Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Budějcích by mohlo vzniknout první hřiště na rugby v kraji. Město přispěje 10 miliony korun

V Českých Budějovicích by mohlo vzniknout první hřiště na rugby. Na projektu pracuje Rugby club České Budějovice, kterému by s výstavbou mohla pomoct nejen dotace od Národní sportovní agentury, ale i peníze od města, jejichž případné poskytnutí včera na svém zasedání odhlasovali zastupitelé.

Hřiště by mělo vzniknout na bývalém škvárovém hřišti v ulici Elišky Krásnohorské v Suchém Vrbném. Jde o městský pozemek. „Náš sen začal mít hrubé obrysy na konci roku 2018, kdy se objevil volný prostor, který by pro naše účely mohl být vhodný. Od té doby jsme neúnavně pracovali na vytvoření projektu, zajištění různých povolení a v neposlední řadě i dostatku financí,“ uvádí na svých stránkách k projektu Rugby club České Budějovice.

Právě s financemi by mohla pomoct Národní sportovní agentura (NSA), a také město České Budějovice. Náklady na projekt se pohybují kolem 35 milionů korun. Město by na realizaci poskytlo 10,3 milionu korun, ale jen za předpokladu, že zbytek peněz získá klub jako dotaci od NSA.

Poskytnutí peněz včera na svém zasedání odhlasovali zastupitelé. „Dává mi to z pohledu města smysl v tom, že za třicet procent městských peněz nám tady vznikne nové sportoviště,“ uvedl k bodu náměstek primátorky Petr Maroš (ODS). Projekt zahrnuje vybudování ragbyového hřiště včetně zázemí, venkovní workoutové posilovny s běžeckou rovinkou a většího dětského hřiště.

Bývalé škvárové hřiště v Sucháči znovu oživne. Zapotí se na něm budějčtí rugbisté

Hodně práce čeká budějcké rugbisty na bývalém škvárovém hřišti v Suchém Vrbném. Prostory v areálu Lokomotivy získali od města do pronájmu a konečně se tak dočkají vlastního zázemí. Prostor je ale třeba upravit.

Někteří zastupitelé se ale ptali, jak to bude s následným provozem hřiště. „Jen bychom rádi věděli, jestli má někdo spočítané provozní náklady, protože podle toho, co  jsme my viděli, tak to bez sponzorů nebo podpory nebude jen tak,“ dotazoval se opoziční zastupitel Jaroslav Berka (ANO).

Podle Maroše by ale náklady na provoz neměly být nijak rozdílné od těch, které platí jiné kluby za například fotbalová hřiště.

Udržitelnost projektu je deset let. Pokud by se stalo, že by klub neměl na provoz peníze, přešla by správa podle Maroše na města. „Hřiště vzniká na městských pozemcích, takže v momentě, kdy by se s klubem něco stalo, automaticky to přejde na město. Samozřejmě NSA by zajímala jediná podmínka, a to aby to hřiště dál fungovalo a jako veřejné,“ dodal.

Šlo by o první rugbyové hřiště nejen v Českých Budějovicích, ale i na jihu Čech. Rugby club nyní jezdí na své domácí zápasy do Prahy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Rugby club České Budějovice

Štítky České Budějovice, rugby club, rugbyové hřiště, Národní sportovní agentura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

David Bauer

Domácí zápasy se hrají na hřišti JČU,nikoliv v Praze

Úterý, 23. dubna 2024, 21:47Odpovědět

Honza Děd

"Rugby Club jezdí na domácí zápasy do Prahy", no tak jo, no... Akorát, že vůbec.

Úterý, 16. dubna 2024, 17:21Odpovědět

V Budějcích by mohlo vzniknout první hřiště na rugby v kraji. Město přispěje 10 miliony korun  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.