Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Štíři zdolali loňského mistra, ženy neuspěly v derby

Důležité duely sehrály o víkendu oba elitní týmy českobudějovických Štírů. Muži zajížděli na palubovku pražského Mukařova, který porazili 7:4. Ženy čekalo jihočeské derby se Soběslaví, které se jim však vůbec nepovedlo a podlehly 3:8.

Utkání mezi Štíry a Mukařovem mělo velké tempo již od samotného úvodu utkání. První velkou šanci měl domácí Svatoš, ale Koš perfektním zákrokem zlikvidoval. Příležitosti byly k vidění stále na obou stranách, ale gólmani obou týmů byli bezchybní. První změna skóre přišla až v 19. minutě. Přesně k tyči zamířil domácí Tadeáš Velechovský. Čtyři sekundy před koncem první třetiny ale dokázali jihočeští florbalisté vyrovnat. Kudláček držel balonek za svoji brankou, v pravou chvíli ale rozběhl akci, která se přes Žáčka dostala až k Lukáši Froňkovi, jenž trefil míček ze vzduchu a vyrovnal na 1:1.

Ve druhé třetině začali postupně přebírat otěže utkání hostující Štíři. Z toho také vyplynula druhá jejich branka. Ve 29. minutě zatáhl Formánek balonek po pravé straně, na druhé si naběhl Aleš Skok, který přetavil v gól výbornou Formánkovu přihrávku. Budějčtí florbalisté mohli navýšit náskok v přesilové hře. Tu se jim využít nepodařilo, ale čtvrt minuty po konci početní výhody se přece jen radovali z branky. Z dorážky se tentokrát prosadil Václav Hejplík. Ke konci prostřední periody došlo k současnému vyloučení na obou stranách. Při hře čtyř proti čtyřem se nejprve prosadili hosté. Havelkovo nahození přes celé hřiště umístil za Bínova záda opět Václav Hejplík. O pár sekund později se radovala také domácí střídačka. Tadeáš Drahorád střelou ze středu hřiště snížil na rozdíl dvou branek.

Hned na začátku poslední dvacetiminutovky se dostal do stoprocentní šance domácí Kalát, ale Koš předvedl další ze svých skvělých zákroků. Štíři tak trestali a dostáli klasickému „nedáš – dostaneš“. Michael Kudláček natáhl ke střele na polovině hřiště a i díky chybě domácí brankáře zvýšil na 5:2. Pak šel na Bínu sám Zavacký, ale svůj únik gólově nezakončil. Z gólu se tak radoval domácí Mukařov. V přesilové hře se tvrdou ranou do šibenice Košovy svatyně prosadil Jakub Majer. V 51. minutě ale českobudějovičtí borci vstřelili svou šestou branku. Skok našel diagonální přihrávkou Tomáše Zavackého, který střelou od pravého mantinelu prostřelil Bínu. Sedmá branka hostů na sebe nenechala dlouho čekat. Hattrick zkompletoval Václav Hejplík. Nebyla to však poslední branka v utkání. Při vlastním oslabení se střelou nad Košovo rameno prosadil Tomáš Vaculík. Štíři si tak ze hřiště Mukařova odvezli zasloužené tři body a přerušili nepříjemnou sérii dvou porážek.

„Nastoupili jsme proti soupeři, se kterým jsme ještě nevyhráli. O jejich kvalitě jsme všichni věděli a soustředili jsme se tak již od začátku zápasu. Ačkoliv měl soupeř v první třetině herní převahu, tak jsme dokázali dobře bránit a v posledních sekundách i vyrovnat. Od druhé třetiny tlak soupeře opadal a my jsme začali hrát i lépe dopředu, z čehož pramenily vstřelené góly. V soustředěném výkonu jsme vydrželi až do konce zápasu a zaslouženě jsme si tak připsali tři body do tabulky. Zvláštní pochvalu zaslouží třetí lajna, David (Koš) v bráně a Venca Hejplík, který vstřelil hattrick. Ale opakoval bych se, kdybych řekl, že šlo hlavně o týmový výkon,“ zhodnotil spokojený kapitán hostů Michael Kudláček.

Další utkání čeká Štíry již tuto sobotu. Do českobudějovické Sportovní haly přijede desátý tým tabulky z Liberce. Utkání začíná v 19:30.

TJ Sokol Mukařov - FBC Štíři České Budějovice 4:7 (1:1, 1:3, 2:3)

Góly a nahrávky: 19. Velechovský (Otto), 37. Drahorád (Vaculík), 47. Majer (Vaculík), 59. Vaculík (Kášek) - 20. Froněk (Žáček), 29. Skok (Formánek), 33. Hejplík (Žáček), 36. Hejplík (Havelka), 44. Kudláček (Havelka), 51. Zavacký (Skok), 55. Hejplík (Slepička). Střely: 30:26. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 15. Rozhodčí: Herman, Sochůrek.

