Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Rallye Český Krumlov ovládl opět Jan Kopecký

Suverénní triumf si připsal ve 44. ročníku Rallye Český Krumlov obhájce vítězství z loňského roku Jan Kopecký. Tovární jezdec týmu Škoda Motorsport zvítězil na jihu Čech už potřetí. Druhý skončil jeho týmový kolega. O 39 sekund zaostal za Kopeckým Švéd Pontus Tidemand. Kopecký si tak upevnil vedení v průběžném pořadí mistrovství České republiky.

Zatímco loňský ročník byl vyrovnaný a Kopecký se rval s Pechem o vítězství až do poslední rychlostní zkoušky, tak letos nebylo o vítězi téměř pochyb. Pozdější vítěz kraloval už od první rychlostní zkoušky. Po první etapě měl náskok 35 sekund a ve druhé ho navýšil na konečných 39,8 sekundy.

„Musím přiznat, že jsem už po náročné Portugalské rallye, kterou jsem absolvoval minulý týden, cítil únavu. I když jsme na druhou stranu byli rozjetí. Jsem rád, že se mi to takhle podařilo přežít a uspět,“ sdělil šťastný vítěz soutěže.

Po první etapě však byl ve hře o pódiová umístění ještě Václav Pech, závodící s Porsche 997 GT3. A ačkoliv se čekalo, že se s tímto vozem nebude držet na předních příčkách, opak byl pravdou. Do druhé etapy už však kvůli technickým problémům nenastoupil. Zkušeného jezdce vyřadily ze hry problémy s převodovkou. „Nechtěli jsme ji vzhledem k její ceně poškodit a momentálně nejsme schopni ji za daný čas vyměnit. Proto jsme se rozhodli z rallye odstoupit,“ vysvětlil Pech.

Třetí místo tak nakonec bral Miroslav Jakeš s Citroënem. Tomu na stupně vítězů pomohla diskvalifikace Jana Dohnala, který tankoval mimo tankovací zónu. „Musím říct, že na poslední zkoušce bychom asi nezajeli ten čas, co Honza Dohnal, ale bohužel to rozhodnul ještě on před startem, protože tankoval mimo tankovací zónu a viděli ho sportovní komisaři. My jsme tím pádem zvolnili, protože jsme věděli, že přijde nějaký trest,“ prozradil Jakeš.

Letošní ročník opět zavítal na českobudějovické výstaviště, na které přišlo opět obrovské množství fanoušků. Letos se ale neodjely všechny naplánované rychlostní zkoušky. Ve druhé etapě byl zrušený průjezd Malonty, které den předtím postihla silná bouřka s kroupami. Z bezpečnostních důvodů tak byla tato erzeta zrušena.

Svůj pátý ročník má za sebou taky New Energies Rallye, tedy rallye pro automobily s alternativním pohonem. Z vítězství se radoval největší favorit Ital Nicola Ventura. Této soutěže se ale také zúčastnila posádka Budějcké Drbny ve složení Lukáš Dvořák a Matěj Matoušek. Ti nakonec skončili na osmnácté pozici z 53 posádek. „Vůbec poprvé jsem seděl za volantem elektrovozu a musím říct, že to nebylo špatné. Páteční etapa se nám tolik nevydařila, ale můžeme si za ni začátečnickou chybou. Musím pochválit organizátory za rychlostní zkoušku na výstavišti, kde už to trochu připomínalo klasickou rallye, protože jsem naplno sešlápl pedál. Skvěle jsme se připravili na sobotní etapu, kde jsme zaváhali jenom jednou u Boletic a na dalších rychlostních zkouškách jsme dokázali porazit i celkové vítěze z Itálie nebo nejlepší českou dvojici. Po prvním dni jsme podávali protest, u kterého jsme uspěli a trochu jsme se posunuli výš výsledkovou listinou, konkrétně z třicátého místa na šestadvacáté. Konečné osmnácté místo je celkem slušný úspěch, i když jsme před závěrečnými protesty byli patnáctí a dokonce jsme porazili bývalého šéfa Škoda Auto Vratislava Kulhánka. Po pátku jsem bral celkové dvacáté místo, z patnáctého jsem byl nadšený, ale v závěru beru i to osmnácté na první start v takové soutěži. Ale mezi třiapadesáti účastníky jsme mohli, nebýt naší začátečnické chyby, klidně skončit mezi nejlepšími pěti posádkami,“ zhodnotil nám vystoupení své posádky Lukáš Dvořák, šéfredaktor Budějcké Drbny.

44. Rallye Český Krumlov

Pondělí, 30. května 2016, 17:10

44. Rallye Český Krumlov
44. Rallye Český Krumlov

Autoři | Foto Dominik Svoboda, Jan Luxík

Štítky Jan Kopecký, rallye, Český Krumlov, Česko, Škoda Motorsport, Václav Pech, soutěž, Lukáš Dvořák, Miroslav Jakeš, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rallye Český Krumlov ovládl opět Jan Kopecký  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.