Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Brichta má bronz z Mistrovství Evropy a těší se na velkou šanci v Jihostroji

Silná generace mladých volejbalistů dosáhla na Mistrovství Evropy U20 v Řecku na bronzové medaile. Součástí úspěchu byli hned tři odchovanci Jihostroje – Lukas Tóth, Vojtěch Pitner a Tomáš Brichta, hlavní univerzál týmu, na kterého čeká stejná role také v úvodu extraligové sezony.

Přestože se to zdálo odvážné, národní tým do 20 let si dopředu věřil, že získá na mistrovství Evropy medaili. Sešla se silná skupina hráčů, která měla kromě vysokých ambic i potřebnou kvalitu. „Většina z nás věřila, že by to mohlo vyjít, ale já osobně jsem byl skeptický, protože v minulosti jsme nebyli v tak silné pozici. Naším hlavním cílem bylo se na mistrovství Evropy kvalifikovat, takže bronz je pro nás velkým úspěchem,“ odhaluje Tomáš Brichta.

Českobudějovický odchovanec převzal v mužstvu klíčovou roli, přestože je mu teprve osmnáct let, a na stejný turnaj může jet i v příští sezoně. Dostat se do pozice prvního univerzála týmu – zvláště po zranění, se kterým musel během sezony bojovat – pro něj byla velká satisfakce. „Před turnajem jsem nebyl v optimální kondici, protože jsem se zotavoval ze zranění kotníku. Na mojí pozici odehrál skvěle kvalifikaci Václav Seidl a zaslouženě dostal šanci na začátku šampionátu. Mě potěšilo, že jsem se postupně dostal do základní šestky,“ dodává.

Zmiňované zranění Brichtu vyřadilo během sezony na několik měsíců. Nemohl tak pomoci A-týmu Jihostroje v play-off, kdy mohl zaskočit za zraněného Alejandra Gonzáleze, a přišel také o finálový turnaj extraligy U20, kde měl být hlavním tahounem. „Měl jsem přetržené vazy v kotníku, až po třech měsících jsem začal opět trénovat. Samozřejmě mě to mrzelo, ale beru to jako součást sportu. Chtěl jsem alespoň podporovat tým z hlediště,“ říká nadějný volejbalista, který si sám při finále extraligy U20 sedl za buben, aby pomohl svým spoluhráčům.

I přes zranění však vedení Jihostroje věří schopnostem a talentu Tomáše Brichty, kterému nabídlo první profesionální smlouvu. A navíc dlouhodobou, což není pro mladé hráče obvyklé. „Vždy jsem preferoval Jihostroj jako klub, který mě vychoval. Je pro mě velkým povzbuzením, že mi vedení dalo šanci. Dlouhodobá smlouva je pro mě znakem důvěry od klubu, které si velmi vážím,“ svěřil se.

Na Tomáše Brichtu čeká minimálně v úvodu sezony 2024/25 příležitost na hráče jeho věku nevídaná. Do uzdravení Alejandra Gonzáleze by totiž měl být právě on prvním univerzálem Jihostroje, a tedy tahounem útočné síly ambiciózního mužstva, které bude obhajovat titul v extralize. „Moc se na to těším a budu se snažit využít každou příležitost, kterou dostanu,“ říká s nadšením.

Jeho natěšenost na sezonu 2024/25 ještě vystupňoval los Ligy mistrů, kde Jihostroj narazí mimo jiných atraktivních soupeřů na turecký Halkbank Ankara. V jeho dresu bude nově nastupovat jiný českobudějovický odchovanec, jehož kariéra začínala podobně. „Budu mít příležitost hrát proti mému velkému vzoru Marku Šotolovi, což je pro mě obrovská čest,“ přiznává Tomáš Brichta.

Nadějný univerzál i přes svůj nízký věk již má zajímavé zkušenosti s profesionálním volejbalem. Ve věku čerstvých 16 let nastoupil za A-tým v Jihostroje v extraligovém utkání a stal se nejmladším hráčem v historii klubu. Před uplynulou sezonou zase absolvoval část přípravy s italskou Veronou ze Serie A1. „Byla to skvělá zkušenost, která mi pomohla pochopit, jak to funguje na vyšší úrovni volejbalu. Jsem klubu vděčný, že mi to umožnil,“ děkuje Brichta.

Tomáš Brichta patří k velkým talentům nejen Jihostroje, ale i celého českého volejbalu. Za to, jakým hráčem se stal, vděčí trenérům mládeže VK České Budějovice. „Nejvíce určitě šéftrenérovi Vojtěchu Zachovi. Vliv na mě ale měl určitě každý trenér, který mě vedl. Všem bych chtěl poděkovat,“ uzavírá cílevědomí mladík, o kterém v budoucnu ještě určitě mnoho uslyšíme.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CEV.eu

Štítky Tomáš Brichta, volejbal, Jihostroj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brichta má bronz z Mistrovství Evropy a těší se na velkou šanci v Jihostroji  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.