Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Úspěšná premiéra nové soutěžní Fabie. Kopecký ovládl Rallye Český Krumlov, Pech havaroval

, aktualizováno 18. května 2019, 19:35

Napínavý sedmačtyřicátý ročník Rallye Český Krumlov je u konce. Druhé vítězství letošní v sezoně si v domácím šampionátu připsal tovární pilot týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký navigovaný Pavlem Dreslerem. Cesta za vítězství ale nebyla pro sedmatřicetiletého pilota jednoduchá a ještě v pátek večer musel dotahovat ztrátu způsobenou penalizací za kontakt s retardérem.

Právě Kopecký se v pátek na budějickém výstavišti postaral o světovou premiéru nové Fabie R5. Už od prvních kilometrů dával svým výkonem najevo, že si s novou technikou rozumí a od první rychlostní zkoušky navyšoval svůj náskok v čele. V půlce páteční etapy ovšem přišlo zaváhání a kontakt s retardérem, za který byl penalizován třiceti sekundami, což znamenalo propad na čtvrtou pozici.

Ještě v průběhu večerní části první etapy se Kopecký dokázal dostat zpět na vedoucí pozici, náskok na druhého Pecha dělal ale pouze necelé čtyři sekundy a na třetího Mareše deset sekund. Konečné pořadí tak měla určit sobota.


Jan Černý na přejezdu mezi erzetami lehce upravil design své Škody Fabia R5. Foto: Rallye Český Krumlov

Příslib napínavého souboje mezi první trojkou se ale začal rozplývat už z s prvními kilometry druhé etapy. Kopecký nasadil tempo, kterému nikdo nedokázal konkurovat. Během druhého dne dokázal vyhrál pět ze sedmi rychlostních zkoušek a do cíle dojel s více než minutovým náskokem. „Jsme samozřejmě rádi, že jsme vyhráli, protože je to jedna z nejnáročnějších soutěží v domácím mistrovství. S novým autem jsme neměli žádné technické potíže, doufám, že bude minimálně stejně spolehlivé jako předchozí verze Fabie R5. V určitých momentech fungovalo mnohem lépe, ale občas to tak nebylo. Posbírali jsme tu spoustu dat a teď je musíme správně vyhodnotit. Čeká nás Portugalsko a šotolina, budu si muset rychle zvyknout. Teď ale budu pospíchat domů, čekáme každou chvíli rodinu," shrnul Jan Kopecký v cíli.

Pech navíc pod tlakem v souboji o druhé místo havaroval v soběnovském statku, kde urazil kolo o balík a musel nedobrovolně skončit. Samotný pilot se svým výkonem nebyl spokojen už před samotnou rychlostní zkouškou. „Vůbec jsem nebyl spokojený. Na Malontech jsem to dost podělal. Nedobrzdil jsem do retardéru, otočil jsem se na ruční, abychom nedostali penalizaci. Ale když jsme se vraceli, tak jsme zůstali napříč cesty a musel jsem couvat. Hodně jsme tam ztratili. Na Rožmberku nám v polovině zkoušky přestalo fungovat servo, musel jsem zastavit a vyresetovat to, takže další ztráta,“ řekl jen pár minut před nehodou Václav Pech.


Odstoupení Václava Pecha. Foto: Rallye Český Krumlov

Pro druhé místo si tak po vyrovnaném výkonu dojel sedmadvacetiletý Filip Mareš. Ten za svými zády udržel třetího Jana Černého i čtvrtého Miroslava Jakeše. Stupně vítězů i nepopulární „bramborovou medaili“ si tak odváží z Krumlova posádky startující s vozy Škoda Fabia R5. „Jsme rádi, že to takhle dopadlo a že jsme si to druhé místo snad i sami vybojovali. Každý viděl, že jsme se tahali o vteřiny. Závěr byl těžký, po odstoupení Vaška Pecha jsme se museli ukáznit, abychom nevyvedli nejakou hloupost a naštěstí se nám to povedlo. Spokojenost. Souboj s Vaškem Pechem jsme si užívali, uvítal bych, kdyby pokračoval, ale dopadlo to takto. I taková je prostě rally,“ uzavřel Filip Mareš.

Konečné výsledky Rallye Český Krumlov

1. Kopecký / Dresler – Škoda Fabia R5 Evo 1:27:45,5
2. Mareš / Hloušek – Škoda Fabia R5 +1:13,9
3. Černý / Černohorský – Škoda Fabia R5 +1:29,9
4. Jakeš / Machů – Škoda Fabia R5 +1:40,2
5. Štajf / Havelková – Volkswagen Polo Gti R5 +3:27,1
6. Březík / Omelka – Škoda Fabia R5 +4:05,9
7. Vlček / Krajča – Hyundai i20 R5 +4:44,6
8. Rujbr / Švec – Škoda Fabia R5 +5:41,7
9. Kalista / Šofr – Mitsubishi Lancer EVO VI +8:31,4
10. Šikl / Pecina – Mitsubishi Lancer EVO IX +9:03,4

Foto Škoda Motorsport, Rallye Český Krumlov/Jan Marek a Zdeněk Klíma

Štítky Český Krumlov, Rallye Český Krumlov, rallye, motorsport, Jan Kopecký, Škoda Fabia, Škoda Fabia R5, Škoda Motorsport, Václav Pech, Filip Mareš, Jan M. Černý, Miroslav Jakeš

FOTO: Úspěšná premiéra nové soutěžní Fabie. Kopecký ovládl Rallye Český Krumlov, Pech havaroval  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.