Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Na Nových Mlýnech dominoval Štěpán Sivý

Již tradičním závodem, který je nejen po organizační stránce, ale také i po závodní stránce nejprestižnější v České Republice je M. B. Keramika Pálavská regata 2016. Přes sto jachtařů z České republiky, Rakouska, Slovenska a Španělska poměřili svoje síly na Novomlýnských nádržích v malebné krajině pod Pálavskými vrchy.

Jižní Čechy měli své zástupce ve třech lodních třídách - Evropa, Laser a Devoti One. Výprava šesti jihočeských závodníků se utkala v nejpočetnější lodní třídě Evropa, kde celkově závodilo třicet dva jachtařů. Předpověď větru byla spíše podprůměrná, nicméně závodní komise včele s jihočeským hlavním rozhodčím Karlem Lukshem byla profesionální. Páteční den se za slunného počasí čekalo do pozdního odpoledne, kdy se podařilo uskutečnit jednu rozjížďku. Nejlépe se z jihočeské výpravy vedlo jediné dívce Petře Ondíkové (JO Slavoj Hluboká nad Vltavou), která ve velmi slabém větru obsadila druhé místo.

Povětrnostní podmínky se v sobotu dopoledne nepatrně zlepšili a tudíž strat druhé rozjížďky se konal již v dopoledních hodinách. Bohužel vítr nebyl dostatečně stálý a často měnil směr. Z důvodu neregulérnosti podmínek se komise rozhodla rozjížďky přerušit. Až po 13:00 byl pokus na odstartování další rozjížďky úspěšný. I přes slabý vítr, který ne všech závodníkům vyhovoval, byla zkrácená rozjížďka pro lodní třídu Evropa započítaná do celkového pořadí. I v těchto podmínkách se nejlépe vedlo Petře, která si připsala první místo a druhé místo obsadil Štěpán Sivý (oba JO Slavoj Hluboká nad Vltavou).

Po krátké obědové pauze se komise rozhodla naplánovat další odpolední rozjížďky. Tento krok byl více než zdařilí, protože se jachtaři konečně dočkali větrných rozjížděk. Další tři sobotní rozjížďky rozhodli o celkovém pořadí, neboť nedělní den již kvůli tlakové výši vítr nepřinesl. Nejlépe si při nich vedl Štěpán Sivý, který si připsal další dvě první a jedno druhé místo, který vyrovnanými si výsledky zajistil celkové vítězství před druhým Markem Směšným z JK Prospějova a třetím Sergim Perézem ze Španělska. V celkovém pořadí dívek se Petra Ondíková umístila na druhém místě.

Celkové pořadí jihočeskách jachtařů:

Lodní třída Evropa (32 závodníků)

1. Štěpán Sivý
5. Petra Ondíková
14. Ondřej Matoušek
15. Matěj Matoušek
19. Jiří Žíla
30. Dušek Josek

Lodní třída Laser (15 závodníků)

12. Ondřej Vachel

Lodní třída D-one 

2. Marek Bachtík
 

Autoři | Foto Martin Haleš

Štítky Česko, jachtař, Španělsko, Jihočeský kraj, Evropa, Rakousko, Slovensko, Pavlovské vrchy, Hluboká nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Nových Mlýnech dominoval Štěpán Sivý  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.