Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Úspěšný víkend Štírů! Muži porazili lídra soutěže, ženy berou ze severu šest bodů

Veleúspěšný víkend mají za sebou florbalisté a florbalistky největšího jihočeského florbalového klubu. Štíři v rámci Národní ligy zajížděli do Plzně, které v úvodních třech duelech neztratila ani bod. Budějčáci však byli úspěšní a zvítězili 7:6. V úterý 11. října na ně od 19 hodin čeká v 5. kole Poháru České pojišťovny superligová Bohemka. Ženy se vydaly na severský trip, ze kterého vezou plný počet bodů. Nejprve zničily Litvínov 7:1 a o den později přehrály Chomutov 8:5.

První šanci ve vyhecovaném zápase Plzně a Štírů měl hostující Havelka, který se dostal k zajímavé dorážce, ale přestřelil. Jihočeši byli lepší, ale jejich tlak zastavilo Melíškovo vyloučení. V oslabení bylo ale odpískáno trestné střílení ve prospěch hostů, ke kterému se postavil Jindřich Hrdý a bekhendovým blafákem překonal Mücka. Jenže ještě v té samé přesilovce dokázala Plzeň vyrovnat. Täuber našel křížnou přihrávkou Jiřího Paďourka, který zkušeně zavěsil. Půl minuty nato Západočeši dokonce vedli. Karel Eichler se opřel z první do míčku a propálil bezmocného Švehlu. Šance si v první třetině připravil ještě domácí Nicklas, ale budějcký brankář byl výborný a nadvakrát ho vychytal. Na druhé straně mohl srovnat Havelka, kterého při úniku dvou na jednoho našel Měřička, ale prvně jmenovaný skákavý míček netrefil.

Na začátku prostřední periody bylo vyrovnáno. Lukáš Malý nachytal Mücka na bližší tyči a mohl se radovat. Uplynula minuta a Štíři vedli. Malý nahodil na Jindřicha Hrdého a ten tečoval za Mücka. To, co poté předvedl na hřišti domácí Eichler, se ve florbalu tak často nevidí. Nejprve dostal dvě minuty za hrubost a poté pět plus do konce utkání za nesportovní chování. Dostal červenou kartu tři, tedy nejvyšší trest, který lze ve florbalu udělit. Eichlera tak čeká disciplinární řízení. Sedmiminutovou přesilovou hru ale Štíři využili pouze jednou, kdy se prosadil Michal Měřička. Hosté tak vedli poprvé o dvě branky. Ve 37. minutě ale přišlo snížení. Jaromír Täuber se z ničeho nic zjevil před Švehlou a vstřelil třetí branku domácích. Do konce druhé dvacetiminutovky Plzeňští dokonce vyrovnali. V přesilové hře se z výběhu prosadil David Šůs.

Na řadu tak přišla třetina s pořadovým číslem tři. A v ní se jako první opět prosadily České Budějovice. Michal Měřička se dostal do samostatného úniku a bekhendovou kličkou překonal Mücka. Šestou branku Jihočechů zaznamenal Ondřej Havelka, kterému k ní pomohl špatným výhozem domácí brankář. Zkušený hostující šutér už neměl se zakončením problém. Západočeši se ale nevzdávali a díky šťastnému gólu Davida Šůse se dostali na dostřel. V 54. minutě dokonce srovnali na 6:6. Paďourek přenesl hru na Štejra, který krásnou přihrávkou vybídl ke skórování Filipa Rybnikára a ten se nemýlil. Závěr ale zvládli lépe Štíři. Přesně 80 sekund před koncem zkompletoval hattrick v přesilové hře Michal Měřička a tři body tak přisoudil svému týmu. Jihočeši nakonec zvítězili 7:6.

„Delegát utkání se nechal po zápase slyšet, že takhle nenávistné pohledy obou týmů za své působení ještě neviděl. Podle mě to ale zas taková senzace nebyla. Zápas sice tvrdý, hodně vyloučení, ale pamatuji i daleko více vypjatějších utkání. Velký rozdíl oproti minule byl v naší sestavě. Jeli jsme v plných, to je celkem v osmnácti hráčích. Také jsme téměř celý zápas hráli na tři lajny. První třetina celkem oťukávací. Zápas se měl lámat ve druhé třetině, kdy šla Plzeň na sedm minut do oslabení. Naneštěstí jsme neprokázali zabijácký instinkt, jelikož jsme vstřelili jenom jeden gól a Plzeň tak nechali v zápase. Nicméně pozitivním důsledkem toho byla divácky atraktivní třetí třetina, kdy za stavu 4:4 jsme nejdříve odskočili do dvougólového vedení my, aby následně soupeř srovnal. V závěru zápas rozhodla hloupost domácích, když špatně střídali. Přesilovka se tentokrát povedla a dokráčeli jsme si tak pro výhru na horké západočeské půdě. Zpětně hodnoceno, dopustili jsme se v zápase řady hloupých chyb. Bohužel pro Drbnu bylo vyhlášeno informační embargo a o naší současné strategii se ve světle úterního šlágru se superligovou Bohemkou nemohu z taktických důvodů zmiňovat. Nezbývá tak, aby si fanoušci 11. října od 19 hodin našli cestu do Sportovní haly a sami se tak přesvědčili, čím že to drtíme své soupeře,“ obsáhle zhodnotil zápas kapitán Michael Kudláček.

