Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sokol vybojoval bod v sérii s Třebíč Nuclears v nastavení posledního utkání a v baseballové Extralize drží třetí místo

Série dvou „venkovských“ týmů české baseballové Extraligy – Hluboké a Třebíče, dopadla lépe pro tým z Vysočiny, který v sobotu ovládl svá domácí utkání 11:4 a 5:0. V neděli se série stěhovala na Hlubokou, Sokol se na vítězství nadřel, ale bod si zajistil v prodloužení v desáté směně a vyhrál 8:7. Stav série Sokol – Nuclears tak byl 2:1.

Díky tomu udržela Hluboká v průběžné extraligové tabulce třetí příčku se sedmi vyhranými zápasy z třinácti utkání, Třebíč je s osmi výhrami z patnácti utkání těsně čtvrtá. 

Nuclears Třebíč – Sokol Hluboká 11:4

První duel byl přeložen z pátečního večera na sobotní odpoledne, a i tak do něj na dvě hodiny zasáhl déšť. Přinesl ale větší štěstí a klid na pálky domácích. Třebíčští po dvou směnách s chybami na obou stranách vedli 6:4 a útočně zahájený duel vypadal na řádnou přestřelku. Ale svůj velký den měl, k smůle hlubockých pálkařů, domácí nadhazovač Lukáš Smejkal, který na dalších sedm směn zmrazil veškeré útočné snahy Hluboké a nepovolil jim už ani jediný doběh. Zato před třebíčským publikem se vytáhli hlavně domácí pálkaři Miroslav Křivánek, který zaznamenal čtyři hity, a Pavel Jozek se třemi. Sečteno: V šesté směně 11:4 pro Třebíč. Do konce utkání už Hlubočtí neměli šanci na zvrat a první zápas série vyzněl jasně pro Nuclears.

Zeptali jsme se trenéra Sokola Timothy Crowa: V zápase jsme soupeři nabídli minimálně dva - tři body po chybách v poli. Jak obtížné je zlepšovat tuto herní činnost v tréninku?

„Na tréninku je někdy těžké vytvořit tu správnou herní atmosféru. V každém sportu se občas hráči nechají unést hrou a dělají chyby, kterým je ale možné předcházet. Je to opravdu mentální záležitost, být připravený před každým zápasem, znát všechny alternativy, které mohou nastat, a rychle reagovat. Pracovali jsme na tom celou sezonu, říkáme tomu baseballové IQ.  Každý hráč musí očekávat, že na něj půjde míč. Hráči si musí být stoprocentně jisti svými schopnostmi, nesmí pochybovat nebo si připouštět negativní myšlenky. V této sezóně jsme se tak daleko v mentální přípravě ještě nedostali, ale dostaneme se, veteráni i mladí hráči,“ věří Tim Crow.

Nucleas Třebíč – Sokol Hluboká 5:0  

Druhé utkání vypadá dle výsledku rovněž jednoznačně, ale průběh tomu neodpovídal. Do druhé směny oba nadhazovači drželi své soupeře na uzdě a první dva doběhy utrhla Třebíč v dohrávce třetí směny proti nadhazovači Sokola Rui Narasakimu. Už před sezonou bylo jasné, že Třebíč bude nesmírně silná v nadhozu a tohle utkání plně ukázalo, jakou sílu má i v duu Ryan Johnson – Jake Rabinowitz. V tomto utkání byl nadhoz rozdílovým postem, Johnson si připsal 9 strikeoutů a Rabinowitz jako closer dovedl Třebíč k vítěznému bodu v sérii a Sokol potrápil i jako pálkař třemi zdařilými hity. Ze Sokolů si statistiky na pálce vylepšili Vasyl Zhupanin a Camden Vasquez.  

Kde vidí příčinu nuly na kontě našich pálkařů trenér Tim Crowe: „Myslím, že je to kombinace více faktorů. Za prvé musím pochválit nadhazovače Nuclears, odvedli proti našim útočníkům skvělou práci. Měli jsme příležitosti ke skórování, ale na pálce jsme prostě nepředvedli tlak, abychom dostali běžce na bodované pozice. To je náš problém po celou sezonu a rozhodně je to činnost, kterou musíme do budoucna zlepšit,“ soudí trenér Sokola. 

