Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Nový rok oslavil 90 let. Nalítáno má přes 100 000 kilometrů

Antonín Kopecký oslavil kulaté devadesáté narozeniny a od kolegů ze spolku PŠK Borovany si vyslechl gratulace a přání. V cyklistickém sedle má desetitisíce kilometrů. Kvůli kolenu už ale další zřejmě nepřidá.

Do klubu Přátel šlapacího kola (dále jen PŠK Borovany) se přidal před 15 lety. „Všimli jsme si, že se umí hecnout, aby jezdil sám. Oslovil ho člen Jožka Malíků, jestli by se k nám nechtěl přidat,“ vzpomíná na začátek společných aktivit předseda spolku PŠK Karel Plzák. „A byla to dobrá volba. Mezi nás dědky výborně zapadl a co víc… občas nás i pořádně vyhecoval. Neměl problém s námi jet rychlostním průměrem 24 až 25 kilometrů.

Cyklističtí nadšenci z PŠK jezdí pravidelně alespoň dvakrát týdně na vyjížďky kolem Borovan. K tomu si přidávají i soustředění ve Frymburku nebo na Churáňově. „Vzpomínám si třeba na Zadov, jak jsme měli před sebou kopec u Nové Hutě. Nikomu se jet nechtěl, ale Tondovi jsme řekli, že pojedeme támhle nahoru a on bez odmlouvání sedl na kolo a už jsme ho neviděli. Žádné remcání,“ dodává další člen spolku Pavel Kroupa.

PŠKáři i na letošní Nový rok jeli pravidelnou vyjížďku. Zakončili ji u domu svého nejstaršího člena, který oslavil 90 let. „Moc mě mrzí, že jsem nemohl taky vyrazit. Zlobí mě ale koleno a na kolo už to není,“ řekl čerstvý oslavenec, který má přezdívku trenér. „Tonda je ale starší-mladší trenér. Věkem je totiž starší než všichni ostatní, ale služebně jako člen PŠK ne, proto mladší,“ dodává s úsměvem Plzák.

Koleno donutilo Kopeckého sesednout z kola v roce 2014. „Jezdil s námi do konce července a do té doby měl najeto od začátku roku přes 3100 kilometrů,“ upřesňuje Plzák. O rok dříve pokořil nejstarší člen PŠK na 5200 kilometrů a podobná čísla si držel i další předchozí roky. Jen za 15 let u PŠK najezdil přes 70 000 kilometrů.

Pravidelně jsem začal jezdit asi v 55 letech. Když mě kluci oslovili, byl jsem rád. Zažili jsme plno srandy,“ říká dále Kopecký, který o desetitisíce kilometrů pokořil hranici 100 000 najetých kilometrů v cyklistickém sedle. „Přesné číslo ale nevím.“

Tonda byl vždy suverénní na rovinkách. Neměl problém jet i po osmdesátce rychlostí 30 až 36 kilometrů za hodinu. Samozřejmě v kopcích už ztrácel, ale vždy to vyjel. Někdo z nás s ním vždy kopec vyjel, snížili jsme tempo a pak nás dojeli,“ dodává Kroupa s tím, že průměrný věk PŠKářů je 63 let.

Spolek plánuje také v letošním roce závody pro veřejnost – vrchaře, triatlon a závod pro děti. „Pokud to jen trochu půjde, nebude Tonda u toho chybět. Je to velký dříč a srandista. Pomůže nám s organizací. Vzpomínám si na jeden kopec na Šumavě. Funěli jsme jako blázni a když nás tam předjížděl, jen prohodil, že musíme šlapat, protože v kopci to neokecáme,“ řekl na závěr Kroupa.

I Budějcká Drbna se připojuje ke gratulantům a přeje panu Kopeckému všechno nejlepší a hlavně pevné zdraví.

Štítky cyklistika, jubileum, Antonín Kopecký, PŠK Borovany, Borovany, Pavel Kroupa, kopec, nový rok, Frymburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Nový rok oslavil 90 let. Nalítáno má přes 100 000 kilometrů  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.