Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Volejbalisté budějckého EGE prvoligový titul neobhájili

V loňském roce vyhráli volejbalisté EGE České Budějovice základní část první ligy a bez jediné prohry prošli play off až do finále, kde smetli Staré Město 3:0 na zápasy. Letos je ve stejný soupeř ve finále druhé nejvyšší soutěže mužů porazil. O vítězi série hrané na tři výhry rozhodl až poslední pátý duel na půdě obhájců, který vyhrála farma extraligového Zlína 3:1.

Sérii neporazitelnosti v play off z loňské sezony prodloužili svěřenci hrajícího trenéra René Dvořáka až do letošního semifinále. V něm přehráli ve třech zápasech čtvrté Kladno, ještě předtím stejně rychle vyřadili ve čtvrtfinále osmý tým základní části z České Lípy.

V základní části první volejbalové ligy byli Budějčtí suverénní. Prohráli jen tři ze 23 zápasů a s náskokem tří bodů na druhé Dobřichovice i třetí Staré Město ji vyhráli.

V základní části Staré Město zdolali hned v úvodu základní části 3:1 na jeho palubovce, doma mu podlehli 2:3. I v prvním utkání finále se budějckému týmu EGE nedařilo a podlehlo B týmu extraligového Zlína, který po vyřazení v play off vyslal Starému Městu na pomoc několik pendlů ze svého kádru.

A ti byli vidět. Hned v prvním utkání finálové série v Budějcích dokázali domácí favority Moravané přehrát 3:0. Ve druhém duelu už se ale Jihočeši vzpamatovali a srovnali po vítězství 3:1. Ve Starém Městě EGE vyhrálo hned první zápas 3:2, druhý den ale padlo 1:3. O vítězi tak musel rozhodnout poslední pátý souboj pod Černou věží.

V něm získali obhájci prvenství první set, ve druhém ale přišli nejen o hlavní útočnou sílu univerzála Jana Pitnera (vyvrtnutý kotník za stavu 6:7), ale také o slibné vedení a dva setboly. Obrat ve druhém dějství hosty nakopl a ve vyrovnaných dalších dvou setech byli šťastnější.

Odstoupení Pitnera bylo klíčové pro další vývoj utkání," sdělil manažer EGE Bohuslav Cháb. Poslední finálový zápas měl výbornou úroveň, obě družstva bojovala a předváděla skvělé zákroky. Problémem pro nás bylo ubránit se blokem útoku hostů po výborných nahrávkach zlínského Janoucha. V útoku se od třetího setu, po oslabení naší síly zraněním, prosazovali především blokaři, informuje.

Staré Město výborně útočilo, bojovalo v poli a mělo velmi nepříjemný servis. Nutno konstatovat, že vyhrálo zaslouženě, a to i přes velmi dobrou hru našich kluků, uznal manažer budějckého EGE.

Jihočeši byli po posledním utkání velmi smutní. Ani zaplněná bouřlivá hala na Sádkách je nedohnala k vítězství. Takové je play off, ani suverénní vítězství v základní části kromě výhody domácího prostředí nic neznamená. Hráči byli smutní z výsledku, protože do hry dali vše, sdělil Bohuslav Cháb po prohraném finále.

I dvoumetrový blokař budějckého EGE Ondřej Pitner uznal kvality soupeře. Myslím si, že náš finálový souboj byl velice vyrovnaný, zápasy měly kvalitu. Ač byl výsledek často na první pohled jednoznačný, vždy to byly napínavé bitvy, podotýká bývalý hráč Jihostroje.
 
Soupeř byl velice kvalitní, dokázal nás zatlačit a přinutit k chybám. Ač jsme skončili ve finále poraženi, rozhodně se nemáme za co stydět. Jak řekl můj zraněný bratr, můžeme být na sebe hrdí, že jsme se soupeřem, který byl posílený o extraligové hráče Zlína, hráli vyrovnanou sérii a vyhráli dva zápasy, dodává Ondřej Pitner.

I ten si myslí, že zranění jeho bratra Jana Pitnera na postu univerzála pomohlo soupeři dostat se na koně. „Ve chvíli, kdy se zranil, se zápas zlomil, soupeř se dostal psychycky nahoru," míní. Staré Město využilo možnost zahrát si extraligu, kterou již několik let buděcký tým odmítal. „V lize se rozhodně neztratí. S posledními pěti týmy extraligové tabulky se klidně mohou porvat o vítězství,“ uzavřel libero EGE Luděk Švejcar.

5. finále I. ligy volejbalu

VK EGE České Budějovice - VSK Staré Město 1:3 (22, -24, -19, -24)

Stav série: 2:3.Sestava EGE: Ulč, J. Pitner, O. Pitner, Kozák, Emmer, Šulista, libero Švejcar - Brett, Plavec, Dvořák. Trenér René Dvořák.

Finálové zápasy

EGE Č. Budějovice - Staré Město   0:3 (-18, -22, -19)  
EGE Č. Budějovice - Staré Město   3:1 (23, -18, 23, 17)  
Staré Město - EGE Č. Budějovice   2:3 (20, -25, -22, 14, -15)  
Staré Město - EGE Č. Budějovice   3:1 (20, -14, 16, 16)  
EGE Č. Budějovice - Staré Město   1:3 (22,-24,-19,-24)

Konečné pořadí I. volejbalové ligy mužů

1. Staré Město
2. EGE České Budějovice
3. Dobřichovice
4. Kladno
5. Benátky nad Jizerou B
6. ČZU Praha B
7. Plzeň
8. Česká Lípa
9. MFF Praha
10. Rakovník
11. Brno B (baráž)
12. Hradec Králové (sestup)

Autoři

Štítky Staré Město pražské, finále, České Budějovice, Zlín, volejbalista, volejbal, Kladno, Česká Lípa, Dobřichovice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volejbalisté budějckého EGE prvoligový titul neobhájili  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.