Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Nejlepším Čechem v nádechovém potápění je Radek Dvořák z Budějc

Freediver musí vydržet v klidové poloze pod vodou se zadrženým dechem co nejdéle. Radek Dvořák z Českých Budějovic tak vytrval šest minut a osmapadesát vteřin. A stal se tak mistrem České republiky v disciplíně statická apnoe ve freedivingu nebo-li nádechovém potápění. V bazénu freedivery poměrně snadno poznáte, bývají více namodralí, maximálně soustředění a mají nepřítomný výraz s klidným úsměvem na tváři.

Pro Radka Dvořáka republikový titul zatím největším úspěchem v jeho dosavadní freedivingové soutěžní kariéře. A to se potápění na nádech věnuje pouhý dva roky. Ovšem píle, touha, zarputilost a zdravá soutěživost ho i za tak krátkou dobu dovedly až mezi českou freedivingovou elitu. A toto sportovní odvětví ho zcela pohltilo. Freediving se rychle stal součástí života Radka Dvořáka. A ten po fantastickém úspěchu při mezinárodním mistrovství České republiky rozhodně nehodlá usnout na vavřínech. 

V jakých disciplínách se soutěží a jaké je konkurence?
Na mistrovství se soutěžilo ve statické apnoi, kdy závodník leží v klidové poloze na hladině a snaží se vydržet co nejdéle bez dechu s dýchacími cestami pod vodou. V té soutěžím já. Konkurence v mezinárodním měřítku hodně vzrostla. V celkovém pořadí ve statické apnoi jsem obsadil šesté místo, ale v rámci České republiky jsem se svým časem 6:58 minut nejlepší Čech. Druhou disciplínou byla dynamická apnoe, kdy se závodník snaží uplavat co nejdelší vzdálenost pod vodou.

Skoro sedm minut. Co vás dokáže udržet pod vodou tak dlouho?
Paradoxně moje manželka Helča, která mě během pokusu koučuje. Vliv kouče má na výkon velmi zásadní vliv. Samozřejmě pak trénink, který trval v intenzivní míře zhruba tři až čtyři měsíce.

Jaké jsou světové rekordy v těchto disciplínách?
Světový rekord v dynamické apnoi 300 metrů drží Mateuzs Malina. Statickou apnoi ovládá s časem 11:35 minut Stéphane Mifsud. Jsou to absolutně neuvěřitelná čísla.

Má na váš výkon vliv například strava?
Určitě ano. Jde o to zpomalit před pokusem metabolismus a toho docílíte mimo jiné relativně přísnou dietou, kdy nesmíte červené maso, držíte bezlepkovou a bezlaktózovou dietu, nesmíte zázvor, aspartám, perlivé nápoje, ostrá jídla a tak dále. Zajímavé je, že alkohol, zejména červené víno na můj výkon nemá negativní vliv, což určitě vítám. Další zajímavý detail je, že zhruba dvě hodiny před pokusem piju šťávu z červené řepy, což můj výkon také prodlužuje. Za tento poznatek vděčím kamarádovi Pepovi Laštovičkovi, který se výživou intenzivně zabývá.

Jak se pozná „normální člověk“ od freedivera?
V podstatě nijak výrazně. V bazénu bývají freediveři více namodralí, maximálně soustředění a mají nepřítomný výraz s klidným úsměvem na tváři. Občas se tento stav přenáší i mezi lidi a nádechový potápěč vás nemusí vnímat, protože je prostě více zasněný. Proto si s kamarádem Honzou Musilem děláme legraci, že by freediveři měli nosit tričko s nápisem „Sorry I am freediver…“

Lze poznat freedivera třeba i mluvou? Jaké jsou jejich časté hlášky nebo průpovídky?
Ty děláš taky freediving, jo? Za kolik máš statiku? Do kolika potápíš? Na to, že netrénuju dobrý! Já to jíst nebudu, jsem v tréninku! Dej to sem, kašlu na trénink! Kolikátka je ten neopren? Dneska krása, viditelnost dva metry (při potápění na českých lomech) Cože? (tato hláška je velmi častá po potápění do hloubek) Statiku nesnášim! Jak trénuješ? A podobně.

Je mezi týmy v rámci republiky rivalita, nebo jste spíše parta kamarádů?
Řekl bych že zdravá rivalita tam je, nikoliv však nějaká nesnášenlivost. Například náš budějovický klub Legendy z Budějc je založený na sdílení tréninkových metod a na zájmu o republikový růst výkonosti, nikoliv jen na úzký okruh našich členů. Na závodech se všichni rádi vidíme a jsme opravdu spíš kamarádi.

Letos jste reprezentovali pod jiným klubem? Co vás k tomu vedlo?
Založili jsme si vlastní klub kvůli lepší organizaci našich aktivit. Nyní můžeme flexibilněji rezervovat bazény, pořádat soustředění a kurzy. Klub je otevřený všem, kdo mají o tento sport zájem.