Jak již zmínil, na Štíry teď čeká prestižní zápas pátého kola Poháru České pojišťovny. V úterý 11. října se od 19 hodin utkají v českobudějovické Sportovní hale s pražskými Bohemians.

FbŠ Bohemians mají v Tipsport superlize odehrány pouhé tři zápasy, ve kterých si připsali dvě výhry a jednu porážku. Naposled zdolali nováčka z Kladna 12:9 a v tabulce jsou tak na šestém místě. Nejproduktivnějším hráčem Pražanů je Martin Kisugite, jenž si ve třech duelech připsal tři branky a čtyři asistence.

Jihočeši tak mohou pouze překvapit, ale o postup do osmifinálové skupiny se porvou jako nikdy předtím.

FbC Plzeň – FBC Štíři České Budějovice 6:7 (2:1, 2:3, 2:3)

Branky a nahrávky: 12. Paďourek (Täuber), 13. Eichlet (Linc), 37. Täuber, 37. Šůs (Kleiner), 53. Šůs (Kleiner), 54. Rybnikár (Štejr) – 12. Hrdý (TS), 23. Malý (Hrdý), 25. Hrdý (Malý), 29. Měřička (Havelka), 49. Měřička (Švehla), 53. Havelka, 59. Měřička (Hejplík). Střely: 24:40. Vyloučení: 7:6 + 5 + ČK3 Eichler (PLZ). Využití: 2:2. Diváci: 95. Rozhodčí: Knap, Kněžík.

FbC Plzeň: Mück (Ščurko) – Šůs, Zítek, Štejr, Nicklas, Katolický, Kuneš, Eichler, Khek, Rybnikár, Linc, Zábran, Paďourek, Fencl, Němeček T., Täuber, Němeček Š., Kleiner.

FBC Štíři České Budějovice: Švehla (Kunst) – Staněk, Kudláček, Valdauf, Hrdý, Hejplík, Froněk, Vilímek, Žáček, Havelka, Bíca, Měřička, Melíšek, Klouda, Malý, Svintek, Slepička.


Štírky mířily na sever Čech. V prvním zápase nedaly šanci Litvínovu, který porazily 7:1.

První branku vstřelily Jihočešky opět velmi brzy a to už po třinácti sekundách hry. Po samostatné akci se trefila Veronika Jedličková. Hra poté byla plná nepřesností a ani jeden trenér nemohl být s výkonem svých svěřenkyň spokojený. Ale v sedmé minutě se hostující hráčky prosadily podruhé. Tentokrát vsítila po přihrávce Jedličkové Andrea Dostálová. O tři minuty později už byl rozdíl třígólový. Úspěšnou střelkyní byla juniorka Eliška Zimová. Do konce třetiny už se nic zajímavého nestalo a štírky tak po dvaceti minutách vedly 3:0.

I druhou třetinu začaly rychlým gólem. Z trestného střílení se prosadila Veronika Šraierová. Poté si slabší chvilku vybrala Bartoníčková, kterou prostřelila Lada Flachsová. Byl to však do konce zápasu jediný úspěch domácího týmu. Téměř přesně po půl hodině hry ale hráčky z Českých Budějovic své vedení opět navýšily. Podruhé v zápase se trefila Eliška Zimová.

Poslední část probíhala podobně jako ty předchozí. Nehrál se příliš pohledný florbal, ale štírky využily téměř vše, co měly. Ve 46. minutě dala svou druhou branku Veronika Jedličková a České Budějovice vedly už 6:1. Veronika Jedličková zkompletovala v 52. minutě dokonce hattrick a dala tak zápasu definitivní tečku. Štírky zvítězily jasně 7:1.

„Z naší strany to nebyl vůbec povedený výkon, protože jsme se přizpůsobili hře soupeře. Bylo to pro nás trápení, ale ceníme si tří bodů. Víme, na čem máme dál pracovat,“ řekl k zápasu trenér Luboš Hanšpach.

SK Bivojky Litvínov – FBC Štíři České Budějovice 1:7 (0:3, 1:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 23. Flachsová (Kasalová) – 1. Jedličková, 7. Dostálová (Jedličková), 9. Zimová, 21. Šraierová (TS), 31. Zimová (Čečková), 46. Jedličková (Sýkorová), 52. Jedličková (Strumínská). Střely: 31:38. Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváci: 41. Rozhodčí: Scholz, Andrea.

SK Bivojky Litvínov: Ziegelbauerová (Kadlecová) – Skalická, Kasalová, Prosná, Pechánková, Kornalíková, Mašková, Bernhartová, Langová, Flachsová, Bártová, Budská, Nováková, Černá, Urbášková, Kokšálová.

