Počasí dnes17 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Těžké sousto. Reprezentace mužů první ze dvou přátelských duelů s Íránem prohrála

Žádného lehkého soupeře si nepozvala Česká republika na přípravu před Světovou ligou. Poměřit její síly přijela reprezentace Íránu, která hned v prvním utkání předvedla, že půjde jen těžko porazit. Dominovala ve všech třech setech a první vzájemný přátelský souboj ovládla jasně 3:0 na sety.

Hned úvodní hodně dlouhá výměna ukázala, že proti sobě stojí kvalitní reprezentační výběry. Írán v čele s jedním z nejlepších nahrávačů Maroufem zaznamenal po servisu i druhý bod a šel do mírného vedení. To potvrdil o pár výměn později po nečekané nahrávce úspěšným zakončením Mahmoudi a poslal svůj tým do vedení 5:2. Kouč Šmejkal poprvé zvolil oddechový čas. Nic zásadního se však nezměnilo, spíše naopak. Íránci byli při první technické pauze o pět krůčků před domácím výběrem. Češi se oklepali z nervozity a začali lépe na síti. Úspěšnými bloky se vrátili do těsného kontaktu při skóre 9:10. Hned na to ale přišly chyby na české straně a asijský celek znovu odskočil, tentokrát na stav 15:11 ve svůj prospěch. A domácí byli za soupeřem i v následujícím průběhu, změně nenapomohl ani příchod Štokra s Janouchem. Írán se propracoval k sedmi setbolům, využít se mu povedlo hned ten druhý, když byl na příjmu zaskočen Veselý.

Ještě horší vstup měli Češi do druhé sady. Íránci získali čtyři body v řadě a svou hru mohli uklidnit. Nelekli se ani o pár chvil později, když se domácí znovu vyškrábali na rozdíl jednoho bodu. Dalšími třemi body za sebou odskočili na 8:4. Jenže s velkou pomocí přispěchal Baránek, který zajistil hned tři body z podání a otočil vývoj ve prospěch České republiky. Ta vedla poprvé v zápase, stav byl 10:9. Silný Írán však za stavu 12:12 dobře zablokoval útoky Čechů a dostal se do vedení 15:12. Za stavu 17:14 zahrál po špatném příjmu skvělý útok ze záklonu Mahmoudi a potvrdil tak sílu a zkušenost šestého národního týmu z posledního mistrovství světa. S příchodem Štokra na hřiště se domácí znovu trochu přiblížili, Írán ale chyboval jen minimálně a udržoval si bezpečné vedení. Po technické chybě českých volejbalistů získali hosté čtyři mečboly a znovu dokázali využít ten druhý.

Úvod třetí sady byl ze všech nejvyrovnanější, národní tým se s Íránci držel v nejtěsnějším možném kontaktu. Hosté však ukázali, že mají svého protivníka lépe přečteného a především dobře mířeným servisem šli do vedení 11:3. To už si trenér Šmejkal vybral dva time-outy. Rozhozený český tým chyboval více a sám se přibližoval ke konci prvního přátelského duelu. Ztráta narůstala a diváci ve Sportovní hale přihlíželi jednoznačnému průběhu. V závěru ještě přišla drobná korekce výsledku, to už však Írán dobře věděl, že set a celý zápas neztratí.

Česká republika - Írán 0:3 (18:25, 21:25, 15:25)

Rozhodčí: Kovář - Hudík.
Diváci: 512.

Česká republika: Veselý, Mach, Habr, Baránek, A. Bartoš, Konečný - libero Kryštof. Střídali Janouch, Štokr, Haník a Holubec. Trenér Zdeněk Šmejkal.

Írán: Mahmoudi, Faezi, Marouf, Ghaemi, Mousavi, Mirza Janpour - libera Alizade, Zarif. Střídali Mahdavi, Gholami a Piroud Pour. Trenér Slobodan Kovač.

Štítky Írán, Česko, reprezentace, Zdeněk Šmejkal, Slobodan Kovač

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Těžké sousto. Reprezentace mužů první ze dvou přátelských duelů s Íránem prohrála  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.