Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Jihočeští jachtaři na Balatonu brali bronz

Od minulé soboty probíhalo na maďarském Balatonu mistrovství Evropy juniorů v lodní třídě pirát. Letos se o mistrovský titul vydaly bojovat tři jihočeské posádky ve složení Štěpán Sivý a Ondřej Matoušek, Jiří Žíla a Josef Dušek a Michal Novotný s Janem Valentou.

Po sobotním a nedělním proměřování se v pondělních dopoledních hodinách uskutečnilo slavnostní zahájení závodu a následný odklad první rozjížďky, který byl zapříčiněn slabým větrem. Slabý vítr bohužel přetrvával i po celé úterý a jachtaři tak nabírali síly na hlášený silný vítr, který měl ve středu přijít.

Středeční ráno se opravdu neslo ve znamení větru, který na Balatonu foukal o síle 8 až 10 m/s s nárazy až 12 m/s. V silném větru se odjely dvě krásné rozjížďky, které však byly nad síly juniorů a organizátoři poslali celé startovní pole na břeh. „Vítr byl náročný, ale jelo se mi dobře. Na Balatonu byly větší vlny, což se ukázalo, především pro nezkušené posádky, jako velký problém. Závodili jsme v podstatě s deseti loďmi,“ komentuje první den na vodě Štěpán Sivý. „Největší problém jsem měl s vlnami, které jsem tu ještě nezažil,“ doplňuje Jiří Žíla. Silný vítr a vlny zaskočil i dvě německé posádky, jejichž posádky se  zranily a žádaly komisi o náhradu člena posádky.

Další den již vítr polevil a držel se na síle 5 m/s, přičemž se nárazy opět blížily 10 m/s. V tomto větru se odjely krásné čtyři rozjížďky a závodníci se vrátili na břeh, kde netrpělivě čekali na výsledky závodu. „Jelo se mi dobře, ale i když vítr polevil, pořád to bolelo,“ říká Ondřej Matoušek. Štěpán Sivý a Ondřej Matoušek obsadili skvělé třetí místo, přičemž byli bodově na shodu s druhým. Jiří Žíla a Josef Dušek se umístili na 24. místě a Michal Novotný s Janem Valentou obsadili 27. místo.

Štítky Balaton, Michal Malátný, Jan Valenta, Evropa, vichřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští jachtaři na Balatonu brali bronz  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.