Sokol Hluboká – Nuclears Třebíč 8:7 (F/10)      

Drama přineslo až nedělní utkání na Hluboké. Přitom to až do sedmé směny vypadalo podobně jako v Třebíči – oba týmy se snažily, ale pro body si dobíhala Třebíč, které se proti Takamune Ičigemu podařilo připsat pět doběhů, zatímco hostující nadhazovač Jeffrey Barthodržel nulu. V sedmé směně domácího duelu prohrávala Hluboká 0:5. Ale doma je letos Sokol silný, a že umí přepnout „na morálku“ ukázal i „na čarodějnice“. Chyba v obraně Třebíče nastartovala pálkaře Sokola k soustředěnému tlaku na nadhazovače Filipa Kollmanna a přinesla tři doběhy. Trenéři Nuclears ještě v téže směně vystřídali na kopci Kollmanna Lukášem Pacalem. Ale tomu ukázal první ranou Matěj Vlach, že Hluboká to myslí s obratem vážně, a dvoubodovým hitem zařídil vyrovnání na 5:5.

Zápas šel do zkrácené desáté směny. Tu už letos Sokol doma hrál a vyhrál. Chvilku to však vypadalo na Třebíč, protože Jake Rabinowitz zařídil dva doběhy pro Nuclears a do dohrávky zkrácené hry šla Třebíč s vedením 7:5. Sokolu se ale podařilo obsadit všechny mety, což byl základ k velkolepému obratu. Domácí Camden Vasquez si vystál metu zdarma, a Hluboká o bod stáhla. Mistrem koncovek v Extralize i reprezentaci je ale Martin Mužík. V takové herní situaci je nejúčinnější dostat míček do hry pokud možno mezi bránící polaře a nadělat v obraně zmatky. Povedlo se mu to dokonale, Sokolové stihli po Mužíkově odpalu a zmatcích v obraně Nuclears usprintovat dva doběhy a otočit na vítězných 8:7. Bylo to spravedlivé završení tlaku a odměna pro skvělé domácí publikum! Sokol tak sice prohrál sérii s Třebíčí 1:2, ale oba celky zůstávají v nejtěsnějším kontaktu na průběžném třetím a čtvrtém místě v boji o extraligovou TOP 6, který je zcela otevřený. 

Trenér Tim Crowe byl po zápase spokojený s morálkou a chutí vyhrávat: „Tato výhra byla důležitá pro pořadí v tabulce, ale ještě důležitější pro morálku a povzbuzením pro příští sérii. Před zápasem jsme s týmem mluvili o definici hráče: Hráč je někdo, kdo nenávidí prohry víc, než si užívá výhry. Jasně, že každý rád vyhrává a je snadné být v čele. Stoupá energie, hráči jsou uvolněnější. Ale pokud nenávidíte prohrávat víc, než chcete vyhrávat, pak, když už stojíte zády u zdi, nepropadejte panice, nemyslete negativně. Zvyšujete tak svou energii a vymyslíte způsob, jak vyhrát. Přinutíte se najít to místo ve svém srdci, o kterém možná ani nevíte, že existuje, a bojujete až do poslední chvíle. Když je po všem, můžete se na sebe podívat do zrcadla a zeptat se sám sebe, jestli jste do toho dali všechno, nebo jste to vzdali. Nikdy se nevzdáváme!“ motivuje hráče Sokola americký trenér.  

V dalším kole čeká Sokol Hluboká Tempo Praha. To zatím uzavírá společně s Technikou Brno průběžnou tabulku, ale rozdíly mezi základní osmičkou jsou nepatrné a zbývá ještě dohrát řada pro déšť odložených utkání. První zápas odehraje Sokol doma v pátek 5. května od 19. hodin pod umělým osvětlením sportovně relaxačního areálu v Hluboké nad Vltavou. Kdalším dvěma utkáním cestuje do Prahy, kde bude hrát s Tempem v sobotu 6. 5. a v neděli 7. 5. vždy od třinácti hodin.                

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky baseball, Hluboká nad Vltavou, extraliga

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokol vybojoval bod v sérii s  Třebíč Nuclears  v nastavení posledního utkání a v baseballové Extralize drží třetí místo  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.