Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Rallye Český Krumlov začal nejlépe Kopecký, Pech je druhý

Favorizovaný Jan Kopecký vstoupil nejlépe do Rallye Český Krumlov. Tovární jezdec Škody má v čele třetího dílu mistrovství České republiky více než dvacetivteřinový náskok na druhého Václava Pecha. Třetí je Filip Mareš.

Účastníci 46. ročníku soutěže se dnes, v pátek 18. května, na jihu Čech museli vyrovnat s rozmary počasí. Zatímco na startu bylo slunečno, druhý měřený test se jel za silného deště. „Byla bouřka, padaly kroupy a my jsme nemohli jet na prořezaných pneumatikách. Lepší by tam bylo jet na člunu,“ řekl k druhému testu Kopecký, který vyhrál čtyři erzety. Pouze za deště jej porazil Polák Jarosław Szeja, který měl výhodnější podmínky.

Pilot tovární Škody Fabia R5 Jan Kopecký byl nejrychlejším v první etapě 46. Rallye Český Krumlov. Jednoduché to ale vůbec nebylo, protože při prvním průjezdu rychlostní zkoušky Ján tekla po trati spousta vody. Opakované průjezdy rychlostními zkouškami Ján, Citajl a Kohout přední posádky zvládly v podstatně kratším čase, než ty první. Tento fakt ukazuje, že podmínky na rychlostních zkouškách se podstatně zlepšily.

„Zatím je to ale dobré. Auto funguje, já funguju, Pavel funguje," uvedl Kopecký, který vedle spolehlivosti vozu Škoda Fabia R5 ocenil i práci navigátora Pavla Dreslera.

Druhým v pořadí, se ztrátou 28,8 vteřiny, dokončil úvodní etapu Václav Pech s Fordem Fiesta R5. Plzeňský jezdec je tak stále na dostřel tovární posádce Škodovky. Navíc si na sedmé rychlostní zkoušce o minimální rozdíl 0,1 vteřiny připsal skalp vedoucího jezdce.

Třetí místo a body vybojované v první etapě si určitě zaslouží mladá posádka Filip Mareš a Jan Hloušek. Jejich Škoda Fabia R5 ztrácí na tu tovární 1:21,9 a na druhého Pecha 53,1 vteřiny.

Technická závada zastavila na šesté rychlostní zkoušce Peugeot 208 R2 Vratko Kubíka a mimo trať se podíval David Soldát, který jede se stejným vozem. Při druhém průjezdu měřeného úseku Citajl havaroval Petr Hrobský a soutěž přišla o jeden z vozů Mitsubishi Lancer EVO IX. Kvůli této nehodě byla na krátký čas pozastavena i rychlostní zkouška.

Z průběžně čtvrtého místa nedobrovolně opustili dnešní etapu Martin Vlček s Jindřiškou Žákovou. U jejich Fordu Fiesta R5 nevydrželo v závěrečném měřeném úseku zavěšení kola.

Pořadí po 1. etapě:

1. Kopecký / Dresler - Škoda Fabia R5 43:37,6
2. Pech / Uhel - Ford Fiesta R5 +28,8
3. Mareš / Hloušek - Škoda Fabia R5 +1:21,9
4. Černý / Černohorský - Ford Fiesta R5 +1:31,3
5. Štajf / Ehlová - Škoda Fabia R5 +2:03,0
6. Štochl / Vacková - Škoda Fabia R5 +2:26,7
7. Jakeš / Machů - Škoda Fabia S2000 +3:02,5
8. Odložilík / Tureček - Ford Fiesta R5 +3:13,3
9. Dohnal / Ernst - Ford Focus WRC +3:36,3
10. Pospíšilík / Hovorka - Škoda Fabia R5 +3:41,9

V sobotu 19. května na soutěžící čeká sedm rychlostních zkoušek. Malonty, Rožmberk a Rožmitál. Fanouškům Rallye Český Krumlov tyto názvy měřených úseků není potřeba představovat. Zejména Malonty se svou délkou téměř třiadvaceti kilometrů budí velký respekt. Letos byla zhruba polovina tohoto legendárního úseku nově vyasfaltována.

Ani v sobotu nebude chybět průjezd Birel Budvar Arenou v Českých Budějovicích. Celkem na soutěžní posádky čeká v sobotu více než devadesát měřených kilometrů. Pozdě odpoledne se závodní auta vrátí na cílovou rampu v Jelení zahradě pod českokrumlovským zámkem.

Autoři | Foto Jana Kroneislová | Zdroj rallyekrumlov.cz

Štítky motorsport, rallye, Český Krumlov, Kopecký, Pech, Jan Kopecký, Václav Pech, Škoda Fabia R5, Filip Mareš, Česko, Ford Fiesta R5, Jan Hloušek, ŠKODA AUTO a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rallye Český Krumlov začal nejlépe Kopecký, Pech je druhý  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.