Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do města i kraje jsme přinesli tolik potřebnou konkurenci, tvrdí místopředseda Šachové akademie VŠTE Rudolf Černík

Už to jsou tři roky, co byla v červnu 2015 na českobudějovické Vysoké škole technické a ekonomické založena Šachová akademie VŠTE. Z původních deseti členů se rozrostla na současných téměř pět desítek a stala se jedním z center jihočeského šachu. Nejen to prozradil v rozhovoru o dění v Šachové akademii VŠTE její místopředseda Rudolf Černík.

Co vznik Šachové akademie VŠTE přinesl českobudějovickému šachu?
Hlavně tolik potřebnou konkurenci. A to i do toho regionálního. Jejím založením se podařilo, že mnoho mladých hráčů, kteří chtěli se šachem z různých důvodů skončit, u něj vydrželo, protože je začal opět bavit.

Co se tím změnilo či zlepšilo?
Především se zlepšily podmínky. A vyšší konkurence pomohla změnit přístup k mladým hráčům, neboť do té doby ve městě působil v podstatě jediný šachový oddíl, pracující s mládeží. Fakt, že mnozí mladí hráči u šachu zůstali, pokládám za největší úspěch.

Projevuje se to na sportovních výsledcích?
Máme za sebou mnoho významných úspěchů v soutěži družstev i jednotlivců na regionální i národní úrovni. Lze zmínit třeba titul mistryně České republiky jednotlivců v rapidu z roku 2015 nebo v témže roce druhé a třetí místo na mistrovství Čech v praktickém šachu. O rok později jsme z republikového šampionátu v rapidu vezli stříbro a bronz z praktického šachu. Vloni to bylo stříbro na Mistrovství České republiky ze soutěže jednotlivců a bronz z rapidu. Letos jsme na republikovém šampionátu brali stříbro za jednotlivce a šest našich hráčů nastoupí na republikovém šampionátu v rapidu.Teď v srpnu hraje Martina Šťastná na Mistrovství Evropy mládeže v Lotyšsku, a tak by se dalo pokračovat.


Martina Šťastná v srpnu reprezentuje Česko na šachovém Mistrovství Evropy mládeže v Lotyšsku. 

To jsou „velké“ soutěže. A co v kraji?
Máme řadu titulů krajských přeborníků – mladší žáci slavili v letech 2016 a 2018, starší pak vloni. Tým Šachové akademie VŠTE hrál v minulé sezoně extraligu a 1. ligu mládeže, další týmy hrály ve 2. lize, 2. a 3. divizi dospělých. V nastávající sezoně budou hrát dva týmy 1. ligu mládeže, dva týmy 1. divizi, jeden tým 2. a několik týmů 3. divizi. To jsou soutěže dospělých. To pak dává práci smysl.

Jak dnes vůbec akademie vypadá? Kdo ji tvoří?
Šachová akademie byla založena jako účelové zařízení VŠTE pro kulturní a sportovní činnost a byla zaregistrována u Šachového svazu České republiky. V létě 2017 se naše akademie domluvila na spolupráci s úspěšným šachovým oddílem Hraničář Horní Stropnice a hned se to projevilo na sportovních výsledcích. Vloni v prosinci pak byla akademie registrována jako zapsaný spolek. Ten má nyní 47 členů, z toho je 36 dětí do 18 let. O ně se stará jeden trenér 2. třídy, za nímž jsou vynikající výsledky v jeho předchozím působišti. Máme ještě pět trenérů 4. třídy, a rovněž zajišťujeme výuku šachu v Domě dětí a mládeže v Českých Budějovicích a spolupracujeme s Jihočeskou vědeckou knihovnou při akcích, popularizujících mládežnický šachový sport.

Přijímáte nové členy? Jak se jím stát?
Šachová akademie je otevřená všem zájemcům o šachovou hru bez ohledu na věk. Jedinou podmínkou je souhlas se stanovami spolku. Seznámit se s naší činností lze každý čtvrtek od 16 hodin v naší klubovně v kampusu VŠTE na Okružní, kdy máme hrací den a kam mají volný přístup všichni příznivci šachu bez ohledu na oddílovou příslušnost. Informace jsou i na webu školy.


Rudolf Černík, místopředseda Šachové akademie VŠTE. 

Jaké máte sportovní či nesportovní cíle?
Ve sportu jsou cíle vždy nejvyšší možné a samotná hra pak ukáže, kam až dojdeme. Hlavní prioritou ale zůstává propagace a popularizace šachu mezi mládeží a vytváření podmínek pro další růst talentovaných hráčů a hráček  

Co spolupráce přináší akademii a co VŠTE?  
Podpora, kterou nám VŠTE poskytuje je doslova k nezaplacení. Velmi si jí vážíme. Ať už se jedná o poskytnutí klubovny, šachového materiálu, půjčování mikrobusu k dopravě hráčů na soutěže. Je toho hodně. Co přináší spolupráce škole, to musí posoudit ona sama. Ale předpokládám, že svými výsledky a činností neděláme škole, jejíž jméno máme i v názvu, žádnou ostudu a dobře ji na veřejnosti reprezentujeme. A pomáháme-li tím k podpoře technického a ekonomického vzdělání, pak jen dobře. K těmto oborům mají šachisté velmi blízko. 

Autoři | Foto archiv Šachové akademie VŠTE

Štítky sport, šachy, akademie, VŠTE, České Budějovice, Rudolf Černík, Černík, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, soutěž, Česko, stříbrná medaile, Evropa, Lotyšsko, Šachový svaz České republiky, Dům dětí a mládeže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do města i kraje jsme přinesli tolik potřebnou konkurenci, tvrdí místopředseda Šachové akademie VŠTE Rudolf Černík  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.