Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Grand Prix Kamenného Újezdu začala venkovní část Jihočeského běžeckého poháru. Zvítězil David Vaš

Jihočeský běžecký pohár je v plném proudu, ale o uplynulém víkendu proběhl první venkovní závod. Grand Prix Kamenného Újezdu na 15 kilometrů. Tento závod se konal již po pětatřicáté.

Za solidního běžeckého počasí se na start závodu postavilo 140 běžců. Nejrychlejším z nich byl David Vaš, který reprezentuje barvy Sokola České Budějovice. Zvítězil s velkým náskokem. Jeho čas byl 50:33 minuty. Druhý nejrychlejší byl Josef Havlíček s časem 53:07. O dalších šest sekund za ním doběhl Jiří Csirik.

Ačkoliv zaběhl Vaš výborný čas, tak traťový rekord nevylepšil. Ten zaběhl v roce 1993 Leo Sobaňski a jeho hodnota je 46:10. Vaš si z toho ale nic nedělá. „Mám to čtrnáct dní do pražského půlmaratonu, takže jsem tenhle závod vzal jako test tempa. Šel jsem kilometr v průměru za 3:20 a cítil jsem se dobře. Chtěl bych půlmaraton běžet pod hodinu deset, tak snad se mi to povede,“ komentoval svůj výkon Vaš.

Letošní vítěz ale Jihočeský běžecký pohár  příliš neběhá. „Nejsem ten typ, který přijede a vyhraje. Raději soupeřím s ostatníma. Ale chtěl jsem si otestovat tempo. Jsou tady kopce, v nich jsem se cítil silný a v závěru jsem měl ještě dostatek sil,“ popsal Vaš.

Nicméně Grand Prix Kamenného Újezdu nebyl jediný závod Jihočeského běžeckého poháru, který Vaš absolvoval. Za týden se chystá na závod, který se uskuteční v Hluboké nad Vltavou.

Jaké jsou ale další ambice tohoto závodníka? „Už mám naplánovanou skoro celou sezonu. Jako první je pražský půlmaraton. Potom za dalších čtrnáct dní Run Tour v Českých Budějovicích. To bude taky takový spíš volnější závod.  Potom je vrchol MČR na deset kilometrů na dráze v Berouně a pak už budu všechno směřovat do Tábora na MČR na dráze na pět kilometrů. Pak se zase přesunu na vrchy, kde se poběží republika a možná bude i nějaká šance na kvalifikaci na mistrovství světa, ale to je těžké,“ poodhalil svůj plán šestadvacetiletý závodník.

V ženské části zvítězila Gabriela Loskotová, která také svým soupeřkám nedala šanci a s časem 1:01:16 jasně ženský závod opanovala. V celkovém pořadí si připsala osmnácté místo. Druhou ženou, která doběhla do cíle, byla Iva Milesová v čase 1:09:02. Třetí skončila o 35 sekund pomalejší Gabriela Tomášová.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Grand Prix, půlmaraton, České Budějovice, Josef Havlíček, Gabriela Loskotová, Iva Milesová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Grand Prix Kamenného Újezdu začala venkovní část Jihočeského běžeckého poháru. Zvítězil David Vaš  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.