FBC Štíři České Budějovice: Bartoníčková – Jedličková, Šraierová, Sýkorová, Dostálová, Strumínská, Zahradníková, Linhartová, Minářová, Zimová, Čečková, Kratochvílová.


V nedělním zápase s Chomutovem otevřely štírky skóre za začátku sedmé minuty. Minářová dala žabičku na Elišku Juhaňákovou, která doklepla balonek do branky. Zvýšit vedení mohla Zahradníková, ale její tvrdou střelu Lerchová vyrazila. Místo toho tak přišlo vyrovnání, o které se postarala Lucie Kopýtková. Jihočešky mohly jít ještě do konce třetiny do vedení, ale přečíslení tři na dva nevyužily.

Druhou třetinu odšpuntovaly hostující hráčky rychlým gólem. Po půlminutě hry nahrávala Juhaňáková na střed Kristýně Minářové, která střelou k tyči vrátila vedení na stranu florbalistek z Českých Budějovic. Jenže netrvalo dlouho a přišlo další vyrovnání. Tentokrát z hole Natálie Janouchové. Ve 28. minutě se v přesilové hře prosadila Michaela Sýkorová a štírky potřetí v zápase vedly. Početní výhoda ale byla využita i na druhé straně. Šťastnou střelkyní byla Simona Chodurová. S góly se v tu chvíli roztrhl pytel. Na 4:3 pro hosty upravila Zuzana Linhartová, která se v tomto utkání přesunula z obranných řad do útoku. Jenže po čtvrté brance štírek, přišlo čtvrté vyrovnání Chomutova a opět se trefila Simona Chodurová. Pátou branku hráček z jihočeské metropole vstřelila opět Zuzana Linhartová. A to půl minuty před koncem prostřední části.

I ve třetí dvacetiminutovce se hrálo nahoru dolu. Jako první se prosadily štírky, které tak poprvé v zápase odskočily na rozdíl dvou branek. Svou první branku v zápase vstřelila Andrea Dostálová. Chomutovské hráčky se hnaly za vyrovnáním, ale braku příliš neohrožovaly. Přišel tak trest v podobě sedmé branky hostí. Ke třem bodům přiblížila svůj tým Petra Strumínská. Severočešky ještě snížily zásluhou Natálie Janouchové, ale závěrečná hra v šesti už jim štěstí nepřinesla. Poslední branku v utkání dala do prázdné branky Gabriela Čečková. Štírky tak zvítězily i v druhém utkání, když Chomutov udolaly 8:5.

„Zápas byl vyrovnaný, ale pořád jsme byly o gól napřed, takže nás soupeřky musely pořád dotahovat. V poslední třetině jsme výhru naklonily na naši stranu, což jsme potvrdily nakonec gólem do prázdné branky. Pro diváky to byl velmi atraktivní výkon, ale pro trenéry velmi stresující. S hrou jsem byl tentokrát spokojený. Děkuji hráčkám za výborný víkend a šest bodů,“ zhodnotil zápas spokojený lodivod Luboš Hanšpach.

Další zápasy čekají štírky o víkendu 22. a 23. října. Obě utkání odehrají v Praze. V sobotu od 18:45 proti Wizards DDM Praha a o den později od 15:00 proti Tatranu Střešovice.

Florbal Chomutov – FBC Štíři České Budějovice 5:8 (1:1, 3:4, 1:3)

Branky a nahrávky: 16. Kopýtková (Láryšová), 23. Janouchová (Beránková), 31. Chodurová (Klímová), 39. Chodurová, 58. Janouchová (Beránková) – 7. Juhaňáková (Minářová), 21. Minářová (Juhaňáková), 28. Sýkorová (Zimová), 32. Linhartová (Strumínská), 40. Linhartová (Strumínská), 47. Dostálová (Kratochvílová B.), 55. Strumínská (Linhartová), 60. Čečková (Juhaňáková). Střely: 21:29. Vyloučení: 1:1. Využití: 1:1. Diváci: 21. Rozhodčí: Čepeláková, Lamková.

Florbal Chomutov: Lerchová (Štěpánová) – Šidlochová, Kratochvílová D., Klímová, Schoberová, Manlíková, Prošková, Janouchová, Bratschlaedlová, Fišerová, Kopýtková, Egermaierová, Láryšová, Beránková, Chodurová.

FBC Štíři České Budějovice: Kozáková – Šraierová, Sýkorová, Dostálová, Strumínská, Zahradníková, Linhartová, Minářová, Juhaňáková, Zimová, Kašparová, Čečková, Benešová, Kratochvílová B.

Autoři | Foto Pavel Kubeš

Štítky SK Dynamo České Budějovice, FC Viktoria Plzeň, Piráti Chomutov, florbalista, Bohemians 1905, HC Verva Litvínov, Generali Česká pojišťovna, Ondřej Havelka, Karel Eichler, Michaela Sýkorová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úspěšný víkend Štírů! Muži porazili lídra soutěže, ženy berou ze severu šest bodů  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.