Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Čtyři roky příprav se pokusí bojovníci TJ Karate zúročit v nominaci na olympiádu v Tokiu

Novým sportem na olympiádě v Tokiu v roce 2020 bude karate. A velkou radost z toho mají v oddíle TJ Karate České Budějovice, který patří dlouhodobě k české špičce. Trenér Miroslav Hýsek již začal plánovat dlouholetou přípravu a hovoří o šancích jeho svěřenců.

Co se pro vás mění?
To je strašně těžké říct. Vše se bude teprve řešit. Nicméně se nám již teď otevírají nové možnosti, protože karate bude více vidět. Můžeme být zajímavějšími pro partnery a doufám, že díky tomu se staneme profesionálními sportovci.

Už znáte nominační kritéria pro postup na olympiádu?
Co jsem slyšel, tak předběžně jsou vypsané tři kategorie mužských i ženských váhovek. A v každé by mělo být 10 lidí. Dohromady by se na olympiádu z celého světa mělo dostat 60 až 80 závodníků. O čem se spekuluje, tak turnaje by se měli zúčastnit mistři kontinentu, medailisté z Premier League a případně i karatisté s divokou kartou. Vše se ale bude podle mě ještě vyvíjet.

Kolik závodníků by se teoreticky ze současného oddílu mohlo za čtyři roky o olympiádu porvat?
To je strašně těžké říct. Vzhledem k tomu, že máme nadané závodníky ve věku 17 a 18 let, tak za čtyři roky budou v největším věku své kariéry. Měli by mít sami zájem se o nominaci porvat. Bude to ale strašně těžké... Kluby z Itálie, Francie, Španělska, Ázerbájdžánu, Turecka nebo Japonska jsou profesionální a museli bychom jít přes jejich nejlepší závodníky.

To, že se karate dostalo na olympiádu, je epizodní záležitost díky umístění do Japonska, nebo je tam výhled, že se udrží déle?
Je to ukázkový sport a pak se uvidí. V současnosti těžko říct, jestli bude i na olympiádě v roce 2024.

Budete muset navýšit rozpočet, abyste změnili koncepci klubu a přizpůsobili chod klubu nominačním turnajům?
Myslím si, že ne. Kvalifikace bude strašně těžká, takže o ni nebude moci usilovat třeba patnáct lidí. Půjde o jednotlivce. U těchto nadějných závodníků se pokusíme sehnat individuální sponzory. Jejich koncepci upravíme tak, že půjde o čtyřletý cyklus završený nominačními turnaji. Musíme jít krok po kroku a v součtu to pak může přinést úspěch.

Je olympiáda pro vás osobně nyní jasný cíl číslo jedna?
Samozřejmě, že mě hodně láká účast na olympiádě. Láká mě zažít atmosféru. Pro sportovce i trenéra je olympiáda vrchol veškerého snažení. Pokud by se nám povedlo dostat na olympiádu někoho z TJ Karate, znamenalo by to, že by patřil k nejlepším karatistům světa. 

Štítky karate, Letní olympijské hry 2021, olympijské hry, České Budějovice, Japonsko, Premier League, Itálie, Turecko, Francie, Španělsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři roky příprav se pokusí bojovníci TJ Karate zúročit v nominaci na olympiádu v Tokiu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.