TJ Sokol Mukařov: Bína (Bobisud) - Šiman, Macků, Drahorád, Piskalík, Vaculík, Velechovský, Sláma, Zbyněk, Majer, Hron, Svatoš, Kášek, Kalát, Pudich, Noha, Vejrych, Otto.

FBC Štíři České Budějovice: Koš (Kunst) - Kudláček, Farka, Žáček, Slepička - Staněk, Hrdý, Malý - Froněk, Hejplík, Havelka - Skok, Formánek, Valdauf - Zavacký.

Ženám se nedařilo ani v derby a stále se nemohou odlepit z předposlední příčky tabulky. Tentokrát prohrály v Soběslavi poměrem 3:8.

Oba týmy se v úvodu utkání spíše oťukávaly a na první branku museli diváci čekat do 13. minuty. Soběslav se dostala do vedení po brance Adély Kubátové. O minutu později bylo v nové soběslavské hale ještě veseleji. Tentokrát prostřelila Bartoníčkovou Markéta Kabešová. Štírky se nevzdaly a v 18. minutě snížily. Přesilovou hru využila Lada Janošťáková.

Začátek druhé části štírkám vůbec nevyšel. Po necelé půl minutě se prosadila exbudějovická hráčka Klára Dudová, která si seběhla do středu a nedala Bartoníčkové šanci. O další dvě minuty později už byl stav 4:1. Dudová našla z rohu Táňu Bínovu, která zvýšila na rozdíl tří branek. Do konce třetiny se dokázaly domácí hráčky prosadit ještě jednou. V 35. minutě vsítila branku Monika Matoušková.

Českobudějovické hráčky se prosadily ve 46. minutě. Barbora Zahradníková se ujala trestného střílení a s přehledem proměnila. Stav 5:2 ale nevydržel dlouho. Ve 48. minutě podruhé v utkání zavěsila Táňa Bínová. O slovo se poté přihlásila hostující Andrea Dostálová, která střelou od pravého mantinelu překonala Pavlíkovou. To však byla poslední budějcká radost. Do konce utkání se dokázaly prosadit už pouze hráčky Soběslavi. Nejprve poslala míček za záda Bartoníčkové Adéla Kubátová a po ní také Kateřina Tošerová. Domácí hráčky tak ovládly jihočeské derby 8:3.

„Stále nám schází lepší práce na hokejce a důraz. Propadli jsme ve druhé třetině, a to nás stálo zápas. Postrádal jsem na naší straně koncentraci. Znova jsme byli zbytečně vylučováni,“ konstatoval smutně trenér Luboš Hanšpach.

Štírky se mohou odrazit z předposledního místa tabulky již tento víkend. V sobotu přivítají ve Sportovní hale od 17 hodiny Chomutov a v neděli na stejném místě od 17:30 Litvínov.

Banes Florbal Soběslav - FBC Štíři České Budějovice 8:3 (2:1, 3:0, 3:2)

Góly a nahrávky: 13. Kubátová (Stachová), 14. Kabešová M. (Řezníčková), 21. Dudová (Kabešová M.), 23. Bínová (Dudová), 35. Matoušková (Kabešová M.), 48. Bínová (Stachová), 55. Kubátová (Bínová), 56. Tošerová (Kubátová) - 18. Janošťáková L. (Jedličková), 46. Zahradníková (TS), 53. Dostálová (Jedličková). Střely: 35:23. Vyloučení: 2:4. Využití: 0:1. Diváci: 99. Rozhodčí: Janda, Vraspír.

Banes Florbal Soběslav: Pavlíková (Drachovská) - Řezníčková, Matoušková, Nováková, Kabešová M., Stachová, Kostečková, Kabešová P., Dudová, Kubátová, Škodová, Tošerová, Bínová.

FBC Štíři České Budějovice: Bartoníčková (Zadinová) - Jedličková, Janošťáková P., Polívková, Dostálová, Strumínská, Janošťáková L., Zahradníková, Holmanová, Linhartová, Pohlová, Kašparová, Juhaňáková, Tichá.

Autoři | Foto Dominik Svobod

Štítky Soběslav, Mukařov, SK Dynamo České Budějovice, přesilová hra, Česká obec sokolská, FC Slovan Liberec, HC Verva Litvínov, Piráti Chomutov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štíři zdolali loňského mistra, ženy neuspěly v derby  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.