Jak se člověk může vypracovat na republikovou úroveň?
Stačí se dané disciplíně intenzivněji věnovat, nejlépe pod vedením instruktora, který může zájemce připravit mnohem efektivněji, než by to zvládl sám. Tento sport je vysoce návykový. Říkáte si, že vydržíte čtyři minuty a bude vám to stačit. Pak ale chcete 4:30, pak pět minut a najednou jste v tom až po uši. Trénink v bazénu musí vždy probíhat pod dozorem. Freediver nikdy nesmí trénovat sám.

Jak dopadli na mistrovství ostatní členové vašeho klubu?
Obrovský talent Honza Urbánek měl našlápnuto na čas přes sedm minut, ale o pár sekund nestihl protokol, který spočívá v sundání brýlí a clipu na nos. Následně musí atlet říct směrem k rozhodčímu zřetelně I am ok! A ukázat signál rukou. Tuto proceduru Honza nestihl a rozhodčí byla nekompromisní. Červená karta v čase 6:55 minut znamenala diskvalifikaci. Honza opravdu tvrdě trénoval a byl to pro celý tým smolný moment. Michal Hrdý doplaval v dynamice na hranici 99 metrů, což je neuvěřitelný výkon zejména v souvislosti s tím, že Michal začal trénovat začátkem roku a zlepšil svůj výkon za velmi krátkou domu o dvojnásobek! Myslím, že celý náš tým je teď velmi motivovaný na další sezonu a můžete se těšit na výsledky z jiných závodů například v Německu nebo v Rakousku. Letošní mistrovství pro nás bylo důležité zejména k získávání zkušeností z větších akcí.

Dá se nádechovým potápěním uživit? Máte například nějaký realizační tým nebo sponzory?
V současné ani v dohledné době se tímto sportem živit určitě nedá. Sponzoři se dají sehnat, ale jedná se spíše o věcné dary než o peníze. I tak si jich ale potápěči váží. Realizační tým jsme my sami a moje žena Helča, která se během závodů stará o vybavení a o publikování aktuálních výsledků na web. Do budoucna náš tým chceme určitě rozšířit.

Jaké máte klubové ambice na příští rok? Budete se potápění dále věnovat?
Chtěli bychom se účastnit závodů v Rakousku, průběžně navštěvovat menší akce a pokud možno vozit medaile. Do ambiciózních plánů patří pořádání mezinárodních závodů v Českých Budějovicích na jaře příštého roku a pořádání klubového soustředění v Egyptě. Osobně bych byl rád, kdybychom začali zvyšovat časy statické apnoe přes osm minut a dynamiku posunuli co nejblíže k 200 metrům, ale to je běh na dlouhou trať. Jednu z ambicí jsme si již s Helčou splnili a stali jsme se certifikovanými instruktory freedivingu pod školou SSi. Já mohu certifikovat i pokročilejší úroveň Freediver Level 2.

Na kterých závodech vás můžeme sledovat v příští sezoně?
Termíny akcí nejsou zatím známé, ale vše bude k vidění na našich webových stránkách nebo na našem Facebooku, kde budeme publikovat jak termíny akcí, tak naše tréninkové plány, zajímavosti a výsledky.

Potápíte se někdy jen tak volně pro radost mimo tréninky nebo mimo závody?
Určitě ano, jezdíme s partou do Rakouska, kde je na jezerech nebo na řekách krásná viditelnost a hory v okolí jen umocní celkový zážitek. Právě v Rakousku budou probíhat i naše kurzy. Minulý rok jsme se hodně potápěli také v Chorvatsku. Dovolená dostane hned nový rozměr, když při šnorchlování vydržíte pod vodou klidně dvě až tři minuty.

Máte nějaký speciální rituál před závodem?
Před závody máme každý svůj čas na protažení a různá dechová cvičení, to je dá se říct rituál. Já mám svůj rituál po závodech, kdy po pokusu vždy hned mířím k občerstvení pro dva pikadory a pivo. To jsou neřesti, které mi vždy velmi chybí a hned je ve značné míře doháním.

Kdo je v tomto sportu vaším vzorem?
Určitě Polák Mateusz Malina, který je světovým rekordmanem. Je to sympaťák a čestný závodník, který přeje vítezství i ostatním. Zároveň se potápí bezpečně a jistě. Nikdy to není loterie. Jeho výkony, tréninky i chování jsou velmi inspirativní.

Autoři | Foto archiv Radka Dvořáka

Štítky sport, potápění, freediving, nádech, Radek Dvořák, mistr České republiky, České Budějovice, nádechové potápění, bazén, Česko, Rakousko, Michal Hrdý, Stéphane Mifsud, Honza Musil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Nejlepším Čechem v nádechovém potápění je Radek Dvořák z Budějc  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.