Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Sedmá Czech New Energies Rallye startuje! Znovu se pyšní puncem světovosti

Jedno prvenství pořadatelům z ČK motorsportu a Ústředního automotoklubu České republiky South Bohemia Rally Clubu už nikdo nesebere. Před dvěma roky byla jejich soutěž, tehdy ještě pod názvem New Energies Rallye Český Krumlov, zařazena do světového poháru FIA Alternative Energies Cup. Když se o rok později ze světového poháru stalo regulérní mistrovství světa, pořádané oficiálně pod hlavičkou Mezinárodní automobilové federace jako FIA Electric and New Energy Championship, byli u toho jako jediní z České republiky opět a navíc si po jejím zdárném průběhu odnášeli kladné hodnocení zahraničních delegátů FIA.

Proto nepřekvapuje, že letošní českokrumlovská soutěžní přehlídka automobilů poháněných alternativními zdroji energie, nyní již se svébytným názvem Czech New Energies Rallye, byla znovu zařazena do mistrovství světa a jede se jako druhý podnik desetidílného šampionátu, pořádaném v devíti zemích světa.

Je potěšitelné sledovat, jak pořadatelé Czech New Energies Rallye, které lze bez nadsázky považovat za průkopníky tohoto automobilového soutěžení u nás, pružně reagují na překotný vývoj elektromobility ve světě. Během pouhých pěti let proměnili původně nenápadný doprovodný program Rallye Český Krumlov v samostatnou sportovní disciplínu a již po tři motoristické sezony se s tímto programem řadí mezi světovou elitu. Kromě toho iniciovali u domácího Autoklubu České republiky vypsání České trofeje v ECO Rally, o níž se startující posádky utkají letos poprvé.

V sázce je i speciální tŕofej

O další speciální trofej soutěží posádky nasazené společností E.ON, která se stala pro rok 2018 oficiálním partnerem rallye a poskytla části startovního pole s elektromobily své moderní zázemí pro start úvodní hvězdicové jízdy do Českého Krumlova z rychlonabíjecí stanice u dálnice D1 (EXIT 90) nedaleko Humpolce. Kdo pro start hvězdicové jízdy zvolil Písek, může využít tamní nabíjecí stanici, rovněž provozovanou společností E.ON.

K aktivnímu zapojení energetické skupiny E.ON do pořádání tohoto mezinárodního závodu uvedl Radek Bílý z marketingu společnosti: „Energie a mobilita jsou pro nás oblasti, které se snažíme co nejvíce propojovat, a proto jsme se rádi stali partnery závodu. Naše přítomnost na Czech New Energies Rallye není pouze logem, ale bude rozšířená o účast našich E.ON posádek, které poměří své schopnosti s ostatními závodníky.“

Třetím místem pro zahájení soutěže je rakouský Rainbach im Mühlkreis, kde je k dispozici 56 nabíjecích stanovišť firmy Kreisel Electric, specializující se na přestavby vozidel se spalovacími motory na elektromobily a vývoj bateriových systémů.

Pojede čtyřicet posádek

V mezinárodní 7. Czech New Energies Rallye 2018 můžete již od zítřka, tedy od čtvrtka 17. května, sledovat celkem 40 posádek ze šesti zemí, které představí 29 ryzích elektromobilů, dva hybridní automobily a dva plug-in hybridy od předních světových výrobců. Startovní pole doplňuje sedm strojů s alternativním pohonem na CNG nebo LPG.

Po absolvování úvodní hvězdicové jízdy s cílem v Českém Krumlově proběhne v následujících dvou dnech vlastní rallye pravidelnosti s dvanácti regularity testy v rozsahu přesahujícím polovinu z 360 kilometrů celkové délky soutěžní trasy, nezřídka vedené ve stopách souběžně pořádané 46. Rallye Český Krumlov.

Vítězi neúprosného soupeření s časem, kombinovaného s nezbytným jezdeckým uměním posádek při průjezdu náročnými zkouškami, budou vyhlášeni ti, kteří nejpřesněji dodrží předepsaný jízdní průměr v měřených úsecích. Konkrétní jména budou známa v sobotu 19. května večer při slavnostním vyhlášení výsledků na cílové rampě v českokrumlovské Jelení zahradě.

Autoři | Foto Petr Skřivánek

Štítky sport, motorsport, rallye, New Energies Rallye, posádka, Český Krumlov, Mezinárodní automobilová federace, Česko, soutěž, E.ON, elektromobil, Autoklub České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedmá Czech New Energies Rallye startuje! Znovu se pyšní puncem světovosti  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.