Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Jihočeské lyžařské areály přišly kvůli nedostatku sněhu o miliony

O miliony korun přišli provozovatelé lyžařských areálů na jihu Čech kvůli neobvykle teplému začátku zimy a chybějícímu sněhu. Čím větší areál, tím větší ztráta. Například v největším areálu v Lipně nad Vltavou počítali v prosinci s příjmy o 15 milionů korun většími, než byly ty skutečné.

Do plánovaných tržeb spadají veškeré provozy, které do Skiareálu Lipno patří, tedy lyžařská škola, půjčovny i například prodejna. „Ztráta se určitě netýkala ubytovatelů a restauratérů, kteří měli své provozy naplněny,“ uvedl ředitel Skiareálu Lipno Petr Dušek a dodal, že pro turisty na naplánovaných pobytech vymýšleli alternativní programy. Otevřeli tu půjčovny kol, kolečkových bruslí a sjezdových koloběžek.

Situace se zlepšila až počátkem ledna, v areálu mohli spustit sněžná děla a začít zasněžovat. „Čtyřiadvacetihodinový provoz kompletního zasněžování vyjde na 600 tisíc korun. V provozu je běžně 50 děl a tyčí různých výkonů,“ řekl Dušek. Po zasněžení lipenské sjezdovky přitáhly lyžaře, v lednu se tak díky vysoké návštěvnosti daří ztrátu postupně snižovat.

Ztrátu oproti předpokládaným příjmům mají také v areálu na Zadově. „Je v řádech milionů korun, určitě už ji nedoženeme, i kdyby byla sezona až do května,“ uvedl provozovatel areálu Luděk Sáska. Kvůli nižším tržbám budou muset na Zadově letos ušetřit na plánované údržbě a investicích.

O 15 až 20 procent nižší tržby, než bylo v plánu, budou mít v areálu Monínec u Tábora. „Teď je zájem vyšší než v minulém období loňského roku. I tak ale budou naše tržby určitě o pět milionů nižší,“ řekl ředitel areálu Monínec Jaroslav Krejčí.

Extrémní nedostatek sněhu se výrazně dotkl i provozovatelů rodinné sjezdovky na Kvildě. „Vůbec jsme nepočítali s tím, že by i na Kvildě mohla nastat situace, kdy nebudeme schopni i přes všechno úsilí vysněžit sjezdovku do Vánoc,“ přidal provozovatel areálu Richard Jirouš. Vleky tu pustili až 2. ledna. „Vánoční tržby se nám dohnat nepodaří, ale náš areál je určen především pro děti a začínající lyžaře. Ztráta se tak pohybuje v desítkách tisíc korun,“ řekl Jirouš.

O stovky tisíc korun připravilo teplé počasí provozovatele areálu v Nové Bystřici na Jindřichohradecku. „Vánoční tržby tvoří zhruba třetinu z celkového objemu našich příjmů. Teď je zájem nebývalý. Vše záleží na počasí. Modlíme se, aby nepřišla obleva,“ uvedl provozovatel Michal Hána.

Zdroj ČTK

Štítky Česko, Lipno nad Vltavou, sjezdovka, Vodní nádrž Lipno, Monínec, Jaroslav Krejčí, Kvilda, Zadov, lyžařské středisko, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské lyžařské areály přišly kvůli nedostatku sněhu o miliony  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.