Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

FOTO: Krajem projely historické vozy ve veteránské rallye The Winter Trial 2017

Zhruba pět desítek historických vozů projelo ve čtvrtek Jihočeským krajem. Účastnily se mezinárodní veteránské rallye Winter Trial, která začala v Nizozemsku, vede přes Německo, Českou republiku a skončí v Rakousku. Unikátní závod se do střední Evropy vrátil po čtyřech letech.

„V minulých letech se tato rallye zde nejela, protože chybělo větší množství sněhu,“ připomněl jeden z organizátorů Pavel Kacerovský. Podle něj se jedná o výjimečnou událost. Lidé mohou vidět vozy, jak zdolávají rychlostní zkoušky, které patří do programu závodu mezinárodního mistrovství České republiky Rallye Český Krumlov.

Přestože hlavním lákadlem veteránské rallye jsou historická vozidla, akce podle Kacerovského neztrácí ani sportovní rozměr. „I když je soutěžícím většinou přes 50 let, mají touhu se poprat o dobré umístění a předvést se,“ řekl.

Zledovatělou zatáčku královské etapy za horizontem mezi Lužnicí a Pohorskou Vsí nezvládly ve tmě celkem čtyři posádky, které do té doby figurovaly na třetím, čtvrtém, pátém a šestnáctém místě průběžného pořadí prestižní kategorie Trial. „Zatímco Porsche 911 T dokázalo po vyproštění odjet samo, s Mercedesem 280 S se terénní vozidlo pořadatelů notně potrápilo. Nejhůře dopadla Alfa Romeo 1750 GTV white, která nejprve trefila pařez a poté ji dorazilo ještě BMW 2002. Záchranné práce hluboko v lesích nedaleko česko-rakouských hranic skončily až v pátek kolem půl druhé ráno...“ uvedli organizátoři na svých facebookových stránkách.

Historické vozy projely během středy a čtvrtka několika českými regiony. Tratě rallye vedly například přes Liberecký kraj, Karlovarský kraj, Olomoucký kraj a Jihočeský kraj. V pátek závod končí v rakouském Sankt Wolfgangu.

Posádky ze sedmi zemí musí zvládnout během celého závodu 2500 kilometrů, jede se za normálního provozu. Řidiči musí dodržovat silniční pravidla a na trase mají takzvané soutěže pravidelnosti. To znamená, že vytyčený úsek musí projet v přesně stanoveném čase. Každá vteřina nahoru či dolů znamená trestné body. Ve startovním poli jsou hlavně automobily ze 70. a 80. let jako například BMW, Porsche nebo Saab. Jen za účast musela každá posádka zaplatit 8500 eur (přibližně 230 tisíc korun).

The Winter Trial 2017

Pátek, 27. ledna 2017, 10:44

The Winter Trial 2017
The Winter Trial 2017

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky rallye, Česko, Jihočeský kraj, Německo, Rakousko, Nizozemsko, střední Evropa, BMW, Mercedes-Benz, Porsche

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Krajem projely historické vozy ve veteránské rallye The Winter Trial 2017  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.