Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Svatojánský kopeček se poběží pro Bazalku

Benefiční běh Svatojánský kopeček připravil budějcký stacionář pro děti s kombinovaným postižením Bazalka ve spolupráci s iniciativou Běžímpro.cz, za kterou jsou motocykloví závodníci Jakub a Matěj Smržových, a obcí Svatý Jan nad Malší na sobotu 22. září. Běžci si mohou vybrat ze dvou tras, jedna měří pět a druhá deset kilometrů. Obě vedou malebnou jihočeskou krajinou. Závod je součástí Jihočeského běžeckého poháru. Výtěžek už třetího ročníku běhu poputuje Centru Bazalka.

Hemžení kolem benefičního běhu Svatojánský kopeček na návsi ve Svatém Janu nad Malší začne v sobotu 22. září už v osm hodin ráno. To se budou přihlašovat zájemci o účast. Úderem jedenácté hodiny se vydají aktéři běhu na trať hlavního závodu.

Startovné činí sto korun při registraci předem, na místě v den konání závodu pak 150 korun. Součástí akce jsou i dětské běhy pro všechny věkové kategorie. Všechna startovní čísla se dostanou do slosování o hodnotné ceny. Veškeré podrobnosti lze najít na Facebooku.

Dva ročníky běhu vynesly skoro 130 tisíc korun

Dlouholetými patrony Centra Bazalka jsou motocykloví závodníci Jakub a Matěj Smržovi, kteří v rámci své fyzické přípravy běhají. V roce 2015 rozjeli projekt BěžímPro.cz, kterým podporují stacionář pro děti s kombinovaným postižením a poruchami autistického spektra Centrum Bazalka. „Minulých dvou ročníků Svatojánského kopečku se účastnilo téměř 400 běžců a pro Bazalku se podařilo vybrat úctyhodných 129 519 korun," připomíná Petra Mahrová z Centrum Bazalka.

„Opět jsme připravili dvě trasy, pět a deset kilometrů. Pětikilometrovou trať zvládne opravdu každý," usmívá se Jakub Smrž. „Chceme zachovat pohodovou atmosféru závodu a na trať tak můžou vyrazit i vyznavači nordic walkingu nebo maminky s kočárky. Důležitá je pointa – možnost podpořit dobrou věc tu má každý, nejen špičkový běžec,“ dodává Jakub. Na svého bratra navazuje Matěj Smrž: „Samozřejmě jsme mysleli i na profíky. Desetikilometrovou trať se nám podařilo zařadit do termínovky Jihočeského běžeckého poháru a očekáváme účast místní běžecké elity. Zárukou kvality bude i elektronická čipová časomíra.“

Akci vítá i starostka Svatého Jana nad Malší Růžena Balláková: „Běh pro Bazalku se pro nás stává tradicí, které se účastní dobrovolníci z řad místních obyvatel všech věkových kategorií. Svatojánský kopeček určitě přispěl i k tomu, že jsme se stali jihočeskou Vesnicí roku 2018,“ říká starostka.

 

Autoři | Foto archiv Centrum Bazalka

Štítky sport, běh, Svatojánský kopeček, Bazalka, pomoc, Smrž, Svatý Jan nad Malší, Českobudějovicko, Jakub Smrž, Matěj Smrž, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svatojánský kopeček se poběží pro Bazalku  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.