Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Historický úspěch chtějí softbalistky Ledenic ještě vylepšit. Šanci na úspěch vidí i trenér

Postupem do finále extraligy uhrály hráčky Žraloků Ledenice nejlepší úspěch klubu. Po vyřazení druhých Kunovic si chtějí Jihočešky vyšlápnout i na nejlepší tým základní části – Joudrs Praha. Za týden se série přesune na jih Čech. Trenér Aleš Pavel připravil pro hráčky analýzy u videa a chce favorita potrápit.

V semifinále extraligy jste se utkali s papírově silnějšími Kunovicemi. Přehráli jste je ale ve třech zápasech. Byl postup jednodušší, než jste čekali?
Čekali jsme, že to bude vyrovnaný boj. Na zápasy jsme se pečlivě připravovali. Navíc jsme i hráčky Kunovic skautovali, abychom měli detailní rozbory.

Zhodnoťte jednotlivé zápasy.
V prvním utkání se nám povedla hned první směna, ve které jsme dali čtyři body. Veronika Pecková ho odházela bez hitu, takže nám stačili body z úvodní směny. Ve druhém zápase to bylo vyrovnanější, Kunovice byly nebezpečnější. Před koncem zápasu jsme vedli 4:3. Povedlo se nám zvýšit na 5:3, ale v sedmé směně Kunovice snížily. Na plné mety pak dál tlačily, ale udrželi jsme výsledek. Byl to nejtěžší zápas.

A třetí zápas na hřišti Kunovic?
Poslední zápas série jsme vyhráli 2:0. Od začátku zápasu jsme je tlačili, ale prosadili jsme se až ve čtvrté směně. Tereza Pochobradská získala druhou metu, pak ji Veronika Pecková dvoumetrovým odpalem posunula na trojku. Dále odpálily Jana Borovková a Veronika Čermáková. Za to holky získaly body. Výsledek jsme si už pak pohlídali. Čekali jsme, že nás Kunovice více potrápí. V sezoně jsme s nimi hráli na zápasy 1:3. Dobře jsme se na ně ale připravili.

Čeká vás finále s vítězem základní části extraligy - Joudrs Praha. I s nimi máte letos bilanci na zápasy 1:3. Měl jste pro hráčky speciální přípravu i na favorita soutěže?
Joudrs máme také natočené. Dělali jsme skauting v poháru, takže příprava byla podobná jako na Kunovice. Součástí bylo i video a analýzy hráček. Joudrs je těžký soupeř. V sezoně jsme s nimi hráli vždy do poslední směny nebo tiebreak. Naše taktika bude pokračovat ve skvělé obraně a dobré palbě. Máme na jejich nadhazovačky připravený plán.

Vycházel jste v přípravě na finále i ze vzájemných zápasů? Jaké máte poznatky, když jste s nimi již čtyřikrát hráli?
Podle mě bude rozhodovat, kdo dá víc hitů a komu se hity v dané směně pospojují a promění v body. Čekám, že zápasy budou hodně vyrovnané a budou končit 2:0, 2:1, 1:0… Oba týmy mají výbornou obranu s reprezentantkami. Navíc oba týmy táhnou nadhazovačky. My máme Veroniku Peckovou, Joudrs má posilu z Ameriky (Alyson Ruth Spinasová – pozn .autora) a Lucii Zappovou. Všechny jsou vynikající.

Zítra začínáte na hřišti Joudrs. Byli byste radši, kdybyste měli jako první výhodu domácího prostředí?
Asi by to bylo lepší. S Kunovicemi nám to pomohlo. Měli jsme v zádech fanoušky, a když byly vypjaté situace, tak nám to pomohlo. Joudrs budou mít dobrou diváckou kulisu.

Jste kompletní?
Ano. Nikdo zraněný není. Měli jsme problémy v poháru, který jsme ani nedohráli. Ale během září se naštěstí všechny hráčky daly dohromady.

Vyjádřete v procentech vaše šance ve finále.
Podle mě je to 50 na 50. Oba týmy mají zkušené hráčky a rozhodovat budou detaily.

V případě vítězství by na vás čekal Pohár mistrů. Je to velké lákadlo?
Rádi bychom si ho zahráli (úsměv). Možná při shodě okolností bychom mohli mít pohár jistý již teď, protože hráčky Joudrs vyhrály pohár Final Four. Ale přiznám se, že jsem to zatím nezkoumal, protože se soustředíme na finále.

Ohledně postupu se Drbna zeptala výkonného ředitele České softballové asociace Vojtěcha Albrechta.

„Družstvo Žraloci Ledenice bohužel zatím nemá zajištěnou účast v evropském poháru. Tu si může vybojovat pouze vítězstvím ve finálové sérii extraligy. Pokud oddíl SK Joudrs Praha obhájí vítězství v extralize, bude druhým týmem kvalifikovaným na evropské poháry tým Snails Kunovice, který ve Final Four ve finále s Joudrs prohrál.“

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky softbal, Ledenice, Joudrs, finále, extraliga, SK Joudrs Praha, Česko, Pohár mistrů, Snails Kunovice, Česká softballová asociace, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historický úspěch chtějí softbalistky Ledenic ještě vylepšit. Šanci na úspěch vidí i trenér  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.