Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Začíná Liga mistrů! Budějčáci vyzvou polského giganta

Volejbalová bitva je tu! Sportovní hala uvidí již dnes od 18.30 hodin první hřeb této sezony. Proti hráčům VK Jihostroj České Budějovice nastoupí jeden z nejsilnějších evropských celků současnosti - polský celek PGE Skra Belchatow.

Aktuální mistr nejvyšší soutěže ze země čerstvých světových šampionů je prvním soupeřem Jihočechů v základní skupině Ligy mistrů.

Domácí hráče čeká víc než ostrý vstup. Po dvou nevydařených letech se Belchatow vrátil v posledním ročníku na úplnou špici a opět vládne polskému klubovému volejbalu. Ano, vládne. To slovo není zvoleno nadarmo. Od sezony 2004/2005 totiž nenašel v PlusLize sedmkrát za sebou tým, který by jej dokázal připravit o mistrovský titul. A když se následující dva roky ‚nedařilo‘ v lize, urval Belchatow Polský pohár, Polský superpohár a stal se vicemistrem Ligy mistrů. I teď se drží na čele tabulky, za sedm zápasů ještě nepoznal přemožitele. Španělský trenér Miguel Ángel Falasca proto musí být spokojen.

Sečteno podtrženo, jde o jeden z nejúspěšnějších klubů našich sousedů. A s tím souvisí i složení kádru. Osu tvoří čtyři zlatí medailisté posledního mistrovství světa. Jmenovitě se jedná o univerzála a hvězdu týmu Mariusze Wlazlyho, smečaře Michala Winiarskiho, blokaře Karola Klose a jeho kolegu na tom samém postu Andrzeje Wronu. První tři patřili i do základní sestavy své reprezentace, dva se dostali do all-star týmu šampionátu a Wlazly se navíc stal nejužitečnějším hráčem turnaje.

Ani kouč Jan Svoboda si zatím nemusí dělat velké vrásky s výkony Jihostroje. Ve čtyřech duelech ztratili jeho svěřenci pouhé dva sety, a tak jsou právem na prvním místě extraligy. Problém je však úplně někde jinde. Českobudějovičtí se potýkají s nepříjemnými zraněními smečařů. Mimo hru bude proti Belchatowu jak Tomáš Fila, který podstoupil druhou operaci nehojícího se malíčku levé ruky, tak Petr Michálek, stálice základní sestavy, jenž laboruje se zraněným kotníkem. Pouze z tribuny bude sledovat středeční řežbu juniorský reprezentant Jiří Kraffer. Ten sice rekonvalescenty nahrazuje v domácí soutěži, pro Ligu mistrů ale není na soupisce Jihočechů.

A to znamená jediné. Tíha odpovědnosti bude ležet na dvojici Jan Kuliha - Petr Šulista. Především pro mladého Šulistu půjde o zkoušku ohněm. Jednadvacetiletý smečař nicméně v posledních dvou zápasech dokázal, že se na něj jeho spoluhráči mohou spolehnout. „Za normálních okolností by podle mě nešlo odehrát takové utkání na dva smečaře, ale nic jiného nám nezbývá,“ komentuje s úsměvem nepříjemnou situaci Svoboda.

Jelikož nepůjde o klasické extraligové střetnutí, je pro volejbalový svátek připraven i bohatý doprovodný program. Mezi výměnami bude dostávat publikum do varu skvělý DJ ve spolupráci s moderátorem Milanem Džubou, kterého si lze pamatovat z dvou utkání Světové ligy v Budvar Aréně. „Aby byl zážitek z celé akce ještě více umocněný, bude ve Sportovní hale posílena také zvuková aparatura,“ přidává zástupce marketingové agentury Libor Matoušek mladší.

Fanoušci a diváci by měli přijít na souboj s Belchatowem s dostatečným předstihem. Hned ve vestibulu budou moci vyhrát luxusní dřevěné brýle Hout Couture. Jejich tělem je africké dřevo, srdcem nejkvalitnější UV sklo značky Carl Zeiss. Brýle jsou praktické, stylové a jejich existence má ekologický a sociální přesah. Přesto tím nejdůležitějším faktem je, že jsou nádherným módním doplňkem do každé společnosti. Radost rozhodně udělají i nejlepším hráčům obou týmů. Těm je po poslední výměně předá pamětník posledního ligového titulu VK Dukla Liberec Jan Brett.

Jen pár desítek hodin dělí volejbalisty Jihostroje od další cenné zkušenosti v Lize mistrů. Zápas mistrů české a polské nejvyšší soutěže začíná ve středu od 18:30, přímým přenosem poběží na ČT sport a řídit jej bude Chorvat Milan Rajkovič s Makedoncem Nikolou Micevskim. „Moc se na duel těším, protože takové hráče tady již letos neuvidíme. Chtěl bych, abychom soupeře přinutili hrát na maximum,“ přeje si českobudějovický lodivod.

Lístky na klání s Belchatowem zakoupíte na pokladnách klasicky před začátkem. Hráči budou potřebovat vaši pomoc, proto neváhejte a přijďte si užít špičkovou podívanou!

Úspěchy PGE Skra Belchatow

  • PlusLiga - 8x vítěz, 1x vicemistr, 1x 3. místo
  • Polský pohár - 6x vítěz
  • Polský superpohár - 2x vítěz
  • Liga mistrů - 1x vicemistr, 2x 3. místo
  • MS klubů - 2x vicemistr, 1x 3. místo

Štítky volejbal, VK Jihostroj České Budějovice, PGE Skra Belchatow, Liga mistrů, Liga mistrů UEFA, České Budějovice, Bełchatów, soutěž, Jihostroj, Jan Svoboda, Miguel Ángel Falasca, VK Dukla Liberec, Budvar aréna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná Liga mistrů! Budějčáci vyzvou polského giganta  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.