Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

První zahraniční turnaj karatisté zvládli. Teď míří do Chorvatska

Poslední dva turnaje v první polovině roku si českobudějovický oddíl TJ Karate naplánoval v zahraničí. Minulý týden v Rakousku vybojovali Jihočeši tři medaile. Nadějní junioři vyrazí o víkendu do Umagu.

Turnaj v Rakousku hodnotí trenérka Lucie Veithová a říká: „Medailí mohlo být více. Víme, v čem byl problém a pokusíme se to napravit.“

Na Austrian Junior Open jelo sedm závodníků a přivezli jste tři medaile. Z tohoto pohledu jste spokojená?
Dá se říct, že ano. Závodníci podali adekvátní výkony. Nikdo z nich nezklamal. Získali jsme jedno stříbro a dvakrát bronz. Mohlo být však o jednu medaili navíc. Adriana Crhonková v kategorii juniorky do 53 kilogramů po vyrovnaném boji o bronzovou pozici prohrála s nizozemskou závodnicí po stavu 0:0 na verdikt rozhodčích. 

Marek Řeřicha získal stříbro. Potvrdil na tomto turnaji, že se umí pravidelně umisťovat na evropské scéně mezi nejlepšími?
Marek má velký potenciál. Když se pro nějaký důležitý turnaj v sezoně nadchne, dokáže cokoliv. Pravidelně dokazuje, že se umí prosazovat mezi závodníky mezinárodní úrovně. Na tomto turnaji se ve finálovém boji utkal se švýcarským rivalem Kabashi Kolem, na kterého narazil rovněž ve finále na mistrovství Evropy 2015. 

Veronika Halodová a Monika Bürgerová vybojovaly shodně třetí místa. Zhodnoťte jejich výkony.
Veroniku se mi bohužel nepodařilo odkoučovat, protože ve stejnou dobu nastupovala Adriana s Monikou k zápasům o třetí místo. Monči výkon bych však z celé výpravy vyzdvihla nejvíce. V prvním kole remizovala s chorvatskou favoritkou a mistryní světa 2015 a opravdu těsně s ní prohrála na verdikt rozhodčích 2:3. V repasáži poté zkušeně porazila italskou a švýcarskou závodnici s několikabodovým rozdílem. Monča v žádném zápase neinkasovala jediný bod.

Co další závodníci? Měl někdo našlápnuto k úspěchu?
Myslím si, že příležitost probojovat se na medailovou pozici měla i Klára Halodová, bohužel to nevyšlo. Víme, v čem je problém a pokusíme to napravit. Tomáš Gabriel měl asi nejvíce obsazenou kategorii, co se týče kvality a počtu závodníků. Škoda, že jeho soupeř prohrál o postup do finále a Tomáš tak ztratil šanci dostat se do repasáže. 

Hlavní trenér Miroslav Hýsek: V létě nás čeká klubové i reprezentační soustředění.

První polovinu roku zakončíte o víkendu v chorvatském Umagu. Kolik lidí tam pojede a jaké jsou cíle?
Do Umagu jsme chystali větší výpravu, ale nakonec pojedou jen dva závodníci - Marek Řeřicha a Aneta Růžičková. Tento turnaj je velmi dobře obsazen hlavně v juniorských kategoriích, ale věřím, že naši závodníci se dokážou prosadit.

Kdy začne příprava na druhou polovinu roku?
Nyní máme tři neděle volna a poté začínáme týdenní přípravou na Czech National Youth Campu v Drahoníně a ihned poté na klubovém soustředění v Albrechticích. Finální příprava bude poslední týden v srpnu s reprezentací Česka na Jizerce.

Budete v září přibírat se startem nového školního roku další zájemce o karate?
Ano, určitě. Ve středu 7. září od 17 hodin je první oficiální náborový den a věřím, že dorazí stejně tolik zájemců jako v loňském roce.

Kdo se může přihlásit a co si musí vzít?
Do náboru karate přijímáme děti od 6 let věku a přibíráme jak dívky, tak kluky. Na první trénink si stačí vzít tepláky či šortky a tričko. Cvičíme naboso a bezpečnostní podlaze tatami.

Kromě karate se věnujete i nejmenším dětičkám ve sportovní přípravce. Představte tento program.
Ano, to je pravda. Tento program běží už čtyři roky a je velmi úspěšný. Do sportovní přípravky se mohou přihlásit děti od tří let věku. U dětí se soustředíme na rozvoj pohybových schopností a dovedností. Snažíme se děti naučit jak základy gymnastiky, tak i například jak chytit či hodit míč. Hlavní zásadou je u dětí rozvíjet pohybovou všestrannost. 

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Chorvatsko, karate, Umag, Rakousko, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První zahraniční turnaj karatisté zvládli. Teď míří do Chorvatska  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.