff minulé sezony  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.