Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Odolena Voda trápila Jihostroj, ten přesto veze domů všechny tři body

Jako reparát za nevydařené utkání v německém Dürenu brali českobudějovičtí volejbalisté další zápas UNIQA volejbalové extraligy v Odoleně Vodě. Přestože to zpočátku nevypadalo na výhru, Jihostroj od druhé sady zapnul na plný výkon a zvládl si se svým soupeřem poradit ve čtyřech setech. Stále je tak v české nejvyšší soutěži neporažen a jen se ztrátou jednoho bodu.

Začátek utkání vyšel lépe domácím, kteří se propracovali k vedení 6:4. Vlastními chybami se však o něj připravili a darovali Jihostroji srovnání na 6:6. Následně ale chybný příjem Fily přinesl možnost pro Pajmu, jenž se středem nemýlil a znovu pomohl odskočit Odoleně Vodě na dvoubodový rozdíl. Českobudějovičtí nedokázali na síti včas zformovat pevnou obrannou hráz a domácí hráči se přesnými zakončeními propracovávali blíže druhému technickému time-outu. Svůj náskok si navíc stále drželi. Nepřesná byla i nahrávka Jihočechů, problémy měl například před povinnou pauzou Michálek, který musel na hlavním kůlu zahrávat ze záklonu. Pramenil z toho bod pro modré a ti si následně přenesli k lavičkám vedení 16:13. Jihostroj měl ale největší problémy hlavně na síti, kde nedokázal číst hru soupeře. Odolena Voda se tak dostala do vedení 19:14 a kouč Jan Svoboda si žádal oddych pro své svěřence. Do koncovky tím však domácí nerozhodil. Ti si závěr pohlídali, a přestože využili až třetí setbol, mohli být s výsledkem 25:20 nadmíru spokojeni.

Nabuzení Středočeši pokračovali ve skvělém výkonu i nadále. Tříbodový náskok si zvládli vypracovat brzo. Ze své hry nemuseli změnit prakticky vůbec nic, protože České Budějovice měly stále ty stejné problémy. Trenér Svoboda ale nadále důvěřoval své základní sestavě, a to i za nepříznivého stavu 5:8. Udělal dobře, protože po návratu na palubovku dokázal servisem zatlačit Habr. Rozdíl byl najednou nejtěsnější. Jenže když po chvíli zablokoval Macha na středu Pajma, bylo to opět o tři body. K vyrovnání ale naštěstí pomohl Tomáš Fila a rázem se za stavu 10:10 jelo od začátku. Druhý set byl o poznání napínavější a oba celky se průběžně přetahovaly o vedení. Tím týmem, který vstoupil do koncovky lépe, byl nakonec Jihostroj. Zásluhu na tom měl kapitán Habr, jenž za stavu 18:18 zahrál dvě esa a donutil kouče domácích Jiřího Vojíka vzít si time-out. Ten však nepomohl a vedení lídra tabulky vzápětí o bod narostlo. Odolena Voda ještě zkusila zvrátit vývoj střídáním, ale na úplný zvrat to nepomohlo. Michálkův blok přinesl vedení 24:21 a tři setboly. Při tom druhém zaútočil Hladík do sítě a stav byl vyrovnaný 1:1 na sety.

Českobudějovičtí se zvedli a bylo to znát. Hned první výměny třetího dějství ukázaly, že Odolena Voda bude mít co dělat, aby se přes bloky protivníka prosadila. A když už, zlepšil se i příjem, kde černobílé rovněž tlačila bota. Jihostroj rychle vedl 6:1, a tak Vojík nemohl jinak, než si vyžádat brzký oddechový čas. On si jej o pár chvil později vyžádal i Svoboda, ten byl ale v jiné situaci. Snažil se zastavit blížící se Odolenou Vodu, přestože měl jeho tým pořád čtyřbodový náskok. Po krátké pauze se na servis dostal Sobotka a jeho dělovky doslova deptaly hráče domácích. Jihočeši vedli 15:5 a o osudu třetí části se zdálo být jasno. Od stavu 20:10 to vypadalo, že si hosté byli svou výhrou v sadě jisti, ale mohli se šeredně mýlit. Modří stáhli až na 15:21 a hlasitě si říkali o drama. Blíže to už však nešlo. Na vedení 2:1 na sety byl potřeba od stavu 24:17 až třetí setbol. 

Odolena Voda ale ještě neskládala zbraně. Zvládla si do technického time-outu vypracovat dvoubodové vedení 8:6 a znovu začala pečlivě bránit na síti. Jihostroj nechtěl do zkrácené sady a brzo srovnal na 9:9. Od té doby pokračovala vyrovnaná bitva. Odskočit se podařilo až před koncovkou při servisu Radka Macha. České Budějovice vedly 18:16 a Vojík sáhl po klaksonu, který oznámil oddechový čas. Jenže po návratu přišel špatný příjem domácích, což po Sobotkově rychlém zakončení přineslo tříbodový náskok a šance na ukončení zápasu byla blízko. Když Maciel po diagonále využil chyby hostů, byly na pořadu dne tři mečboly. Tečku za zápasem napsal při druhém mečbolu středem hřiště Mach. 

AERO Odolena Voda - VK České Budějovice 1:3 (25:20, 22:25, 19:25, 22:25)

Rozhodčí: Záhorcová - Kmoníček
Čas: 100 minut.
Diváci: 500.
Nejvíce bodující hráči: Kramar (15) - Michálek (15)

AERO Odolena Voda: Kramar, Hladík, Hýský, Bartůněk, Pajma, Prešinský - libero Kotek. Střídali Vachoušek, Kotrch a Holčík. Trenér Jiří Vojík.

VK České Budějovice: Maciel, Mach, Sobotka, Fila, Habr, Michálek - libero Kryštof. Trenér Jan Svoboda.

Foto Dominik Svoboda

Štítky Odolena Voda, Jihostroj, Uniqa Insurance Group, Česká volejbalová extraliga mužů, Düren, Jan Svoboda, Radek Mach, Tomáš Fila, VK Jihostroj České Budějovice, Aero Odolena Voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odolena Voda trápila Jihostroj, ten přesto veze domů všechny tři body  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.