Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mistrovství České republiky v karate dominovali Budějčáci

Většina z nás se v adventním čase snaží zklidnit, v klidu prohrabe akční letáky supermarketů, zapaluje svíčky na adventním věnci a tváří se charitativně. Ne však karatisté. Ti si v adventím čase dopřávají pravidelnou dávku adrenalinu.

A nejinak tomu bylo o uplynulém víkendu, kdy se konalo Mistrovství České republiky v olympijském karate WKF. Modré a červené pásky si tentokrát daly dostaveníčko v jižních Čechách. Konkrétně ve Sportovní hale v Jindřichově Hradci. Do povedeného stánku se sjeli karatisté z celého Česka a usilovali o cenné kovy.

Pro neznalé je možná překvapením, že nejlepší karate se dělá v Budějcích. Pravdou je, že již několik let po sobě mistrovství dominují Fight Club České Budějovice a TJK České Budějovice. Fight Club většinou vítězí v celkovém součtu bodů díky široké základně. TJK naproti tomu celkovým počtem titulů, které přidává zpravidla v dospělých kategoriích. Daleko za nimi pak pravidelně končí ostatní týmy ze zbytku republiky. „Neviděl jsem jediného našeho zápasníka, který by se na mistrovství nepřipravil nebo zklamal,“ neskrývá svou radost Miroslav Hýsek z TJK České Budějovice. Dařilo se i rivalům TJK, budějckému Fight Clubu. „Na závodní ploše se Fight Clubu také dařilo, 75 nominovaných závodníků získalo 17 zlatých, 11 stříbrných a 25 bronzových medailí," říká hlavní trenér družstva Petr Beníšek.

Dospěláci i ti nejmenší soupeřili v disciplinách kata a kumite. Na své si tedy přišli milovnici estetiky i lítého boje. Už samotná účast na mistrovství České republiky je především pro mladé závodníky velkým úspěchem. Na vrchol sezóny domácí scény se musí probojovat přes sérii Národních pohárů a dalších nominačních turnajů. Utkávají se tedy ti nejlepší s nejlepšími.

„Největší úspěchy jsme čekali mezi dorostenci a seniory, kde máme silné zastoupení. V sobotu jsme v těchto kategoriích vyhráli. V neděli nás překvapili naši žáčci, kteří vybojovali osm finálových bojů a tři z nich vyhráli,"  vypočítává Miroslav Hýsek.

K vidění jsou slzy štěstí i smutku. I když jde především o výkony, u karatistů nezřídka vidíme projevy fair play a pokory k soupeři. „Těšilo mě vidět emoce závodníků a to jak si to užívají i jejich rodiče. Snad nejsem domýšlivý, když jsem měl pocit, že se všichni vlastně velice dobře bavíme, je to naše společná akce," vzpomíná Petr Beníšek.

Drobnou skrvnou turnaje byla neúčast nejlepších českých závodnic Adriany Crhonkové a Lucie Veithové z TJ Karate České Budějovice. Ty si plnily reprezentační povinnosti na největší mezinárodní světové sérii WKF Premier League v Šanghaji. Na turnaj je doprovázel Petr Kubička z Fight Clubu. Oba budějcké celky tak přišly minimálně o několik dalších titulů.

Největší počet titulů v letošním roce přidal Fight Club. Jeho závodníci se radovali celkem sedmnáctkrát. Na záda jim dýchalo TJ Karate s patnácti tituly.

 

Autoři | Foto Facebook TJ Karate

Štítky karate, TJ Karate, Fight Club, České Budějovice, Česko, Klub rváčů, olympijské hry, Jihočeský kraj, Jindřichův Hradec, Šanghaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mistrovství České republiky v karate dominovali Budějčáci  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.