Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Češi uzavřeli budějckou část Světové ligy porážkou s Kanadou

Alespoň bod z utkání s Kanadou byl blízko. Přesto Češi odchází z prázdnou. První dva sety tahali za kratší konec, ale ve třetím se zvedli, v dramatické koncovce set získali a šlo se na zlomovou sadu číslo čtyři. V té byli domácí volejbalisté lepším týmem, vedli o sedm bodů, ale set nakonec prohráli 24:26 a celkově 1:3. Češi se však stali jediným týmem, který Kanadě dokázal vzít alespoň jednu sadu.

První bod střetnutí mezi Českou republikou a Kanadou zaznamenali domácí hráči. Po Hadravově bodání se hosté z Kanady dopustili technické chyby. Poté následoval vyrovnaný průběh, kdy se ani jeden z týmů nemohl utrhnout do vícebodového vedení. Z české strany se v útoku dařilo především Michálkovi, ale čeští hráči byli také výborní na bloku. První dvoubodový rozdíl se zrodil po technickém oddechovém času. Kanada se dostala do vedení 9:7. To ještě o bod narostlo a trenér Falasca si tak vybral první klasický time out. České reprezentaci to pomohlo a po úspěšném útoku Hadravy a chybě Kanady, stáhla náskok soupeře na jeden bod. Jenže účastník olympijských her v Riu, tedy tým Kanady, prokázal svou zkušenost a kvalitu a při druhé povinné pauze vedl už o pět bodů. A Severoameričané byli lepší i nadále a do koncovky šli s náskokem sedmi bodů! Kanada si tak vcelku bez problémů dokráčela pro zisk první sady. Zvítězila 25:16.

Druhý set začali Češi na výbornou a poprvé v zápase vedli o dva body. Adam Bartoš totiž trefil vůbec první eso českého týmu. Jenže domácímu týmu vedení příliš dlouho nevydrželo a Kanada srovnala na 5:5. Když vzápětí vytloukla bloky, už o bod vedla. O pár chvilek později už o dva body, ale Češi trpělivou hrou dokázali srovnat stav. A opětovně dobrými bloky se dokonce dostali do vedení 16:15 a to vyburcovalo i fanoušky v Budvar aréně, kteří hnali svůj tým za co nejlepším výsledkem. Ve druhém setu pokračoval vyrovnaný volejbal a blížila se koncovka. Ta byla ohromně vyrovnaná, ale za stavu 24:23 si připravila první setbol. A ten po servisu kapitána Frederica Winterse byl využit.

Také třetí set začali domácí hráči dobře a hned vedli 2:0. Jenže to Kanaďany vůbec nerozhodilo a třemi body v řadě skóre otočili. Do prvního technického oddechového času dokonce odskočili na rozdíl tří bodů. Poté dokonce trefili hosté z Kanady eso a rozdíl byl opět vyšší. Bodový přísun Kanaďanů zastavila až rázná smeč kapitána Aleše Holubce ze středu sítě. Češi se poté dotáhli až na jeden bod, ale to opět hráči v červených dresech, ve kterých nastoupila Kanada, opět bodovali. Domácí reprezentace se ale stále držela na dostřel. Za stavu 15:12 pro Kanadu měl  na ruce snížení Marek Zmrhal, ale byl dvakrát výborně zablokován a z bodu se tak radovali hosté. Jenže český tým se nevzdával a dokázal vyrovnat na 19:19. Když se poté kanadský útok rozbil o český trojblok, tak se domácí volejbalisté dostali v koncovce třetí sady do vedení. A poprvé v zápase si vypracovali také setbol. Ten po dobrém servisu ještě využit nebyl, ale přišla druhá možnost, další úspěšný blok a první ztracený kanadský set v rámci Světové ligy.

I set s číslem čtyři začali Češi skvěle. Po prvních třech rozehrách vedla 3:0. Ale byla to opět samá písnička. Účastníci následujících olympijských her dokázali vyrovnat. Nicméně vedení si vzali Češi zpět. A to vedení se rozrostlo až na pět bodů 14:9. Česká reprezentace v tu chvíli hrála skvělý volejbal a vycházelo ji téměř vše. Do koncovky čtvrtého setu šli s pětibodovým náskokem. Vyrovnání na 2:2 tak bylo velmi blízko. Navíc výborně hrál Michálek, který k úspěšnému útoku přidal také blok a Češi vedli 22:17. Kanada ale napnula všechny síly a stáhla na pouhé dva body. Trenér Falasca si tak vzal oddechový čas, ale to Čechům nepomohlo a hosté z Kanady otočili na 24:23. Ti předvedli neskutečný obrat, i když už prohrávali o sedm bodů. Jenže svůj první mečbol nevyužili. Druhý už ale ano, a to stylově esem. Kanaďané tak porazili Českou republiku 3:1.

"Těžko se mi to dnes hodnotí, protože jsme vedli asi 23:18 a prohráli. Tlačili jsme, byli jsme agresivní. Ale musím uznat, že v prvních dvou setech nás přehrávali na útoku i v poli. Pak jsme zapnuli a dotáhli jsme je. Čtvrtý set bych ale nerad komentoval. To se prostě nesmí stát. Všechno bylo v naší režii. Od začátku jsme vedli. Na takové úrovni se to musí odztrátovat. Koncovka byla od nás opravdu strašná. Po celé tři dny tu byla úžasná atmosféra. Přišla spousta lidí, pořád povzbuzovali a mně osobně se to moc líbilo. Doufám, že budou chodit i nadále," hodnotil utkání smutný Michal Finger.

Češi tak získali v Českých Budějovicích ze tří zápasů čtyři body.

Česká republika - Kanada 1:3 (16:25, 23:25, 24:26, 24:26)

Česká republika: Veselý, Hadrava, Beer, Bartoš, Janouch, Michálek - libero Kryštof. Střídali Finger, Džavoronok, Zajíček, Habr, Holubec, Zmrhal. Trenér Falasca.

Kanada: Sanders, Verhoeff, Duff, Winters, Vigrass, Marshall - libero Blair. Střídali Maar, Blankenau. Trenér McKay.

Nejvíce bodující hráči: Michálek (18) - Winters (19).

Čas: 106 minut.

Diváci: 2360.

Rozhodčí: Yamamoto (JPN) - Heckford (ENG).

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Kanada, Michal Finger, Česko, olympijské hry, Aleš Holubec, Budvar aréna, Rio de Janeiro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Češi uzavřeli budějckou část Světové ligy porážkou s Kanadou  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.