Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hendikepovaný oštěpař Kukla se chystá do Londýna na mistrovství světa

Od sedmi let se Martin Kukla z Budějc věnuje atletice. I přes svůj hendikep u sportu dodnes vydržel a sbírá úspěchy. V loňském roce mu těsně unikla paralympiáda v Riu.

„Postupně jsem si prošel jak běžeckými, tak i vrhačskými disciplínami. Nakonec jsem zakotvil u hodu oštěpem, kterému se věnuji od svých 13 let,“ říká Martin Kukla. Bývalý člen budějckého klubu 1. Centrum zdravotně postižených jižních Čech trénuje přes léto individuálně a na semestr se opět chystá do Olomouce, studuje vysokou školu.

V současné době vrcholí jeho příprava k blížícímu se mistrovství světa. V Londýně se šampionát uskuteční v termínu 14. až 23. července a Kukla tam poletí jako současný třetí nejlepší oštěpař své kategorie F37. „Hendikep spočívá ve spastické formě, což znamená, že jedna strana těla, v mém případě pravá, je ochablejší a hůře pohyblivá než druhá. Do Londýna ale poletím s největšími ambicemi. Závodit se bude na olympijském stadionu, což mě nesmírně láká.

První mistrovství mezi dospělými Kukla absolvoval v roce 2013, kdy ve francouzském Lyonu skončil devátý. Na osmém místě pak skončil o rok později na evropském šampionátu velšské Swansea. Čtyřikrát byl na juniorském mistrovství světa, kde vybojoval v hodu oštěpem dvě stříbra a dva bronzy. Navíc v roce 2012 získal bronzovou medaili ve vrhu koulí.

V uplynulém roce Kukla získal dále na mezinárodních závodech v Sharjahu bronzovou medaili a v Dubaji splnil paralympijský limit. „Do Ria jsem ale neodletěl pro nízkou kvótu počtu sportovců z jedné země, kteří mohli v Riu startovat.

Kukla bydlí v Českých Budějovicích, ale jeho současným klubem je AK Olomouc. „Trénuji tam pod vedením Ivy Machové a Martiny Musilové. Mimo semestr ale trénuji buď individuálně na louce kousek od mého domova na Zavadilce či využívám služeb fitcentra a klubu 1. CZP JČ.

Autoři | Foto Archiv Martina Kukly

Štítky hendikep, hod oštěpem, Martin Kukla, Rio. paralympiáda, atletika, Londýn, mistrovství světa, Rio de Janeiro, paralympijské hry, České Budějovice, bronzová medaile, Olomouc, olympijské hry, oštěpař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hendikepovaný oštěpař Kukla se chystá do Londýna na mistrovství světa  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.