Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zajíc o letní přípravě: Stereotyp jsme nabourali novinkami

Tři měsíce potu a dřiny mají za sebou extraligoví hokejisté HC MOUNTFIELD. Ovšem letní suchá příprava už je pomaličku minulostí.

V současné době si hráči vybírají poslední dovolenou a na konci července už vyrazí na ledovou plochu Budvar arény, aby vyladili svůj herní projev před zářijovým startem extraligy. „Hráči mají za sebou takzvaný hrací týden, kdy se celková zátěž uzavře.

Letní příprava pokračuje 25. července, kdy jdou hráči poprvé na led,“ popisuje poslední dny mužstva a nejbližší plány sportovní manažer celku Josef Zajíc. Se suchou stránkou letní přípravy byl spokojen. „Nabourali jsme ji novými cvičeními. Máme za sebou TRX testy v IGY, což jsou nové metody na posílení celého těla, které vymysleli američtí námořníci,“ hovoří o jedné z novinek. „ K tomu jsme v úterý a ve čtvrtek využívali fitness centrum v IGY, čtvrtky odpoledne byly hracím dnem pro fotbalový výběr. Příprava byla pro kluky hodně náročná a doufám, že jsme jim ten každoroční stereotyp trošku zpříjemnili,“ chválí bývalý hokejista zpestřenou letní přípravu.

Českobudějovický sportovní manažer je spokojen i s další novinkou, kterou jsou mentální tréninky s Danielem Landou. Landa vytváří tým s Jirkou Vykoukalem a Petrem Zelinkou a každou středu po kondičním tréninku přišla na řadu příprava mentální. Zajíce malinko děsil fakt, že by na metodu mentálního koučinku nemuseli přistoupit všichni, ale po reakci hráčů jeho obavy vyprchaly. „Trošku jsem se toho obával, ale nakonec jsem z toho mile překvapen. Myslím si, že spolupráce obou stran je výborná a budeme ji chtít postupem času ještě propracovat,“ uzavírá informace ohledně mentální přípravy.

K hokeji patří zranění a těm se nevyhnuli hokejisté HC Mountfield ani v letní přípravě. „Natažené vazy v kotníku mají Jiří Ferebauer a Jakub Marek. Problémy se zády má Tomáš Mertl a je mimo hru šest týdnů. Léto slouží také starším hráčům k operacím, jako například Michalu Mikeskovi, který byl na operaci s ramenem. Tito hráči nebudou mít tři týdny volno jako ostatní, ale budou muset na sobě zapracovat, aby se dostali na úroveň ostatních,“ upřesňuje Zajíc aktuální zdravotní stav hráčů. Až vyjede tým na ledovou plochu, měl by být k dispozici i zmiňovaný Tomáš Mertl. „I přes zranění lehce trénuje a dělá cviky, které ho nezhoršují. Zranění zad je vždy subjektivní a je těžké odhadnout dobu rekonvalescence. Uvidíme na ledě, ale měl by naskočit s ostatními,“ rozebírá zdravotní stav centra.

Sportovní manažer Jihočechů nastiňuje i podobu kádru, která by měla jít na konci července na led. „S tím, co máme, jdeme na led. Dostavit by se měl i Kanaďan Wood. V současnosti se hodně hledí na ekonomiku, aby kluby zbytečně neutrácely. Díky tomu se objevila spousta volných hráčů, takže nějaká potenciální posila je možná,“ pokračuje. „ Musíme tedy sledovat posily ruku v ruce s ekonomikou. Aktuální kádr je připravený, hlavně v útoku zaznamenáváme velký přetlak, zde máme k dispozici šest útoků,“ hovoří o tom, že na nedostatek forvardů si rozhodně stěžovat nemůže. Horší je to v zadních řadách. „ Počítáme se šesti obránci s tím, že chceme zapracovávat mladé hráče, kteří pracují výborně. Ať už je to Jáchym, Seidl, Semrád nebo brankář Kántor. Trenér Výborný si je moc pochvaluje,“ hodnotí nadějné juniory.

O dalším působení nadějného juniora Sedláka má sportovní manažer víceméně jasno. „Byl draftován a má dvě varianty. Buď zůstane u nás, podobně jako Jaškin ve Slavii, který ví, že bude mít své místo v týmu. Nebo odejde do juniorky v Americe, kde je více na očích a má zde i lepší zázemí. Osobně si myslím, že odejde do Ameriky,“ upřesňuje dění okolo českobudějovického talentu. Josef Zajíc by v kádru rád viděl i zkušeného Jiřího Vykoukala, který zatím pracuje s Danielem Landou a Petrem Zelinkou na kondičních a mentálních trénincích. „Jirka na sobě tvrdě maká a máme s ním tajnou dohodu, že v případě potřeby a jeho zdraví nám kdykoliv pomůže. V tomto případě bychom museli ještě vyřídit administrativní stránku se Spartou,“ dodává o zkušeném obránci, který za Jihočechy odehrál několik zápasů základní části a celé play-off.

Českobudějovický sportovní manažer očekává i příjezd Kanaďana Wooda, který se má dostavit na první trénink na ledě. „Máme s ním podepsaný try out, ale u Kanaďanů je to tak, že ti den před tím zavolají, že nepřijedou. Oni mají zvláštní povahu. Mohou přijet nepřipravení, ale také se na to mohou těšit a odvádět výborné výkony. Předpokládám a doufám, že dorazí,“ říká o možné zahraniční akvizici. Tou další by mohl být slovinský kvalitní obránce. „Máme ho již delší dobu v hledáčku a myslím si, že by vyztužil naše zadní řady,“ pokračuje o složení kádru, ale konkrétní jméno prozradit nechce. „V kádru bychom měli mít šest kvalitních obránců a ten zbytek by se o to měl rvát, rvát, rvát,“ podrobně rozebírá defenzivu.

V minulém týdnu si hráči vyzkoušeli paintball na střelnici na Borku. „Do letní přípravy zabudováváme spoustu nových prvků a tenhle je jedním z nich. Jsme hrozně rádi, že jsme si to zde mohli vyzkoušet a tímto bychom chtěli místnímu klubu paintballu poděkovat za tuto ojedinělou možnost. Tato akce byla další na vytváření týmového ducha a pro hráče také odreagování,“ uzavírá Josef Zajíc.

Zdroj: www.hokej.cz

Štítky hokejista, Mountfield Hradec Králové, sportovní funkcionář, Josef Zajíc, trénink, Daniel Landa, Tomáš Mertl, Budvar aréna, Amerika, HC Slavia Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zajíc o letní přípravě: Stereotyp jsme nabourali novinkami  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.