Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Lyžařské areály na Šumavě jsou otevřené, jinde zvažují konec

Podmínky pro lyžování na Šumavě jsou dobré. V provozu jsou téměř všechny areály od Lipna až po Kvildu. Zavřená je pouze sjezdovka ve Strážném na Prachaticku. Lyžuje se i na Monínci na Táborsku. Horší je to v areálu Kozí Pláň u Kaplice a v Nové Bystřici na Jindřichohradecku, kde zvažují konec sezony.

„Na Lipně připadlo v tomto týdnu asi pět centimetrů nového sněhu. Lyžaři mohou jezdit až na sedmi kilometrech sjezdovek, kde leží zhruba půl metru sněhu,“ uvedl ředitel areálu v Lipně nad Vltavou Petr Dušek.

Výborné podmínky nabízí areál Kobyla na Zadově. „Od včerejška (středy) nám napadlo dalších pět centimetrů prachového sněhu. Na sjezdovkách je až 65 centimetrů. Každý den kromě pondělí máme večerní lyžování,“ uvedl provozovatel areálu Petr Vondraš.

V provozu je i rodinná sjezdovka na Kvildě. V sobotu se na kvildské sjezdovce odehraje dětský karneval na lyžích. „Sraz masek je v 14 hodin v lyžařské škole,“ uvedl správce areálu ve Kvildě Richard Jirouš. Lyžuje se zatím i v Horní Vltavici. „V sobotu bude pro dopoledne sjezdovka uzavřená. Jede se u nás závod Bázumského poháru,“ uvedl správce Jaromír Kříž. Na Kubově Huti je dlouhodobě uzavřená nejdelší sjezdovka Obrovec. Jezdí se pouze na školní sjezdovce.

„Asi meleme z posledního. Sice jsme v provozu, ale sněhu ubývá. Navíc dnes v noci pršelo. Víkendové lyžování nemůžeme zaručit. Vše budeme řešit z hodiny na hodinu,“ uvedl ředitel areálu v Nové Bystřici Michal Hána. Vydatně pršelo i v areálu Kozí Pláň u Kaplice. „V týdnu jsme přerušili provoz. O lyžování nebyl zájem. Na víkend ještě zkusíme otevřít,“ řekl správce areálu Václav Mazák.

V okolí Kvildy i Zadova jsou jediné upravené lyžařské stopy v jižní části Šumavy. Díky Šumavskému maratónu, který se na Kvildě a sousední Modravě jel minulý víkend, jsou zde podle starosty Kvildy Václava Vostradovského ideálně připravené tratě. „Doporučuji trať z Kvildy na Bučinu, Černou horu a Stráž. Tam jsou perfektní stopy,“ uvedl.

V okolí Zadova je čerstvě upraveno 16 kilometrů běžeckých tras. „Ze Zadova na Zlatou studnu a Přilbu. Za Zadova na Nové Hutě. Upravený je i lyžařský stadion a kilometrová závodní trať,“ uvedl Petr Vondraš. Běžkovat je možné také v areálu Vodník ve Vimperku.

Foto upload.wikimedia.org | Zdroj ČTK

Štítky Šumava, sjezdovka, Kvilda, lyžování, Nová Bystřice, Kaplice, Vodní nádrž Lipno, Monínec, Zadov, okres Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžařské areály na Šumavě jsou otevřené, jinde zvažují konec  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.